Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Online Troublespeech Sprekerswedstrijd (onderbouw vmbo, havo en vwo)

Individuele sprekerswedstrijd havo/vwo

Online Troublespeech Sprekerswedstrijd (onderbouw vmbo, havo en vwo)

Dit jaar organiseren wij voor het eerst de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd voor de onderbouw van vmbo, havo én vwo! Dit is een individuele sprekerswedstrijd waarbij deelnemers zich door middel van een speech van maximaal twee minuten uit een lastige – of haast onmogelijke – situatie moeten zien te redden.

Weet jij hoe je een goede speech moet geven? En ben jij overtuigend, ook als je de schijn tegen hebt? Dan is de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd iets voor jou. Hieronder lees je wat een Troublespeech is, over welke trouble gespeecht wordt, hoe de wedstrijd verloopt en waar de jury op let. Doe jij graag mee? Schrijf je dan in via onderstaand formulier en wie weet ontvang jij als Online Troublespeech Kampioen een mooie beker!

INSCHRIJVEN VOOR DE ONLINE TROUBLESPEECH SPREKERSWEDSTRIJD

 

De Troublespeech

De troublespeech is een bijzondere speech, want je moet je staande houden in een denkbeeldige, vrijwel onmógelijke situatie – een trouble. Stel je voor dat je als verpleegkundige de baby’s van twee paar nieuwe ouders hebt verwisseld; of dat je de leiding had over een scholierenstaking die helemaal uit de hand is gelopen. In twee minuten probeer jij je publiek te overtuigen van jouw verhaal. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf weten. Verdraai je de feiten in jouw voordeel? Of is het juist goed nieuws dat het helemaal mis ging? Extra leuk: er is in een troublespeech heel veel ruimte voor humor, beeldspraak en voorbeelden. De jury beoordeelt jouw speech op drie punten: presentatie, aankleding en strategie.

De trouble

De trouble waaruit jij je moet zien te redden bij de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd is:

Nepnieuws en slecht nieuws

Vanwege een wereldwijde virusuitbraak staat het hele land op zijn kop. Als minister van onderwijs besluit je alle scholen tijdelijk te sluiten. Na vier weken komt het achtuurjournaal met een verrassende boodschap: alle leerlingen gaan sowieso over naar het volgende jaar! Scholieren door heel het land vieren feest. Helaas blijkt de journaalstagiair het nieuwtje zonder te checken van Facebook te hebben geplukt. Op het ministerie bereid jij jezelf namelijk voor op een persconferentie met een hele andere boodschap: alle leerlingen blijven zitten én de zomervakantie gaat niet door. Leg op deze persconferentie aan docenten, leerlingen en ouders uit waarom dat juist veel beter nieuws is!’

Wil je graag oefenen met andere situaties? Klik hier voor nog eens 18 uitdagende troubles!

Hoe werkt de sprekerswedstrijd?

Alle leerlingen uit de onderbouw (klas 1, 2 en 3) mogen meedoen aan de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd. Op basis van de ‘Nepnieuws en slecht nieuws’ trouble bedenk jij een speech van maximaal twee minuten. Thuis film je jezelf terwijl je de speech geeft. Dit mag zittend achter de computer, maar ook ‘vloggend’ met je mobiel in de hand. Zorg er wel voor dat je goed zichtbaar en verstaanbaar bent. Uiterlijk zondag 7 juni stuur je jouw speech op. Maandag 15 juni hoor je of jij bent uitgenodigd voor de Online Troublespeech Finale op zaterdagmiddag 20 juni!

 1. Schrijf jezelf in via het inschrijfformulier bovenaan deze pagina.
 2. Bedenk en film jouw Troublespeech.
 3. Stuur jouw speech uiterlijk zondag 7 juni op via WeTransfer.com naar stichting@debatinstituut.nl. Vergeet niet in het bericht jouw voor- en achternaam én de naam van jouw school te vermelden. (Let op: een uitgebreide instructie vind je in het handleiding).
  • WeTransfer verstuurt enkel jouw bestanden. Bestanden worden niet door WeTransfer ingekeken en vallen ook niet onder hun eigendom. Na 7 dagen worden ze automatisch van hun servers verwijderd (https://wetransfer.com/legal/terms).
  • Na het insturen van jouw video wordt de video bekeken en beoordeeld door een jury. Filmpjes van deelnemers die niet worden uitgenodigd voor de finale worden direct verwijderd. Na afloop van de finale wordt – indien toegestemd door de winnaar – de video van de winnaar gedeeld op social media. De rest van de video’s worden verwijderd.
 4. Een jury bekijkt jouw speech en beoordeelt die.
 5. Op maandag 15 juni krijg je feedback op je speech én hoor je of je bent uitgenodigd voor de Online Troublespeech Finale.
 6. De Finalisten ontvangen alle praktische informatie voor de Online Troublespeech Finale.
 7. Zaterdagmiddag 20 juni (tussen 14:00 en 17:00 uur) geven de finalisten via een online vergaderplatform hun speech voor het Troublespeech-jurypanel. Het panel kiest daarna de winnaar van de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd!
 8. De Online Troublespeech Kampioen wordt beloond met een mooie beker (en meer). En als hij/zij dat wil, wordt de troublespeech gedeeld op sociale media.

Problemen met het insturen van jouw filmpje? Mail (konings@debatinstituut.nl) of bel (06-14 56 32 28) gerust. Wij helpen je graag!

Alle andere praktische informatie over de Online Troublespeech Sprekerswedstrijd en alle regels vind je in deze wedstrijdhandleiding.

Waar let de jury op?

De jury let op presentatie, aankleding en strategie. In een Troublespeech is er ook veel ruimte voor humor, omdat het gaat om denkbeeldige en vrijwel onmogelijke situaties. Hier een overzicht van de jurycriteria:

Presentatie Aankleding Strategie
Bij presentatie let de jury erop of je ogen, stem en houding/handgebaren bijdragen aan je overtuigingskracht.

Kan je met behulp van je lichaamstaal en stemgebruik de jury overtuigen dat je gelooft in je verhaal?

Bij aankleding let de jury op de stijlmiddelen die je gebruikt om je verhaal aan te kleden.
Humor, voorbeelden en (spreek)stijl zijn belangrijke elementen die ervoor kunnen zorgen dat jij je publiek mee krijgt, of juist de lachers op je hand!Zorgt jouw aankleding ervoor dat het publiek dat de situatie inderdaad harstikke meevalt?
Je strategie heeft te maken met de omstandigheden die je toevoegt aan de trouble om jezelf te verantwoorden.

Daarnaast let de jury bij strategie ook op of de opbouw van je verhaal logisch is.

Geef jij zo’n creatieve draai aan de trouble dat alles in een ander daglicht wordt gezet?

Wil je nog beter weten waar de jury op let? Bekijk dan de Troublespeech-jurywijzer, die vind je hier.

TIP: benieuwd naar onze Troublespeech-tips? Klik dan hier voor nog eens achttien troubles om te oefenen en vier tips om je uit onmogelijke situaties te redden.

 

Scroll to Top