Themales Kinderboekenweek & begrijpend lezen

DELEN VIA

Elk jaar rond de Kinderboekenweek laait de discussie over (begrijpend) lezen weer op. Vandaar dat deze themales gaat over de Kinderboekenweek en begrijpend lezen! Zo helpen wij jou en je leerlingen op weg om met dit onderwerp aan de slag te gaan. De themales bestaat uit twee onderdelen:

1. Waar gaat dit over?!
2. Begrijpend debatteren

In het eerste onderdeel gaan leerlingen aan de slag met teksten waarvan de titel ontbreekt. Zonder die titel blijkt het erg lastig te zijn om te begrijpen waar de tekst over gaat. Op deze manier ervaren leerlingen hoe belangrijk het is dat je je argumenten of verhaal goed uitlegt en een ander begrijpt waar je het over hebt. In het tweede onderdeel leggen we een toegankelijke debatvorm uit en delen we prikkelende stellingen over de Kinderboekenweek en begrijpend lezen met achtergrondartikelen en -video’s om mee voor te bereiden.

Advies op maat? Neem contact met ons op!

Waar gaat dit over?!

In deze oefening gaan leerlingen aan de slag met teksten zonder titel: soms is het dan enorm lastig om te begrijpen waar de tekst over gaat. Leerlingen ervaren met deze oefening hoe belangrijk een duidelijke uitleg is, wat ook zeker van belang is in een goed debat. Want als het onduidelijk is wat iemand bedoelt, dan is het lastig om daar goed op te reageren! Door de teksten te lezen of naar het fragment te luisteren, en proberen te begrijpen waar het over gaat ervaren leerlingen dit belang. Naast dat je leerlingen ook zelf een poging kunnen wagen tot het schrijven van zo’n tekst, geven we ook tips voor hoe je de oefening nog uitdagender kunt maken.

Artboard 5

Begrijpend debatteren

Wanneer je start met debatteren is het, zeker voor minder ervaren leerlingen, fijn om eerst wat context te krijgen voordat je begint met debatteren. Dus niet alleen een stelling, maar ook het verhaal er omheen. Door een kader mee te geven weten leerlingen beter waar de stelling over gaat en is het makkelijker om redenen te bedenken waarom je voor of tegen bent. In deze les hebben wij filmpjes en teksten opgezocht, die je kunt kijken met je klas voordat je gaat debatteren. Ook hebben we verschillende stellingen over het thema ‘Kinderboekenweek & begrijpend lezen’ op een rij gezet en leggen we uit hoe je eenvoudig een debat kunt voeren!

Parlementair debat

Bekijk ons lesmateriaal voor nog meer debatoefeningen voor in de klas!

Deze themales is een initiatief van Nieuwsbegrip en Stichting Nederlands Debat Instituut.Ook interessant voor jou

  • In deze blog neemt trainer Nadine je mee in het schrijven van een betoog. Hoe overtuig je anderen om jouw standpunt in te nemen?

  • Debatteren terwijl de hele klas thuiszit: hoe pak je dat aan? We delen werkvormen en online tools om een debat online te kunnen voeren!

  • De coronacrisis bij jou in de klas bespreekbaar maken? Gebruik dan onze stellingen als basis voor een gesprek, discussie of debat in de klas over covid-19.