Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

NK Debatteren voor Scholieren: De Troublespeech Sprekerswedstrijd

De Troublespeech Sprekerswedstrijd

Terug van weggeweest: de Troublespeech! Weet jij je uit knellende situaties te redden door je slimme woordentrucs? Weet jij de stemming in een kamer te doen omslaan met eindeloos optimisme? Heb jij de binnen no-time de lachers op je hand en weet jij uit te leggen waarom een verschrikkelijke situatie eigenlijk best leerzaam/goed/handig of júist de bedoeling is? Schrijf je dan in voor de Troublespeech Sprekerswedstrijd! Lees hieronder wat een Troublespeech inhoudt, hoe de Sprekerswedstrijd verloopt en wat de jurycriteria zijn.

INSCHRIJVEN VOOR DE TROUBLESPEECH SPREKERSWEDSTRIJD

 

Troubles

We hebben voor elke voorrondedag een andere trouble gekozen uit ons Troublespeech overzicht. Je kunt natuurlijk alle troubles oefenen in de klas (leuk!), maar zorg in ieder geval dat je de trouble die op jouw voorrondedag aan bod komt goed in de vingers hebt! Trainer Walter vertelt je welke trouble op jouw voorrondedag centraal staat.

Lees de troubles voor de verschillende voorrondes hier nog eens rustig na.

 

 

Wat is een Troublespeech?

Een Troublespeech is een korte speech van maximaal twee minuten waarin de voordrager zich uit een penibele situatie probeert te redden. Stel je voor dat je als verpleegkundige de baby’s van twee paar kersverse ouders hebt verwisseld; of je de leiding had over een scholierenstaking die volledig uit de hand is gelopen; of als blijkt dat de ontmoeting met Trump die je als politica steeds weer aanhaalde eigenlijk helemaal nooit is voorgevallen? Dan mag je het publiek, dat natuurlijk not amused is, overtuigen van je onschuld en van je gelijk! De jury kijkt naar drie componenten: presentatie, aankleding en strategie.

Hoe verloopt de sprekerswedstrijd?

Op iedere voorrondedag staat er een andere trouble centraal, die de speechers allemaal één keer voordragen aan een speciaal jurypanel gedurende drie troublespeech-rondes. Deze rondes lopen parallel aan de debatrondes op de voorrondedag. Een Troublespeech duurt maximaal twee minuten en geef je in je eentje. De drie beste kandidaten mogen hun Troublespeech tijdens het finaleprogramma op de voorronde aan het publiek voordragen, waarna de nummer 1* doorgaat naar De Troublespeech-finale op de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren in januari. Daarnaast wordt er één wildcard weggegeven voor de vierde troubletopper die door mag naar de finale!

 

Inschrijven

Iedere havo/vwo bovenbouw-leerling mag zich inschrijven voor de Troublespeech-competitie! Ja, óók als jouw school niet met een team meedoet aan het NK Debatteren voor Scholieren. Doet je school wél mee en wil je mee debatteren met je team én een Troublespeech voordragen? Geen probleem! Zorg dan wel dat jullie een reserve-debater meenemen naar het toernooi, want je zal één van de drie debatrondes afwezig zijn. Je draagt dan je Troublespeech voor aan ons jurypanel.

Waar let de jury op?

Elke voorronde is er een speciale Troublespeech-jury. De jury zal letten op presentatie, aankleding en strategie. In een Troublespeech is er ook veel ruimte voor humor, omdat het gaat om denkbeeldige en vrijwel onmogelijke situaties. De Troublespeech-jurywijzer vind je hier.

TIP: benieuwd naar onze Troublespeech-tips? Klik dan hier voor; achttien troubles om te oefenen en vier tips om je uit onze (nogal) overdreven situaties te redden.

Presentatie Aankleding Strategie
Bij presentatie let de jury erop of je ogen, stem en houding bijdragen aan je overtuigingskracht.

Kan je met hulp van je lichaamstaal en stemgebruik de jury overtuigen dat je gelooft in je verhaal?

Bij aankleding let de jury op de stijlmiddelen die je gebruikt om je verhaal aan te kleden.

Humor, voorbeelden en (spreek)stijl zijn belangrijke elementen die ervoor kunnen zorgen dat jij de zaal doodstil krijgt, of juist de lachers op je hand!

Je strategie heeft te maken met de omstandigheden die je toevoegt aan de trouble om jezelf te verantwoorden. Daarnaast let de jury bij strategie ook op de opbouw van je verhaal.

Geef jij zo’n creatieve draai aan de trouble dat alles in een ander daglicht wordt gezet?

 

Door naar de grande finale!

Als je door bent naar de Troublespeech-finale ontvang je 6 weken voor de finaledag een custom-made trouble toegestuurd van Stichting Nederlands Debat Instituut. Zo heb je voldoende tijd om ermee te oefenen voor de finaledag in januari. Op de finaledag geef je je nieuwe Troublespeech één keer: op het grote podium voor de hele zaal tijdens het finaleprogramma aan het eind van de toernooidag (psst, je mag ’s middags even oefenen op het podium hoor!). Ook op deze finaledag is er weer een speciale jury, die de Troublespeech-kampioen van Nederland gaat kiezen.

Troubles

We hebben voor elke voorrondedag een andere trouble gekozen uit ons Troublespeech overzicht. Je kunt natuurlijk alle troubles oefenen in de klas (leuk!), maar zorg in ieder geval dat je de trouble die op jouw voorrondedag aan bod komt goed in de vingers hebt! De troubles voor de verschillende voorrondes worden 6 weken voor de voorrondedag bekend gemaakt.

Scroll to Top