Themales Kinderboekenweek & begrijpend lezen

DELEN VIA

Elk jaar rond de Kinderboekenweek laait de discussie over (begrijpend) lezen weer op. Vandaar dat deze themales gaat over de Kinderboekenweek en begrijpend lezen! Zo helpen wij jou en je leerlingen op weg om met dit onderwerp aan de slag te gaan. De themales bestaat uit twee onderdelen:

1. Waar gaat dit over?!
2. Begrijpend debatteren

In het eerste onderdeel gaan leerlingen aan de slag met teksten waarvan de titel ontbreekt. Zonder die titel blijkt het erg lastig te zijn om te begrijpen waar de tekst over gaat. Op deze manier ervaren leerlingen hoe belangrijk het is dat je je argumenten of verhaal goed uitlegt en een ander begrijpt waar je het over hebt. In het tweede onderdeel leggen we een toegankelijke debatvorm uit en delen we prikkelende stellingen over de Kinderboekenweek en begrijpend lezen met achtergrondartikelen en -video’s om mee voor te bereiden.

Advies op maat? Neem contact met ons op!

Waar gaat dit over?!

In deze oefening gaan leerlingen aan de slag met teksten zonder titel: soms is het dan enorm lastig om te begrijpen waar de tekst over gaat. Leerlingen ervaren met deze oefening hoe belangrijk een duidelijke uitleg is, wat ook zeker van belang is in een goed debat. Want als het onduidelijk is wat iemand bedoelt, dan is het lastig om daar goed op te reageren! Door de teksten te lezen of naar het fragment te luisteren, en proberen te begrijpen waar het over gaat ervaren leerlingen dit belang. Naast dat je leerlingen ook zelf een poging kunnen wagen tot het schrijven van zo’n tekst, geven we ook tips voor hoe je de oefening nog uitdagender kunt maken.

Artboard 5

Begrijpend debatteren

Wanneer je start met debatteren is het, zeker voor minder ervaren leerlingen, fijn om eerst wat context te krijgen voordat je begint met debatteren. Dus niet alleen een stelling, maar ook het verhaal er omheen. Door een kader mee te geven weten leerlingen beter waar de stelling over gaat en is het makkelijker om redenen te bedenken waarom je voor of tegen bent. In deze les hebben wij filmpjes en teksten opgezocht, die je kunt kijken met je klas voordat je gaat debatteren. Ook hebben we verschillende stellingen over het thema ‘Kinderboekenweek & begrijpend lezen’ op een rij gezet en leggen we uit hoe je eenvoudig een debat kunt voeren!

Parlementair debat

Bekijk ons lesmateriaal voor nog meer debatoefeningen voor in de klas!

Deze themales is een initiatief van Nieuwsbegrip en Stichting Nederlands Debat Instituut.



Ook interessant voor jou

  • Tijdens een parlementair debat brengen de eerste twee sprekers van beide teams veel verschillende argumenten en weerleggingen in. Het is aan de derde sprekers om hierin orde te scheppen, en duidelijk uit te leggen waarom de andere partij geen gelijk heeft. Best lastig, want je kan er nooit helemaal op voorbereid zijn. Dus, wat moet je nu precies doen? En hoe zorg je voor een goed en gestructureerd verhaal? Dat vertellen we je in deze blog!

  • Janny van der Veen (64) is docente Nederlands op het Segbroek College in Den Haag, waar ze inmiddels al 24 (!) jaar werkt. In die jaren is er veel veranderd, zo ook de rol van debatonderwijs op haar school. Deze groeide en groeide, met als ultieme kers op de taart dat het (debuterende) debatteam van het Segbroek College onder leiding van Janny en haar collega Joeri Jacobs afgelopen schooljaar het ‘NK Debatteren vmbo’ won. We spraken haar over de waarde van debatteren op school.

  • Het schooljaar is begonnen, en daarbij ook het proces van (positieve) groepsvorming en groepsdynamiek. Zelfs wanneer de samenstelling van je klas onveranderd is, moeten leerlingen het veilige en fijne groepsgevoel na zes weken vakantie toch weer terug vinden. In deze blog lichten we drie debatvormen uit die jou daarbij kunnen helpen!