Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Onderbouw Debattoernooi

voor havo/vwo

Onderbouw Debattoernooi | havo/vwo

Het landelijke Onderbouw Debattoernooi is het enige debattoernooi speciaal voor de onderbouw (havo en vwo). Door mee te doen krijgen jongeren in de onderbouw de kans om hun talenten als debaters te ontwikkelen.

De afgelopen jaren organiseerden we dit toernooi samen met UNICEF, maar zij zullen vanaf dit jaar niet langer medeorganisator van dit toernooi zijn om zich te kunnen richten op nieuwe educatieve projecten voor jongeren.

Omdat het al jaren een ontzettend mooi toernooi is waaraan veel scholen met enthousiasme deelnemen hebben wij besloten zelfstandig verder te gaan met de organisatie van dit toernooi. Zo blijven we leerlingen uit de onderbouw de mogelijkheid bieden het in toernooivorm tegen elkaar op te nemen en te bepalen wie het beste onderbouw debatteam van Nederland is!

Troublespeech Sprekerswedstrijd

Ook organiseren we tijdens dit debattoernooi de individuele Troublespeech Sprekerswedstrijd voor leerlingen uit de onderbouw. Klik hier voor meer informatie of om direct een leerling aan te melden.

Door te debatteren ontwikkelen leerlingen hun taalvaardigheid (presenteren, argumenteren, reageren, samenvatten). Daarnaast vergroot debatteren hun burgerschapsvaardigheden doordat zij debatteren over onderwerpen waar ze zich normaal gesproken misschien niet mee bezighouden. Met het debat als middel, leren jongeren om kritisch naar hun eigen standpunten te kijken, terwijl ze tegelijkertijd de standpunten van anderen leren kennen, begrijpen en respecteren.

De datum voor het landelijke Onderbouw Debattoernooi (havo/vwo) 2020 is inmiddels bekend! Het toernooi zal plaatsvinden op zaterdag 18 april 2020 op het Nieuwe Lyceum te Bilthoven. Het Onderbouw Debattoernooi zit vol. Schrijf je nu in voor de reservelijst. Je ontvangt dan bericht wanneer er een plek vrijkomt. 

Inschrijving

 


Informatie toernooi 2020

Voorbereiding op school
 • Deelnemers zijn leerlingen uit de onderbouw van havo en vwo.
 • Iedere school vaardigt één of twee teams van 4 debaters af + 1 reserve debater.
 • Iedere school vaardigt per team ook één leerling-jurylid af.
 • Wie er plaatsnemen in het debatteam bepaalt de school/docent.
 • De voorbereide stellingen worden circa 6 weken voor het toernooi bekend gemaakt. Deelnemende docenten ontvangen deze per e-mail, maar je vindt ze ook hier op de toernooipagina terug.
 • Leerlingen bereiden debatten inhoudelijk voor en voeren oefendebatten op school.
 • De optionele toernooitraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is geschikt voor maximaal 25 leerlingen.
 • Voor scholen met ervaren debaters is er een gevorderdentraining.
 • Deelname aan het toernooi kost 125 euro als je met één team meedoet. Doe je met twee teams mee dan kost deelname 200 euro. Mocht uw school om deze reden niet deel (kunnen) nemen overleggen wij graag over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met Jeroen Konings via konings@debatinstituut.nl
 • Kosteloos afmelden kan tot zondag 8 maart 2020.
Tijdens het toernooi
 • Ieder team debatteert op de toernooidag 3 rondes (2 voorbereid, 1 improvisatie)
 • Debatten vinden plaats in de speciaal door het debatinstituut ontwikkelde debatvorm: Freeze & GO (zie de toernooihandleiding).
 • Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt pas 15 minuten voor de debatronde bekend gemaakt.
 • De stelling voor de laatste debatronde is een improvisatiestelling en deze wordt pas 20 minuten van te voren onthuld.

Neem contact met ons op


Debatvorm

Belangrijkste punten debatvorm
 • De debatten worden gevoerd tussen twee teams: voorstanders en tegenstanders. Zij moeten een onafhankelijke jury overtuigen van hun standpunt.
 • Beide teams bestaan uit 4 sprekers (aangeduid als 1e voorstander, 1e tegenstander, 2e voorstander etc.), waarvan er een de aanvoerder is.
 • De aanvoerders van elk team krijgen 2 minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen (opzetfase).
 • Dan volgt een periode van 8 minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren (reactiefase).
 • De debatleider (één van de juryleden) geeft deelnemers in de reactiefase het woord en zorgt ervoor dat beide teams evenveel aan het woord komen.
 • In de laatste fase van het debat (conclusiefase)  geeft ieder debater een ‘final statement’ oftewel één concluderende zin of retorische vraag, dit duurt per team maximaal 1 minuut. De tegenstanders geven eerst hun ‘final statements’. Vervolgens sluiten de voorstanders het debat af.

Toernooitraining

Om scholen goed voorbereid aan het Onderbouw Debattoernooi (havo/vwo) te laten deelnemen, bieden wij speciale toernooitrainingen aan. Elk jaar geven wij meer dan 250 trainingen in de klas, die docenten tot nu toe met een 8,8 beoordelen. Onze trainers zijn dan ook ervaren debaters en vaak zelfs oud-winnaars van onze landelijke debattoernooien. Hierdoor geven zij met een grote glimlach kundige, actieve en leerzame debattrainingen. Een training duurt 2,5 uur (max. 25 leerlingen) en is een goede mix van oefening en theorie. Afhankelijk van het niveau en de ervaring van de leerlingen zal de trainer in overleg met de docent invulling aan de training geven.

Graag een training in de klas als voorbereiding op dit debattoernooi? Stuur een mailtje naar onze Projectmanager Trainingen Josje van der Meer (trainingen@debatinstituut.nl). Zij zal dan meer informatie toesturen en met je de training inplannen.

Wij bieden ook nascholing voor begeleidende docenten: ‘Doceren in Debatteren’. Zowel op school als ‘open trainingen’ bij ons op kantoor (voor deze laatste kun je je individueel aanmelden + gratis een collega meenemen!).

Klik hier voor informatie over nascholing

Dagprogramma

Het dagprogramma voor 2020 is nog niet bekend, maar komt zo snel mogelijk online.


Locatie

Locatie toernooidag 2020
Het Nieuwe Lyceum, Jan Steenlaan 38, Bilthoven

De routebeschrijving naar het Nieuwe Lyceum download je hier.


Stellingen

Alvast oefenen? Kies dan een stelling van onze stellingenpagina met meer dan 400 stellingen!

Stellingenpagina


Juryleden

De jurering op het Onderbouw Debattoernooi wordt verzorgd door gemotiveerde vrijwilligers. Zonder hun inzet zou het toernooi niet mogelijk zijn.

Juryleden ontvangen voorafgaand aan de toernooidagen een briefing over jurymethodiek. Tijdens de debatrondes bepalen zij de uitslag, waarna zij de deelnemers van gedetailleerde feedback voorzien.

Interesse om zelf te jureren?

Klik hier om je aan te melden


Updates

Facebookpagina schooldebatteren

Like onze Facebookpage om op de hoogte te blijven van:

 • Uitslagen
 • Toernooifoto’s
 • Debatevenementen
 • Publicaties in de media

Klik hier voor onze officiële Facebookpagina


Contact

Jouw naam:

Jouw e-mailadres:

Onderwerp:
Madurodam Basisschool DebattoernooiVMBO DebattoernooiNK Debatteren voor scholieren havo/vwoMBO DebattoernooiLandelijke Onderbouw Debattoernooi

Jouw bericht:

Jouw contactpersoon:

Jeroen Konings

Projectleider Debattoernooien
konings@debatinstituut.nl
035 625 20 51

Scroll to Top