DOE DE STELLINGENTEST

Zelf een stelling maken?

Een goede stelling is dé basis voor een goed debat. Maar, hoe bedenk je een stelling? Is deze duidelijk genoeg? Zijn er voldoende voor- en tegenargumenten? Wij formuleerden 7 criteria en de stellingentest om je kennis te toetsen. Leuk voor docenten én leerlingen om mee te oefenen.

7 criteria voor een goede stelling

De lijst met 7 criteria voor een goede stelling download je hiernaast.

De stellingentest

Ken je alle criteria uit je hoofd en wil je je kennis testen? Doe dan de stellingentest! De test bestaat uit twee onderdelen met in totaal 12 vragen: bij onderdeel één laten we je van negen stellingen bepalen – aan de hand van onze 7 criteria – of deze ‘goed’ of ‘fout’ is. Bij onderdeel twee bepaal je juist welke van de drie stellingen de beste is. Natuurlijk geven we hier ook uitleg bij. Aan het einde van de test kun je je e-mailadres achterlaten; je ontvangt jouw uitslag dan ook per e-mail!

Meteen aan de test beginnen? Hieronder staat de eerste stelling al klaar, veel succes!

Stap 1 van 13

Is een debattraining ook iets voor jouw klas?

Wist je dat we ook docenten en leerkrachten trainen om debat op de juiste manier in de klas in te zetten?

Ook interessant voor jou

  • In debatten komen vaak spreekwoorden voorbij om een boodschap kracht bij te zetten. Je zult politici horen over ‘van de regen in de drup vallen’, ‘blij maken met een dode mus’ en ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’. Klinkt leuk, maar wat betekenen al die zegswijzen eigenlijk?

  • De sluiting van scholen in de coronacrisis was voor de ene leerling minder erg dan voor de andere leerling. Doorliep de ene leerling fluitend het thuisonderwijs, de andere leerling zonk weg in isolement. Docenten weten als geen ander hoe dit was voor hen, en hun leerlingen.

  • Een goede speech inspireert, spoort aan, en geeft mensen hoop op verandering. Hoewel bijna iedereen wel weet wat voor gevoel een goede speech geeft, weten maar weinig mensen hoe je zelf zo’n goede speech kan maken.

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!