Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Madurodam Basisschool Debattoernooi

Sinds 2007

Madurodam Basisschool Debattoernooi

Spreekvaardigheid, luistervaardigheid, argumenteren, presenteren en overtuigingskracht

Het Madurodam Basisschool Debattoernooi is een landelijk evenement voor leerlingen uit groep 7 & 8. Jaarlijks nemen zo’n 40 basisschoolklassen deel aan dit evenement; deelname is gratis. Speciaal voor groep 7 & 8 hebben we een debatvorm die zorgt dat debatteren binnen het basisonderwijs niet alleen leuk is, maar ook enorm nuttig en leerzaam!
Het Madurodam Basisschool Debattoernooi van zaterdag 6 juni is in verband met het coronavirus afgelast. In mei/juni 2021 zal de volgende editie van het toernooi plaatsvinden. De inschrijvingen voor dit toernooi zullen in juni opengaan. Wil je hiervoor een reminder ontvangen? Laat dan je gegevens hieronder achter. 
Heb je vragen over de opzet van het toernooi of over de deelname van jouw school? Of ben je benieuwd naar hoe het debattoernooi eruitziet? Neem dan gerust contact op met projectleider Jeroen Konings via konings@debatinstituut.nl of 035 – 625 20 51.

Dit bijzondere toernooi bestaat sinds 2007 en wordt de afgelopen drie jaar georganiseerd met steun van Madurodam. Waarom werken Madurodam en Stichting Nederlands Debat Instituut samen? Madurodam is misschien wel het meest leuke én leerzame park van Nederland. In het themapark leer je alles over de grote verhalen van Nederland door middel van miniaturen, doe-dingen en indoor attracties. En dat leer je ook met debatteren! Grote onderwerpen worden door kinderen  onderzocht en besproken.

Daarnaast is Madurodam veel meer dan een themaparkpark: jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan projecten die kinderen inspireren een goed mens te zijn. Het debattoernooi is één van die projecten. Samen willen we kinderen inspireren om zich te leren verplaatsen in een ander – ongeacht wie. Zo wordt het makkelijk om met iedereen een gesprek te kunnen voeren, van elkaar te leren en om elkaar te helpen. Madurodam gelooft dat ook kinderen grote betekenis hebben voor de samenleving, bijvoorbeeld door klaar te staan voor mensen in je omgeving. Zo kun je Nederland een beetje mooier maken.

Daar geloven wij ook in. Door te debatteren, leer je beter luisteren en leer je op een andere manier iemands argumenten te begrijpen. Leren spreken, luisteren en argumenteren terwijl je de ander in zijn waarde laat, dat is de kern van debatteren. Of je het nou eens bent met die ander of niet. En ook dat maakt de wereld een beetje mooier.


Kinderen leren om hun standpunten te onderbouwen en deze goed te verwoorden. Wat waren ze gemotiveerd om de jury te overtuigen! Maar misschien nog wel van grotere waarde vind ik dat een paar ‘verlegen’ kinderen de aanvoerdersrol pakten en daardoor straalden. Wat waren ze trots op zichzelf! We hoorden dat een van de leerlingen thuis had gezegd: “Nu heb ik iets geleerd waar ik volgens mij mijn hele leven wat aan heb.”
Sascha Brandse – basisschooldocent bij Jongleren.biz.


Stelling: o.a. “Snoepreclames moeten verboden worden”
(compilatie NOS Jeugdjournaal)


Drie tips voor het Madurodam Basisschool Debattoernooi

Partners

 Adessium Madurodam

Schrijf je in!

De inschrijving voor het Madurodam Basisschool Debattoernooi 2020 is gesloten. In juni 2020 gaat de inschrijving voor editie 2021 open.

Wil je een herinnering ontvangen wanneer de inschrijving is geopend? Vul dan onderstaand formulier in.


Informatie toernooi 2021

De informatie over het toernooi zal in de loop van het schooljaar worden bekendgemaakt.

Voorbereiding op school
 • Deelnemers zijn leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.
 • Iedere school vaardigt max. twee teams van vijf debaters af.
 • Iedere school vaardigt per team ook één leerling-jurylid af.
 • Deelnemers worden geselecteerd door de begeleidend docent of de debatclub.
 • De voorbereide stellingen komen zes weken voorafgaand aan de toernooidag online.
 • Leerlingen bereiden debatten samen voor en voeren oefendebatten op school.
 • Alle informatie is te vinden in de toernooihandleiding en het wedstrijdreglement (te vinden onder ‘debatvorm’).
 • De toernooitraining duurt ca. twee uur (klokuren, inclusief pauze) en is geschikt voor maximaal vijfentwintig leerlingen.
 • Leerlingen zonder debatervaring kunnen na de toernooitraining deelnemen aan het toernooi.
 • Voor scholen met ervaren debaters is er een gevorderdentraining.
 • Deelname is kosteloos. De training op school bedraagt € 300,- plus reiskosten voor de trainers (€50,-).
Tijdens het toernooi
 • De toernooidatum en toernooilocatie voor het Madurodam Basisschool Debattoernooi 2021 zijn nog niet bekend.
 • Ieder team debatteert op de toernooidag van het landelijke Madurodam Basisschool Debattoernooi.
 • Debatten vinden plaats in de speciaal door het debatinstituut ontwikkelde debatvorm.
 • De toernooidag omvat drie tot vier debatrondes.
 • Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt pas vijftien minuten voor de debatronde bekend.
 • Aan het eind van de dag wordt de top 5 bekend gemaakt en natuurlijk de Debatkampioen.
 • De reiskosten zijn voor ieders eigen rekening. Houd daar s.v.p. rekening mee.
 • Bij een oneven aantal teams op een toernooidag wordt een reserveteam ingezet, het zogenaamde Sterrenteam. Het Sterrenteam maakt geen kans op prijzen.
Wat kost deelname aan het toernooi?

Deelname aan het toernooi is kosteloos. Een debattraining kost € 300 extra, plus € 50,- reiskosten voor de trainers. Reiskosten voor het team, de docenten en supporters om naar de toernooidag te komen, zijn voor rekening van de school. Houd daar s.v.p. rekening mee.

Wanneer ontvang ik informatie van de organisatie?

Op de volgende momenten ontvangen de ingeschreven deelnemers een e-mail van de organisatie:

 • Direct na inschrijving voor het inplannen van een debattraining.
 • 6 weken voor de toernooidag voor de bekendmaking van de debatstellingen.
 • 2 weken voor de toernooidag met de laatste informatie, het gedetailleerde dagprogramma en de oproep om de namen van uw debaters door te geven.
 • In de week na de toernooidag voor foto’s, uitslag en evaluatie.

Mocht u geen e-mailberichten ontvangen hebben, laat dit dan z.s.m. weten aan projectleider Jeroen Konings via telefoonnummer 035-6252051.

Hoe verloopt de toernooidag?

Het Madurodam Basisschool Debattoernooi vindt plaats op zaterdag 6 juni 2020 in Den Haag. De locatie en datum zijn onder voorbehoud. Twee weken voor de toernooidag ontvangt de docent per e-mail de specifieke programmering van de dag en andere praktische informatie. De winnaar van het toernooi mag zich ‘Madurodam Basisschool Debatkampioen’ noemen. Moge de beste winnen!

Hoe plan ik een training in?

Alle scholen wordt een toernooitraining geadviseerd, om de leerlingen goed voor te bereiden op hun deelname aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi. Bij een training komt een professionele debattrainer van de Stichting Nederlands Debat Instituut naar uw school. Het is voor onze trainers belangrijk dat de docent bij de training aanwezig blijft. Een debattraining duurt ca. 2 uur (klokuren, inclusief pauze) en is bedoeld voor maximaal 25 leerlingen. Bel naar onze Projectmanager Trainingen via 035-6252051 of stuur een mailtje naar trainingen@debatinstituut.nl om de training in te plannen (u kunt meteen een voorkeursdatum doorgeven).


Debatvorm

Belangrijkste punten debatvorm
 • De debatten worden gevoerd tussen twee teams: voorstanders (regering) en tegenstanders (oppositie).
 • Beide teams bestaan uit vijf sprekers (aangeduid als 1e voorstander, 1e tegenstander, 2e voorstander etc.), waarvan er een de aanvoerder is.
 • De aanvoerders van elk team krijgen maximaal twee minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen (opzetfase).
 • Dan volgt een periode van vijf minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren (reactiefase).
 • De freeze-fase: Als de tijd voor de reactiefase voorbij is, roept de debatleider: “Freeze!” Het debat ligt dan direct stil.
 • De debatleider van het jurypanel geeft deelnemers in de reactiefase het woord en zorgt ervoor dat beide teams evenveel aan het woord komen.
 • In de laatste fase van het debat (conclusiefase) geeft ieder debater een ‘final statement’ oftewel één concluderende zin of retorische vraag, dit duurt per team maximaal één minuut. De tegenstanders geven eerst hun ‘final statements’. Vervolgens sluiten de voorstanders het debat af.

De toernooihandleiding en het wedstrijdreglement 2021 worden nog geüpload

Toernooitraining

Om scholen een betere aansluiting te bieden aan de debattoernooien, bieden wij trainingen aan voor de leerlingen. Voor basisscholen die niet eerder hebben deelgenomen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi wordt een training geadviseerd; voor scholen die al eerder hebben meegedaan is deze natuurlijk optioneel.

Bij een training komt een professionele debattrainer van de Stichting Nederlands Debat Instituut naar uw school. De training is voor maximaal vijfentwintig leerlingen uit groep 7/8 en zal ca. twee uur (klokuren, inclusief pauze) duren, waarin de leerlingen kennismaken met het toernooi en direct kunnen oefenen met de debatvorm die gebruikt wordt. De training op school bedraagt €300,- plus reiskosten van de trainer (€50,-).

Wij bieden ook nascholing voor begeleidende docenten; zowel op school als ‘open trainingen’ bij ons op kantoor (voor deze laatste kun je je individueel aanmelden + gratis een collega meenemen!).

Klik hier voor informatie over nascholing

Dagprogramma


Het dagprogramma van het Madurodam Basisschool Debattoernooi 2021 is nog onbekend. Ben je benieuwd hoe het programma eruit zou kunnen komen te zien? Bekijk dan het programma van 2019:

Tijd Madurodam Basisschool Debattoernooi 2019
10:15 Ontvangst deelnemers (sluittijd: 10:30!)
10:50 Opening + bekendmaking stelling 1
11:25 Debatronde 1
12:00 Lunch
12:35 Bekendmaking stelling 2
12:50 Debatronde 2
13:25 Bekendmaking stelling 3
13:40 Debatronde 3
14:15 Pauze
14:25 Finalespel
15:30 Prijsuitreiking
±16:00 Einde toernooidag

Locatie

Locatie toernooidag 2021
De locatie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi 2021 is nog niet bekend.

Stellingen

De voorbereide stellingen worden 6 weken voor het toernooi bekend gemaakt. Deelnemende docenten ontvangen deze per e-mail, maar je vindt ze ook hier op de toernooipagina terug.

Stellingen voorgaande edities (2011-2019)
Basisschool Debattoernooi 2019
 • Overal ter wereld mogen alleen meisjes aan iemand anders verkering vragen.
 • De Cito-toets moet vervangen worden door het inburgeringsexamen voor migranten.
 • Op elke school moet groep 8 jaarlijks een avondmaaltijd koken voor ouderen uit de buurt.
Basisschool Debattoernooi 2018
 • Ieder Nederlands gezin moet een vluchteling opvangen
 • Debatteren drijft mensen uit elkaar
 • Het Noordpoolgebied moet een officieel natuurreservaat worden → Bekijk de informatievideo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (met dank aan het WNF) hier.
Basisschool Debattoernooi 2017
 • De kinderombudsman moet een kind zijn
 • Alle landsgrenzen moeten open voor iedereen
 • Alleen als je risico neemt, kun je een held zijn
 • Op elke school moet anti-stress les worden gegeven*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2016
 • In klassen waar gepest wordt, moeten alle leerlingen een gelijke straf krijgen
 • Als je vlucht voor armoede, moet je ook in Nederland kunnen blijven
 • De kinderen van asielzoekers moeten in Nederland eigen scholen krijgen
 • Kinderen moeten op school leren om verhalen te vertellen
 • Leerlingen moeten computerles geven aan docenten*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2015
 • Vreemdelingen met kinderen mogen nooit worden opgesloten
 • Docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les
 • Snoepreclames moeten verboden worden
 • Er moeten aparte basisscholen komen voor slimme kinderen*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2014
 • Kinderen die blijven pesten moeten naar aparte scholen voor pesters worden gestuurd
 • Als de oorlog over is, moeten vluchtelingen terugkeren naar hun land van herkomst
 • Over 50 jaar mag iedereen overal ter wereld gaan wonen
 • Ouders moeten hun kind verbieden deel te nemen aan talentenshows op televisie*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2013
 • Vlees eten mag alleen als je ooit zelf een dier geslacht hebt
 • Alle reclame moet verboden worden
 • Kinderen die wachten op asiel moeten les krijgen op internationale scholen in Nederland
 • Leraren moeten altijd met ‘u’ worden aangesproken*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2012
 • De straf voor pestende kinderen moet worden bepaald door leerlingen uit een andere klas
 • Ouders met maar één kind moeten verplicht een broertje of zusje erbij maken of adopteren
 • Dure merkkleding moet verboden worden op school
 • Het journaal en de krant moeten voortaan voor de helft uit leuke berichten bestaan*

*Verrassingsstelling

Basisschool Debattoernooi 2011
 • Gevangenen moeten een asielhond- of kat krijgen om voor te leren zorgen
 • Roddelbladen moeten verboden worden
 • Een oorlog beginnen is altijd slecht*

*Verrassingsstelling

Klik hier voor meer stellingen

Juryleden

De jurering op het Basisschool Debattoernooi wordt verzorgd door een selecte poule juryleden die speciaal door ons getraind zijn. Vrijwilligers met een bewezen staat van ‘debatdienst’: oud-debaters, debattrainers, ervaren juryleden etc. Door middel van een online module en het organiseren van oefenavonden leiden wij onze juryleden op om debatten zo zorgvuldig mogelijk te jureren. Hierbij ligt de nadruk ook op het geven van feedback, want dat is natuurlijk een kunst op zich.

Meer weten over de jurypoule? Ga dan naar onze jurypagina!

Naar de jurypagina


Updates

Facebookpagina schooldebatteren

Like onze Facebookpage om op de hoogte te blijven van:

 • Uitslagen
 • Toernooifoto’s
 • Debatevenementen
 • Publicaties in de media

Klik hier voor onze officiële Facebook Page


Contact

Jouw naam:

Jouw e-mailadres:

Onderwerp:
Madurodam Basisschool DebattoernooiVMBO DebattoernooiNK Debatteren voor scholieren havo/vwoMBO DebattoernooiLandelijke Onderbouw Debattoernooi

Jouw bericht:

Uw contactpersoon:

Jeroen Konings

Projectleider Debattoernooien
035 625 20 51


Hall of fame

2019

Het Mozaïek (Eimerssingel) – Arnhem

Aya, Dalia, Edriss, Irfan en Sadiya

Finalist: 15e Montessori Maas en Waal – Amsterdam

2018

Basisschool debatkampioen 2018

Het Mozaïek (Eimerssingel) – Arnhem

Sahel, Nisrine, Shoga, Hosna en Anya

Finalist: Het Mozaïek (Zwanebloemlaan) – Arnhem

2017

Basisschool debatkampioen 2017

15e Montessorischool – Amsterdam

Lusan, Laura, Layba, Cléa en Elise

Finalist: Rehobôthschool – Barendrecht

2016

Basisschool debatkampioen 2016

Het Mozaïek – Arnhem

Niga, Dilara, Jamal, Hawjar, Parisha

Finalist: CBS Bekveld – Hengelo 

2015

Basisschool debatkampioen 2015

Ludgerschool – Utrecht

Diede, Julia, Quintie, Benthe, Tessa

Finalisten: Rehobôthschool – Barendrecht

2014

Basisschool debatkampioen 2014

Jan Hekmanschool – Oudekerk aan de Amstel

Jens, Coot, Noah, Bente, Nille

Finalist: Godelindeschool – Naarden

2013

Basisschool debatkampioen 2013

Montessorischool Zuid – Hilversum

Jill, Jeske, Rosa, Luz, Daan

Finalist: Phaedrus – Zaandam

2012

Basisschool debatkampioen 2012

Het Mozaïek – Arnhem

Finalist: Godelindeschool – Naarden

2011

Basisschool debatkampioen 2011

Godelindeschool – Naarden

Finalist: Ludgerschool – Utrecht

2010

Basisschool debatkampioen 2010

Montessorischool Zuid – Hilversum

2009

Basisschool debatkampioen 2009

Godelindeschool – Naarden

2008

Basisschool debatkampioen 2008

School Vest – Dordrecht

2007

Basisschool debatkampioen 2007

De Aanloop – Bergen op Zoom

Gijs, Marianne, Lennart, Piet, Joshua en Nikki
Scroll to Top