Blog

Debattips, stellingen op thema en het debatwoordenboek. In onze blogs duiken we dieper in debatonderwerpen. Je vindt hier tips om te starten met debat, aanwijzingen voor het opzetten van een debatclub en meer tips, tricks en verdieping.

Haarlemmermeer Lyceum
Op zaterdag 13 mei 2023 was het NK Debatteren onderbouw 2022-2023. De volledige uitslag inclusief alle scores vind je hier!
gevoelige onderwerpen
Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je dat gesprek? Hoe leid je het debat in goede banen? En hoe kan je debatteren eigenlijk inzetten om het gesprek over gevoelige onderwerpen aan te gaan? Vragen die we vaak krijgen tijdens docententrainingen. In deze blog helpen we je op weg door middel van handvatten, werkvormen en stellingen. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!
segbroek
Op vrijdag 14 april 2023 was het NK Debatteren vmbo 2022-2023. De volledige uitslag inclusief alle scores vind je hier! Alle foto’s vind je hier: Foto’s NK Debatteren vmbo 2022-2023. Fotograaf: Sabine van Nistelrooij Het podium: Segbroek College uit Den Haag // Zij zijn Nederlands...
Overtuigend spreken
Tijdens een parlementair debat brengen de eerste twee sprekers van beide teams veel verschillende argumenten en weerleggingen in. Het is aan de derde sprekers om hierin orde te scheppen, en duidelijk uit te leggen waarom de andere partij geen gelijk heeft. Best lastig, want je kan er nooit helemaal op voorbereid zijn. Dus, wat moet je nu precies doen? En hoe zorg je voor een goed en gestructureerd verhaal? Dat vertellen we je in deze blog!
NK Debatteren vmbo
Janny van der Veen (64) is docente Nederlands op het Segbroek College in Den Haag, waar ze inmiddels al 24 (!) jaar werkt. In die jaren is er veel veranderd, zo ook de rol van debatonderwijs op haar school. Deze groeide en groeide, met als ultieme kers op de taart dat het (debuterende) debatteam van het Segbroek College onder leiding van Janny en haar collega Joeri Jacobs afgelopen schooljaar het ‘NK Debatteren vmbo’ won. We spraken haar over de waarde van debatteren op school.
Toernooitraining
Het schooljaar is begonnen, en daarbij ook het proces van (positieve) groepsvorming en groepsdynamiek. Zelfs wanneer de samenstelling van je klas onveranderd is, moeten leerlingen het veilige en fijne groepsgevoel na zes weken vakantie toch weer terug vinden. In deze blog lichten we drie debatvormen uit die jou daarbij kunnen helpen!

Ook interessant voor jou

  • Op zaterdag 13 mei 2023 was het NK Debatteren onderbouw 2022-2023. De volledige uitslag inclusief alle scores vind je hier!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je dat gesprek? Hoe leid je het debat in goede banen? En hoe kan je debatteren eigenlijk inzetten om het gesprek over gevoelige onderwerpen aan te gaan? Vragen die we vaak krijgen tijdens docententrainingen. In deze blog helpen we je op weg door middel van handvatten, werkvormen en stellingen. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!

  • Op vrijdag 14 april 2023 was het NK Debatteren vmbo 2022-2023. De volledige uitslag inclusief alle scores vind je hier! Alle foto’s vind je hier: Foto’s NK Debatteren vmbo 2022-2023. Fotograaf: Sabine van Nistelrooij Het podium: Segbroek College uit Den Haag // Zij zijn Nederlands…

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!