Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

VMBO Debattoernooi

Sinds 2008

VMBO Debattoernooi

Spreekvaardigheid, luistervaardigheid, argumenteren, presenteren en overtuigingskracht

Het VMBO Debattoernooi is een landelijk debattoernooi speciaal voor vmbo-leerlingen en bestaat sinds 2008. Voor het vmbo hebben we een speciaal debatformat ontwikkeld: Freeze & Go. Door regelmatig debatten te oefenen verbeteren leerlingen niet alleen hun spreekvaardigheid, maar ook hun luistervaardigheid.

Het VMBO Debattoernooi 2020 is in verband met het coronavirus helaas afgelast. De volgende editie zal volgend schooljaar plaatsvinden in maart/april 2021. De inschrijving hiervoor gaat in juni 2020 open. Wil je hiervoor een reminder ontvangen? Laat dan je gegevens hieronder achter.

Aankomend schooljaar zijn er voor vmbo-scholieren twee toernooidagen én een VMBO Finaledag. De toernooidata en toernooilocaties zijn nog niet bekend. Op de twee toernooidagen wordt het beste team van de dag uitgeroepen tot debatkampioen van de dag. De beste tien debatteams van deze twee toernooidagen worden uitgenodigd voor de VMBO Finaledag.

VMBO Finaledag

Op deze spannende debatmiddag wordt het állerbeste vmbo-debatteam gekroond wordt tot landelijk VMBO Debatkampioen. Naast twee debatrondes waarin de teams het tegen elkaar opnemen vindt er ook een spetterend zaaldebat plaats waaraan iedereen mee mag doen en kans maakt om uitgeroepen te worden tot Beste spreker van deze dag. Met nog een aantal verrassingen op het programma wordt het sowieso een middag om niet te vergeten!

Heb je vragen over de opzet van het toernooi of over de deelname van jouw school? Neem dan gerust contact op met projectleider Jeroen Konings via konings@debatinstituut.nl of 035 – 625 20 51.

Ik merk dat de deelname ook op andere vakken veel effect heeft: de woordenschat verbreedt enorm en de manier van reflecteren verbetert. Doordat we veel onderwerpen behandelen met debatteren, komt de actualiteit echt binnen. Ze zoeken zelf van alles op! Zo vinden ze ook kranten lezen en naar nieuwsprogramma’s kijken veel en veel leuker.
Carolien Heijstraten, vmbo-docent Wellantcollege Mavo Stek
<em>Ik zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!</em> Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst LelystadIk zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!

Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst Lelystad

In eerste instantie zie ik dat vmbo’ers het moeilijk vinden om een mening toegedeeld te krijgen waar ze niet achter staan. Door ze te laten deelnemen aan het VMBO Debattoernooi dwing je ze om zich te verplaatsen in een ander. Je triggert ze om een pas op de plaats te maken en ze te laten nadenken alvorens ze hun mening geven.
Dyon Schlebos, vmbo-docent Reeshof College Tilburg

Doe ook mee met het VMBO Debattoernooi!

Stelling: “Iedere middelbare scholier moet één keer per jaar een les geven bij een vak naar keuze”

Partners

Gieskes Strijbis fonds Adessium Rijksoverheid Revius Wijk Fonds21 Oranje Nassau College Prins Bernhard Cultuurfonds


Schrijf je in!

De inschrijving voor het VMBO Debattoernooi 2020 is gesloten. In juni 2020 gaat de inschrijving voor editie 2021 open.

Wil je een herinnering ontvangen wanneer de inschrijving is geopend? Vul dan onderstaand formulier in.


Informatie toernooi 2021

Voorbereiding op school
 • Deelnemers zijn leerlingen van het vmbo. Zowel leerlingen uit de bovenbouw als onderbouw mogen meedoen.
 • Iedere school vaardigt max. twee teams van vijf debaters af (en één reservedebater). Deze teams mogen van dezelfde niveaus zijn.
 • Iedere school vaardigt per team ook één leerling-jurylid af. Het jurypakket voor het leerling-jurylid is  hier te downloaden.
 • Deelnemers worden geselecteerd door de begeleidend docent of de debatclub.
 • De voorbereide stellingen komen zes weken voorafgaand aan toernooidagen online.
 • Leerlingen bereiden debatten inhoudelijk voor en voeren oefendebatten op school.
 • Alle informatie is te vinden in de toernooihandleiding en het wedstrijdreglement (te vinden onder ‘debatvorm’). Let op! Er komt nog een nieuwe toernooihandleiding en wedstrijdreglement beschikbaar.
 • De toernooitraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is geschikt voor maximaal 25 leerlingen.
 • Voor scholen met ervaren debaters is er een gevorderdentraining.
 • Deelname is kosteloos. De training op school bedraagt € 300,- plus reiskosten van de trainer (€50,-).
Tijdens het toernooi
 • Ieder team debatteert op een toernooidag van het landelijke VMBO Debattoernooi.
 • Het VMBO Debattoernooi bestaat uit twee toernooidagen. Je kunt kiezen op welke dag je graag meedoet met je team(s). Houd er rekening mee dat als de toernooidag vol is, we zullen vragen of je op de andere toernooidag deel wilt nemen.
 • De locatie voor het VMBO Debattoernooi 2021 is nog niet bekend.
 • Debatten vinden plaats in de speciaal door het debatinstituut ontwikkelde debatvorm (zie de handleiding).
 • De toernooidag omvat drie debatrondes (twee voorbereid, één improvisatie).
 • Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt pas vijftien minuten voor de debatronde bekend.
 • In de laatste debatronde wordt ook de (improvisatie)stelling pas twintig minuten voor de debatronde onthuld.
 • De reiskosten zijn voor ieders eigen rekening. Houd daar s.v.p. rekening mee.
 • Let op: als u uw school korter dan zes weken voor de toernooidag afmeldt, brengen wij €50,- in rekening.
 • Bij een oneven aantal teams op een toernooidag wordt een reserveteam ingezet, het zogenaamde Sterrenteam. Het Sterrenteam maakt geen kans op prijzen.
VMBO Finaledag
 • De tien beste teams van de toernooidagen worden uitgenodigd voor de VMBO Finaledag.
 • Hoeveel teams er per toernooidag worden uitgenodigd voor de VMBO Finaledag wordt bepaald op basis van het aantal deelnemende teams per toernooidag. Zo is de kans op een uitnodiging voor alle teams even groot.
 • In twee debatrondes (1 voorbereid, 1 improvisatie) wordt bepaald wie de titel VMBO Debatkampioen 2021 in de wacht sleept.
 • Ook is er op de VMBO Finaledag een spetterend zaaldebat waaraan iedereen mee mag doen en kans maakt uitgeroepen te worden tot Beste spreker van de dag.
Wat kost deelname aan het toernooi?

Deelname aan het VMBO Debattoernooi is kosteloos. Deelname inclusief debattraining kost 300 euro (plus € 50,- reiskosten van de trainer). Reiskosten voor het team, de docenten en supporters om naar de toernooidag te komen, zijn voor rekening van de school. Houd daar s.v.p. rekening mee.

Wanneer ontvang ik informatie van de organisatie?

Op de volgende momenten ontvangen de ingeschreven deelnemers een e-mail van de organisatie:

 • Direct na inschrijving voor het inplannen van een debattraining.
 • 6 weken voor de toernooidag voor de bekendmaking van de debatstellingen.
 • 2 weken voor de toernooidag met de laatste informatie, het gedetailleerde dagprogramma en de oproep om de namen van uw debaters en leerling-jurylid door te geven.
 • In de week na de toernooidag voor foto’s, uitslag en evaluatie.

Mocht u geen e-mailberichten ontvangen hebben, laat dit dan z.s.m. weten aan projectleider Jeroen Konings via telefoonnummer 035-6252051 of via spijkers@debatinstituut.nl

Hoe verloopt de toernooidag?

Het toernooi vindt plaats op vrijdag 20 maart in Zoetermeer en op vrijdag 27 maart in Wijk bij Duurstede. Ieder team levert vijf debaters (en één reservedebater én leerling-jurylid) af. De leerlingen voeren ongeveer drie debatten tijdens de dag. Na elk debat wordt er een nieuwe stelling bekendgemaakt in de aula. Twee weken voor de toernooidag ontvangt de docent per e-mail de specifieke programmering van de dag en andere praktische informatie. Moge de beste winnen!

Hoe plan ik een training in?

Alle deelnemende scholen wordt een training geadviseerd, om de leerlingen goed voor te bereiden op hun deelname aan het VMBO Debattoernooi. Wij bieden trainingen voor zowel beginnende, als gevorderde debaters. Een debattraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is bedoeld voor maximaal 25 leerlingen. Één van onze trainers komt naar uw school toe om theorie uit te leggen en doet vooral veel oefeningen met de debaters. Neem contact op met onze Projectmanager Trainingen via 035-6252051 of stuur een mailtje naar trainingen@debatinstituut.nl om de training in te plannen (u kunt meteen voorkeursdata doorgeven).

Debatvorm

Belangrijkste punten debatvorm
 • De debatten worden gevoerd tussen twee teams: voorstanders (regering) en tegenstanders (oppositie).
 • Beide teams bestaan uit vijf sprekers (aangeduid als 1e voorstander, 1e tegenstander, 2e voorstander etc.), waarvan er een de aanvoerder is.
 • De aanvoerders van elk team krijgen in de opzetfase twee minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen*.
 • Dan volgt de reactiefase: een periode van zes minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren.
 • De debatleider van het jurypanel geeft deelnemers in de reactiefase het woord en zorgt ervoor dat beide teams evenveel aan het woord komen.
 • In de conclusiefase van het debat (laatste fase) geeft een debater van zowel de voor- als tegenstanders een individuele conclusiespeech van twee minuten. De tegenstanders geven deze speech als eerste en vervolgens sluiten de voorstanders het debat af. Let op! De conclusiefase wijkt dus af van voorgaande edities, waarbij elke debater een ‘final statement’ gaf.
 • *Let op! De conclusiespeech mag niet door de aanvoerder gegeven worden.

De toernooihandleiding en het wedstrijdreglement 2021 worden nog geüpload


Toernooitraining

Om scholen goed voorbereid aan het VMBO Debattoernooi te laten deelnemen, bieden wij speciale toernooitrainingen aan. Elk jaar geven wij meer dan 200 trainingen in de klas, die docenten tot nu toe met een 8,8 beoordelen. Onze trainers zijn dan ook ervaren debaters en vaak zelfs oud-winnaars van onze landelijke debattoernooien. Hierdoor geven zij met een grote glimlach kundige, actieve en leerzame debattrainingen. Een training duurt 2,5 uur (max. 25 leerlingen) en is een goede mix van oefening en theorie. Afhankelijk van het niveau en de ervaring van de leerlingen zal de trainer in overleg met de docent invulling aan de training geven.

Graag een training in de klas speciaal voor het VMBO Debattoernooi? Stuur een mailtje naar onze projectmanager klassentrainingen Roos Lingbeek (trainingen@debatinstituut.nl) of geef het aan op het inschrijfformulier.

Wij bieden ook nascholing voor begeleidende docenten: ‘Doceren in Debatteren’. Zowel op school, als ‘open trainingen’ bij ons op kantoor (voor deze laatste kun je je individueel aanmelden + gratis een collega meenemen!).

Klik hier voor informatie over nascholing


Dagprogramma

Het dagprogramma van het VMBO Debattoernooi 2021 is nog niet bekend. Hieronder vind je het dagprogramma voor het VMBO Debattoernooi 2020.

Tijd VMBO Debattoernooi 2020
20 en 27 maart
Vanaf 11:30 Inloop teams
12:25 Sluittijd ontvangst teams
12:45 Opening
13:00 Bekendmaking stelling 1 (voorbereid)
13:15 Debatronde 1
14:10 Bekendmaking stelling 2 (voorbereid)
14:25 Debatronde 2
15:10 Pauze 
15.30 Bekendmaking stelling 3 (improvisatie)
15:55 Debatronde 3
16:45 Finaleprogramma
 17:00  Bekendmaking Debatkampioen + einde

 

Het definitieve programma voor de VMBO Finaledag wordt nog bekend gemaakt.

Tijd VMBO Finaledag
Vanaf 12:00 Inloop teams
 18:00  Einde


Locatie

Locatie toernooidagen 2021

De locatie voor het VMBO Debattoernooi 2021 is nog niet bekend.

Stellingen

Voorbereide stellingen 2021

De stellingen voor het VMBO Debattoernooi 2021 worden zes weken voor het toernooi bekend gemaakt. De voorbereide stellingen voor het VMBO Debattoernooi 2020 waren:

Stellingen voorgaande edities (2013 - 2019)
Stellingen 2019
 • Bij ernstige armoede is een kindhuwelijk gerechtvaardigd
 • De overheid moet een financiële bonus geven aan meisjes die na hun opleiding fulltime gaan werken
 • Iedere middelbare scholier moet één keer per jaar een les geven bij een vak naar keuze*

*Improvisatiestelling

Stellingen 2018
 • Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt
 • Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land.
 • Gezond koken moet een verplicht vak op de middelbare school worden*

*Improvisatiestelling

Stellingen 2017
 • Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument
 • Op elke school moet coming-out dag gevierd worden
 • Jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen*

*Improvisatiestelling

Stellingen 2016
 • Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool
 • Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven
 • Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben
 • Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden.
 • Seksuele voorlichting moet een keuzevak worden*

*Improvisatiestelling

Voorbereide stellingen 2015
 • Leerlingen die gemiddeld een 7 staan, moeten vrijstelling van lessen kunnen krijgen
 • Gewortelde minderjarige vreemdelingen moeten altijd kunnen blijven, ook als hun asielaanvraag onterecht blijkt
 • Scholieren met overgewicht moeten verplicht iedere dag nablijven voor extra gymlessen
 • Docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les
Voorbereide stellingen 2014
  • Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden
  • Professionele voetbalclubs moeten voortaan de politie-inzet rondom wedstrijden geheel zelf betalen
 • Asielopvang in Nederland moet altijd sober zijn
Voorbereide stellingen 2013
 • Consumentenvuurwerk moet ook met Oud en Nieuw verboden worden
 • Nederland moet zich kandidaat stellen voor het organiseren van de Olympische Spelen
 • Asielkinderen die minimaal 5 jaar in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen

Klik hier voor meer stellingen


Juryleden

De jurering op het VMBO Debattoernooi wordt verzorgd door een selecte poule juryleden die speciaal door ons getraind zijn. Vrijwilligers met een bewezen staat van ‘debatdienst’: oud-debaters, debattrainers, ervaren juryleden etc. Door middel van een online module en het organiseren van oefenavonden leiden wij onze juryleden op om debatten zo zorgvuldig mogelijk te jureren. Hierbij ligt de nadruk ook op het geven van feedback, want dat is natuurlijk een kunst op zich.

Meer weten over de jurypoule? Ga dan naar onze jurypagina!

Naar de jurypagina


Updates

Facebookpagina

Like onze Facebookpage om op de hoogte te blijven van:

 • Uitslagen
 • Toernooifoto’s
 • Debatevenementen
 • Publicaties in de media

Klik hier voor onze officiële Facebook Page


Contact

Jouw naam:

Jouw e-mailadres:

Onderwerp:
Madurodam Basisschool DebattoernooiVMBO DebattoernooiNK Debatteren voor scholieren havo/vwoMBO DebattoernooiLandelijke Onderbouw Debattoernooi

Jouw bericht:

Uw contactpersoon:

Jeroen Konings

Projectleider Debattoernooien
035 625 20 51


Hall of fame

2019

Berger Scholengemeenschap – Bergen

Mariël Couvert
Lize Kraakman
Sean Wit
Mies Morsch
Kick Zwart
Juup Sietses
Simon van der Wijst

Finalist: Heldring College – Den Haag
(Tevens ‘Beste Nieuwkomer’)

Jivika Bahadoersingh
Pravish Bhagwant
Jerrely Statie
Incilay Çoban
Britt Naglé
Luna Brussé
Natalia Kijek

2018

PENTA College CSG de Oude Maas – Spijkenisse

Emanuel Woods
Britt van Zielst
Kaylee van der Burgh
Jian Delovan
Iris Djoniman
Denise Doruijter

Finalist: Avicenna College – Rotterdam
(Tevens ‘Beste Nieuwkomer’)

Salman Saboune
Hajar el Bouazati
Ilham Fikri
Amira Abed
Kasem el Salah
Asmae Idrissi

2017

Revius Wijk – Wijk bij Duurstede

Sanne Tammenga
Jaimy Groenen
Anouk Dorrestein
Amber Jager
Carry Miltenburg
Tarik Abadi

Finalist: Markenhage – Breda

Riad Haouati
Samir Mrozinski
Sebastiaan Majoor
Quinty Kroonen
Liwia Czapiewska
Sterre Stevens
Ceyenne van Arkel
Daisy van Gemert

2016

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Mailika Kleinmij
Logan Appelboom
Diante Gijsberts
Femke van der Linde
Fenke Veringa
Leon van der Geus

Finalisten: Revius Lyceum – Doorn

2015

Christelijk Lyceum Apeldoorn

Charlain Imla
Isa Waalewijn
Lieke Rourbroeks
Storm van Donselaar
Lotte Eickhof

Finalist: Buitenhout College – Almere

2014

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Matthijs van der Sijde
Nigel Appelboom
Laura van Trappe
Gosse Bosma
Wessel Seepers

Finalist: Haarlemmermeerlyceum – Hoofddorp

2013

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Aniesa Tuncer
Lorena Dijkema
Jonathan de Lijster
Anne van der Ent
Gosse Bosma

Finalist: Udens College – Uden

2012

Francois Vatelschool – Den Haag

Besma
Damian
Romek
Antara
Bart
Semih

Finalist: Rientjes Mavo – Maarssen

2011

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Marije
Anna
Cecile
Laura
Erica

Finalist: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2010

Vakschool Tilburg

Dominique
Brenda
Ivana
Maud
Yaleel

Finalist: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2009

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

2008

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

Scroll to Top