DOE DE STELLINGENTEST

Zelf een stelling maken?

Een goede stelling is dé basis voor een goed debat. Maar, hoe bedenk je een stelling? Is deze duidelijk genoeg? Zijn er voldoende voor- en tegenargumenten? Wij formuleerden 7 criteria en de stellingentest om je kennis te toetsen. Leuk voor docenten én leerlingen om mee te oefenen.

7 criteria voor een goede stelling

De lijst met 7 criteria voor een goede stelling download je hiernaast.

De stellingentest

Ken je alle criteria uit je hoofd en wil je je kennis testen? Doe dan de stellingentest! De test bestaat uit twee onderdelen met in totaal 12 vragen: bij onderdeel één laten we je van negen stellingen bepalen – aan de hand van onze 7 criteria – of deze ‘goed’ of ‘fout’ is. Bij onderdeel twee bepaal je juist welke van de drie stellingen de beste is. Natuurlijk geven we hier ook uitleg bij. Aan het einde van de test kun je je e-mailadres achterlaten; je ontvangt jouw uitslag dan ook per e-mail!

Meteen aan de test beginnen? Hieronder staat de eerste stelling al klaar, veel succes!

Stap 1 van 13

Is een debattraining ook iets voor jouw klas?

Wist je dat we ook docenten en leerkrachten trainen om debat op de juiste manier in de klas in te zetten?

Ook interessant voor jou

  • Op 22 november gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je ooit een debattraining hebt gevolgd, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen een verkiezingsdebat en een speldebat in de klas of bij een debatwedstrijd. Wat de belangrijkste verschillen zijn? Dat lees je hier!

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je? In deze blog helpen we je op weg. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!