Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Argumentenkaarten

Werkbladen over wat een (sterk) argument eigenlijk is en oefeningen om die kennis direct toe te passen

Een belangrijk onderdeel van debatteren is natuurlijk argumenteren. Maar, wat is een argument nou precies? En hoe kun je een argument het beste uitwerken? Om dit uit te leggen hebben wij argumentenkaarten ontwikkeld. Met deze kaarten kun je met je leerlingen bij het begin beginnen om uit te leggen wat een argument is. In de opdrachtkaarten behandelen we signaalwoorden, vertellen we wat een stelling is, hoe je argumenten bedenkt – over welk probleem gaat de stelling? – en hoe argumenten het beste uitgewerkt kunnen worden.

Met onze argumentenkaarten oefenen leerlingen samen verder met het maken van goede argumenten en – aan de hand van de theorie van de opdrachtkaarten – lezen ze een uitgewerkt argument, vullen ze een argument aan en bedenken ze een argument helemaal zelf.

De opdracht- en argumentenkaarten hebben we ingedeeld op niveau: 1 (beginners) t/m 4 (gevorderd). Ook gebruiken we twee verschillende soorten modellen om argumenten uit te werken: voor niveau 1 & 2 gebruiken we het AUB-model (Argument, Uitleg, Bijvoorbeeld) en voor niveau 3 & 4 het SExI-model (State, Explain, Illustrate). Ook de argumentenkaarten hebben we op niveau ingedeeld, zodat je goed kunt inschatten of het argumentenmodel en de stelling bij je leerlingen past.

Opdrachtkaarten

AUB-model

Wat een argument is, hoe je een argument bedenkt en een goed argument maakt oefenen leerlingen met onze opdrachtenkaarten. Rechts vind je drie opdrachtkaarten, met theorie en korte oefeningen voor leerlingen. De documenten zijn als pdf-bestand te downloaden (of direct te printen) door op de afbeelding te klikken. Natuurlijk hebben we ook bijbehorende antwoordbladen. Deze kun je hieronder aanvragen waarna je ze direct in je mail ontvangt!

Docent en graag de antwoordbladen ontvangen?


Niveau 1 & 2

Opdracht 1 - AUB-model

Opdracht 2 - AUB-model

Opdracht 3 - AUB-model

Argumentenkaarten

Met onze argumentenkaarten oefenen leerlingen met het maken van goede argumenten volgens het AUB-model: Argument, Bijvoorbeeld, Uitleg. Bij elke stelling is er een voor- en tegenstanderskaart beschikbaar. Bij elke argumentenkaart lezen de leerlingen een uitgewerkt argument, vullen ze een argument aan en bedenken ze helemaal zelf een argument. Zo worden leerlingen op weg geholpen om goede argumenten te bedenken en uit te werken.

Niveau 1

Niveau 2

Opdrachtkaarten

SExI-model

Wat een argument is, hoe je een goed argument bedenkt en een argument structureert maakt oefenen leerlingen met onze opdrachtenkaarten. Rechts vind je drie opdrachtkaarten, met theorie en korte oefeningen voor leerlingen. De documenten zijn als pdf-bestand te downloaden (of direct te printen) door op de afbeelding te klikken. Natuurlijk hebben we ook bijbehorende antwoordbladen. Deze kun je hieronder aanvragen waarna je ze direct in je mail ontvangt!

Docent en graag de antwoordbladen ontvangen?

Antwoordbladen opdrachtkaarten Niv. 3+4Niveau 3 & 4

Opdracht 1 - SExI-model

Opdracht 2 - SExI-model

Opdracht 3 - SExI-model

Argumentenkaarten

Met onze argumentenkaarten oefenen leerlingen samen verder met maken van goede argumenten volgens het SExI-model: State, Explain, Illustrate. Bij elke stelling is er een voor- en tegenstanderskaart beschikbaar. Bij elke argumentenkaart lezen de leerlingen een uitgewerkt argument, vullen ze een argument aan en bedenken ze helemaal zelf een argument. Zo worden leerlingen op weg geholpen om goede en gestructureerde argumenten te bedenken.

Niveau 3

Niveau 4

Scroll to Top