Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Stijlfigurenbingo

Oefening die laat zien hoe je stijlfiguren kunt inzetten om je argumenten nog meer kracht bij te zetten

B I N G O! Dat zal met deze lestip straks door je klaslokaal schallen: doe onze Stijlfigurenbingo! Stijlfiguren passen namelijk heel goed bij debatteren, omdat hiermee extra nadruk (tautologie) kan worden gelegd op een argument.

De stijlfigurenlestip bestaat uit een video van Spoken word-artiest Insayno, die zijn kunsten liet zien op de finale van het NK Debatteren voor Scholieren 2018/2019. Zijn verhaal zit namelijk bomvol stijlfiguren! Daarnaast hebben we – natuurlijk! – een heuse bingokaart gemaakt en hebben we 21 stijlfiguren met duidelijke voorbeelden op een (alfabetisch) rijtje gezet. Op het antwoordblad vind je alle stijlfiguren die wij hebben ontdekt in het filmpje.

✔ Havo, vwo, mbo
✔ Verdiepingsoefening
✔ Creatief argumenteren
✔ Humor
✔ Overtuigen
✔ Presenteren

OEFENING

De lestip bestaat uit twee varianten: een klassikale en individuele oefening. Klik op de afbeelding rechts om de oefening op te slaan als PDF of direct uit te printen.

FILMPJE | Spoken word-artiest Insayno

Bekijk hier het filmpje van Insayno, waarin hij op eigen wijze een verhaal vertelt waar het ene stijlfiguur het andere opvolgt. Met zijn verhaal doet hij verslag van de finaledag havo/vwo, dus ook de stellingen van die toernooidag komen er in voor.

Scroll to Top