Themales voedselverspilling

DELEN VIA

Wat zouden docenten nog willen toevoegen aan hun debatlessen?  Op deze vraag kwam onder andere het antwoord: themalessen die de inhoud al koppelen aan de actualiteit, bijvoorbeeld door filmpjes en teksten. Daarom is dit onze allereerste échte themales, in samenwerking met onze jarenlange partner Nieuwsbegrip.

Nieuwsbegrip maakt elke week lessen over de actualiteit: begrijpend lezen en rekenen met het nieuws van de dag. Met onderwerpen zoals ‘racisme’, ‘start van de Eredivisie’ en nu dus ‘voedselverspilling’.  Wij maken elke zes weken een themales over het onderwerp dat aan het einde van het blok nog eens extra belicht wordt.

Deze themales over voedselverspilling bestaat uit drie onderdelen:

1. Aan de slag met argumenteren;
2. Lagerhuisdebat;
3. Speechen met brandjesblussen.

Liever één onderdeel oefenen? Dat kan! De onderdelen van de themales sluiten op elkaar aan, maar zijn ook prima los van elkaar te gebruiken.

Advies op maat? Neem contact met ons op!

1. Aan de slag met argumenten

Wat een argument is, hoe je een argument herkent en hoe je argument kunt bedenken: dat leren leerlingen met ‘Aan de slag met argumenten’. Dit onderdeel bestaat uit theorie, twee oefeningen en een antwoordblad voor de docent. Je bent ongeveer 15 – 20 minuten bezig.

Artboard 5

2. Lagerhuisdebat

Leerlingen ervaren met deze werkvorm hoe het is om op te staan en te spreken. Het gaat er vooral om dát er argumenten worden, niet hoe sterk deze zijn of dat er gereageerd wordt op het andere team. Dit onderdeel bestaat uit vier stellingen over voedselverspilling, uitleg over de debatvorm en een Jeugdjournaal-item als voorbereiding op het debatteren. Je bent ongeveer 15 – 20 minuten bezig.

Debatopstelling - Lagerhuisdebat

3. Brandjesblussen

Een oefening waarbij leerlingen in een spannende (en soms grappige) situatie moeten overtuigen: een brandje blussen. Leerlingen ervaren op een leuke manier hoe het is om te spreken voor een groep, met een stappenplan hoe ze de speech kunnen aanpakken. Dit onderdeel bestaat uit een clip waarin trainers Severin en Walters 3 tips geven voor een goede speech, twee brandjes om te blussen en een voorbeeld van een geblust brandje. Je bent ongeveer 15 – 20 minuten bezig.

Brandjesblussen

Bekijk ons lesmateriaal voor nog meer debatoefeningen voor in de klas!Ook interessant voor jou

  • Debatteren terwijl de hele klas thuiszit: hoe pak je dat aan? We delen werkvormen en online tools om een debat online te kunnen voeren!

  • De coronacrisis bij jou in de klas bespreekbaar maken? Gebruik dan onze stellingen als basis voor een gesprek, discussie of debat in de klas over covid-19.

  • Drogreden kunnen in het dagelijks leven moeilijk te vermijden zijn, maar in een debat is het gebruiken van drogredenen echt niet de bedoeling! We zetten opdrachten op een rij om drogredenen te leren herkennen!