NK Debatteren voor Scholieren 2020/2021

Coronamaatregelen

Stichting Nederlands Debat Instituut houdt zich te allen tijde aan de richtlijnen van de overheid en de bijbehorende maatregelen. Lees hier hoe we van het NK Debatteren een succesvol toernooi gaan maken, op een veilige manier. Bij wijzigingen stellen we deelnemende scholen op de hoogte en plaatsen we hier een update. Heb je vragen of opmerkingen, bel (035-625 20 51) of mail (lingbeek@debatinstituut.nl) gerust!

NK Debatteren voor Scholieren 2020

Coronamaatregelen

Stichting Nederlands Debat Instituut houdt zich te allen tijde aan de richtlijnen van de overheid en de bijbehorende maatregelen. Leer hier hoe we van het NK Debatteren een succesvolle dag gaan maken, op een veilige manier. Bij wijzigingen stellen we deelnemende scholen op de hoogte en plaatsen we hier een update. Heb je vragen of opmerkingen, bel (035-625 20 51) of mail (lingbeek@debatinstituut.nl) gerust!

Laatste versie 02-12-2020

 • De voorrondes zullen digitaal plaatsvinden. Vooralsnog vindt de finale van het NK Debatteren voor Scholieren fysiek plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor de finale gelden daarbij onderstaande aanpassingen:

 • Iedere aanwezige op de toernooidag draagt een mondkapje bij verplaatsing in en rondom het schoolgebouw;
 • Iedereen dient zich te houden aan de aangegeven looproutes en hygiëne-protocollen (bijvoorbeeld het gebruik van desinfecterende handgel waar aangegeven);
 • We hebben besloten het plenaire programma (de opening, de bekendmaking van stellingen en de afsluiting) niet in de aula te laten plaatsvinden om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in één ruimte zijn en er zo minder verplaatsing plaatsvindt. We zijn op dit moment bezig een manier te vinden waarop het plenaire programma in lokalen kan worden gevolgd;
 • We hebben er voor gekozen dit jaar geen Troublespeech Sprekerswedstrijd toe te voegen aan het programma en ons te focussen op de debatrondes, o.a. om aanwezigen en beweging door het gebouw te beperken;
 • Er is de gehele dag geen publiek aanwezig om het aantal aanwezigen te minimaliseren;
 • Per team mag er één begeleider mee;
 • Het is niet mogelijk een reservedebater mee te nemen. Een debatteam bestaat dus uit vier debaters;
 • Per lokaal zullen twee juryleden (argumentatie en presentatie) aanwezig zijn, aangevuld door één leerling-jurylid. Het is daarom niet mogelijk dat iedere school een leerling-jurylid afvaardigt. Wij benaderen hier scholen voor;
 • Tijdens de drie voorrondes plaatsen 20 teams zich direct voor de finale. Na de derde voorronde delen we nog 2 wildcards uit. Hoeveel teams er per voorronde doorgaan wordt bepaald naar verhouding van het aantal teams dat per voorronde meedoet. Zo heeft ieder team ongeveer evenveel kans op een plek in de finale;
 • Ruim voor de toernooidag sturen we nog een mail met hierin duidelijke instructies. Gedurende een toernooidag zullen werknemers van Stichting Nederlands Debat Instituut duidelijk herkenbaar zijn. Wanneer zij gedurende de dag instructies geven, verwachten we dat iedereen deze opvolgt.

Praktische info

Wie
Bovenbouwleerlingen havo/vwo. Iedere school vaardigt een team van vier debaters af, plus een leerling-jurylid en eventueel een reservedebater.

Wanneer
Voorronde 1: vrijdag 5 maart 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Voorronde 2: zaterdag 6 maart 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Voorronde 3: vrijdag 12 maart 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Finale: zaterdag 17 april 2021, 9:00 uur tot 18.00 uur

Let op: tijden onder voorbehoud

Waar
5, 6 en 12 maart: digitaal
17 april: Radboud Universiteit, Nijmegen

Kosten
Deelname kost € 150,-

Stellingen
De stellingen voor de voorrondes van het NK Debatteren voor Scholieren zijn:

Meer informatie?
Drie weken voor het toernooi ontvang je alle praktische informatie. Download voor meer informatie over de toernooidag de toernooihandleiding onderaan de pagina.

Wil je meer info of meedoen met dit toernooi?

Bel Roos via 035 – 625 20 51 of neem contact op per mail.

Roos Lingbeek

Roos Lingbeek
Projectmanager Toernooien

LEERLING
HAVO-5

“Meedoen aan het NK Debatteren is goed voor je zelfverzekerdheid en je leert je gedachtes op een respectvolle manier overbrengen.”

Slider

LEERLING
HAVO-5

“Meedoen aan het NK Debatteren is goed voor je zelfverzekerdheid en je leert je gedachtes op een respectvolle manier overbrengen.”

Slider

Handige blogs over toernooien

Deelnemersinformatie

Toernooihandleiding

Alle praktische toernooi informatie en wedstrijdregels in één document

Juryhandleiding

Documenten om mee te oefenen als (leerling-) jurylid

Goed voorbereid de verbale strijd aangaan?

Wist je dat we ook trainingen aanbieden die specifiek bedoeld zijn om de school klaar te stomen voor een toernooi?

Handige blogs over toernooien

Handige blogs over toernooien

Blog - Debatwoordenboek

BLOG

Debatwoordenboek

Openingsspeech, definitie, AUB, aptum – in het debatwoordenboek staat de betekenis van deze woorden en meer!

Blog - Definiëren stelling

BLOG

Het definiëren van een stelling

Waarom is het definiëren van een stelling zo belangrijk? En hoe doe je dat? In deze blog lees je er alles over.

Blog - Debatteren havovwo

BLOG

Waarom debatteren met jouw havo/vwo-klas?

Hoe debatteer je met jouw havo- en vwo-leerlingen? En wat hebben ze daaraan? Versterk het analytisch vermogen van je leerlingen en laat ze nadenken over maatschappelijke onderwerpen.

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!