Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Madurodam Speech voor de Vrijheid

Madurodam Speech voor de Vrijheid

In Nederland leven we al 75 jaar in vrijheid. Voor ons voelt dat normaal, maar voor een hoop mensen op deze wereld is vrijheid helemaal niet zo gewoon. Omdat het belangrijk is dat we nadenken over vrijheid, en omdat het goed is om verhalen over vrijheid te delen, organiseren we samen met het Madurodam Kinderfonds de Madurodam Speech voor de Vrijheid.  

Waarom is het bijzonder om in vrijheid te leven? En wat kun je zelf doen voor onze toekomstige vrijheid? Daarover mag jij speechen voor Madurodam Speech voor de Vrijheid, een speechwedstrijd voor alle scholieren uit groep 7 en 8 van de basisschool. Doe mee en misschien word jij wel Speech voor de Vrijheid Kampioen! De beste drie sprekers krijgen vier kaartjes voor Madurodam. De winnaar ontvangt ook nog eens twee kaartjes voor alle klasgenootjes én natuurlijk een mooie beker! Lees hieronder hoe de wedstrijd in elkaar zit, hoe jij mee kan doen en waar de jury op let.

Wil jij jezelf of een leerling direct opgeven? Vul dan hier je gegevens in:

INSCHRIJVEN VOOR DE MADURODAM SPEECH VOOR DE VRIJHEID

 

Voor Madurodam Speech voor de Vrijheid nodigen we jou uit om een mooie speech te geven en dit te filmen. In deze speech van maximaal twee minuten geef je antwoord op de vragen: (1) wat betekent vrijheid voor mij? (2) wat betekent vrijheid voor anderen? (3) wat kan ik doen voor onze vrijheid? Het maken van deze speech doe je in vier stappen:

VIER STAPPEN SPEECH VOOR DE VRIJHEID

1: Wat is vrijheid?

Wat is vrijheid eigenlijk? Voordat je een speech kan maken over vrijheid is het belangrijk om te weten wat vrijheid betekent. Hiervoor kan je een kijkje nemen op deze websites:

 • “Vrijheid, is een veel gebruikt begrip. Vrijheid, houdt in dat je vrij bent, om zelf te bepalen wat je wilt doen, hoe je het wilt doen.” Op de website van Wikikids vind je meer over de betekenis van vrijheid.
 • Welke verschillende vrijheden er zijn opgenomen in het kinderrechtenverdrag:
 • Artikel 13: Vrijheid van meningsuiting
 • Artikel 14: Vrijheid van geloof
 • Artikel 15: Vrijheid van vereniging‘

2: Waarom is vrijheid belangrijk?

In vrijheid leven doe je nooit alleen. Vrijheid deel je met de mensen om je heen! Vraag daarom aan twee of drie mensen wat vrijheid voor hem of haar betekent. (Video)bel bijvoorbeeld opa en oma, de buren, vrienden uit de buurt of kinderen van een andere school. Praat met ze over vrijheid en vraag in ieder geval:

 1. Waarom vind jij vrijheid zo belangrijk?
 2. Welke vrijheid vind je het fijnst/geniet je het meest van?
 3. Kan ik iets voor je doen zodat jij je vrij voelt?

Vergeet niet de antwoorden op te schrijven!

3: Wat betekent vrijheid voor mij? 

Bekijk de antwoorden die je hebt opgeschreven tijdens de gesprekken. Probeer nu de volgende vragen te beantwoorden:

 1. Wat betekent vrijheid voor jou?
 2. Wat heb je geleerd van de mensen waarmee je over vrijheid gepraat hebt?
 3. Wat wil jij doen voor vrijheid, voor jezelf en/of anderen?

De antwoorden kunnen bestaan uit een paar losse woorden, een zin, of al een kort verhaaltje. Dit kan je straks gebruiken om jouw vrijheidsspeech te schrijven. Probeer drie antwoorden te bedenken.

Voorbeeld antwoorden:
Vrijheid is voor mij…

 1. Veilig buiten spelen
 2. Langs gaan bij vrienden
 3. Naar school gaan


4: Mijn vrijheidsspeech

Wat betekent vrijheid voor jou? Dat ga je uitleggen in een speech van maximaal twee minuten. Hieronder vertellen we hoe je het beste een speech kunt maken.

Het vertellen van een verhaal kan uitdagend zijn. Daarom is het voor jezelf fijn dat er in jouw speech een duidelijk begin, midden, en einde zit. Dit noemen we de structuur. Door structuur te gebruiken weet je zeker dat je alles vertelt in je speech. Extra fijn: degenen die luisteren kunnen door die structuur je verhaal heel goed volgen!

Een goede structuur om te gebruiken is de ‘kop-romp-staart’. Denk maar aan een koe: de kop en de staart zijn het kleinst. Deze stukjes in je verhaal zijn ook klein. De romp is het grootst: dit deel van je verhaal dus ook!

De kop-romp-staart structuur bestaat dus uit drie onderdelen:

 Stap 1 – kop

Hierin vertel je waar jouw speech over gaat en vertel je kort wat je allemaal gaat vertellen in je speech (bijvoorbeeld: vrijheid is voor mij 1, 2, 3). In plaats van de cijfers 1,2 en 3, staan er dan natuurlijk de woorden die jij hebt opgeschreven bij punt 3.

Stap 2 – romp

Dit is het middenstuk van je speech. Hier ga je vertellen over de punten die je hebt genoemd in de kop. Je geeft voorbeelden die duidelijk maken waarom vrijheid nou zo belangrijk voor jou is.

Zo kan je bijvoorbeeld het volgende vertellen: ‘Vrijheid gaat voor mij over kunnen spelen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld veilig buiten kunnen spelen. Het is fijn dat ik hier zonder mijn ouders naar de speeltuin kan om samen met mijn vrienden te spelen.’

Vervolgens vertel je ook zo’n soort verhaal over de andere woorden die voor jou samen vatten waarom vrijheid voor jou belangrijk is.

 Stap 3 – staart

Als je alle punten hebt uitgelegd, ben je al best eventjes aan het praten. Voor de jury is het dan fijn als je alles even samenvat. Noem dus nog een keer welke redenen jij hebt om vrijheid belangrijk te vinden zodat de jury het goed weet!

Gaat dit goed? Dan kun je nog twee dingen toevoegen aan je speech:

 • Een aandachtstrekker: dit is een kort verhaaltje waarmee je je speech opent. Hiermee zorg je dat het publiek naar jou kijkt en niet naar andere dingen. Dit kan zo kort als één zin zijn, zolang het de aandacht maar trekt! Je kan met een voorbeeld beginnen, of bijvoorbeeld iets korts zeggen als: ‘Vrijheid: wat is dat voor een kind?’
 • Een uitsmijter: dit is een korte zin waarmee je de speech eindigt. Probeer in de uitsmijter de boodschap van jouw speech te stoppen. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Vrijheid: iets wat elk kind belangrijk vindt!’

 Stap 4

Schrijf nu jouw speech. Zorg ervoor dat je antwoord geeft op de vraag: wat betekent vrijheid voor mij? Vertel ook wat je van de gesprekken over vrijheid met anderen (oma/buurman/vriend) hebt geleerd.

 Stap 5 De speech oefenen

Als je jouw speech uit gaat spreken is het belangrijk om te denken aan je presentatie. Zo zet je je verhaal extra kracht bij. Dit doe je door bijvoorbeeld je vuist te ballen, of juist wat harder gaan praten of wat zachter. Ook kun je soms twee of drie seconden stil zijn na een goed argument of voorbeeld, zodat je publiek extra goed kunnen nadenken over wat je net zei.

 

Hoe werkt de sprekerswedstrijd?

Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool mogen meedoen. Heb jij jouw Speech voor de Vrijheid geschreven? En heb je hem goed geoefend? Dan is het tijd om jouw speech te filmen!

Dat mag staand terwijl iemand anders je filmt, maar het mag ook zittend achter de computer, of ‘vloggend’ met je mobiel in de hand. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar en verstaanbaar bent.

Uiterlijk zondag 14 juni stuur je jouw speech op. Zorg ervoor dat je deze stappen volgt:

 1. Schrijf jezelf in via het inschrijfformulier bovenaan deze pagina.
 2. Bedenk en film jouw Speech voor de Vrijheid.
 3. Stuur jouw speech uiterlijk zondag 14 juni op via WeTransfer.com naar stichting@debatinstituut.nl. Vergeet niet in het bericht jouw voor- en achternaam én de naam van jouw school te vermelden. (Let op: een duidelijke instructie vind je in de handleiding).
  1. WeTransfer verstuurt enkel jouw bestanden. Bestanden worden niet door WeTransfer ingekeken en vallen ook niet onder hun eigendom. Na 7 dagen worden ze automatisch van hun servers verwijderd (https://wetransfer.com/legal/terms).
  2. Na het insturen van jouw video wordt de video bekeken en beoordeeld door een jury. Filmpjes van deelnemers die niet worden uitgenodigd voor de finale worden direct verwijderd. Na afloop van de finale wordt – indien toegestemd door de winnaar – de video van de winnaar gedeeld op social media. De rest van de video’s worden verwijderd.
 4. Een jury bekijkt jouw speech en beoordeelt die.
 5. Uiterlijk vrijdag 26 juni krijg je feedback op je speech én maken we de Madurodam Speech voor de Vrijheid Kampioen bekend!
 6. De beste drie sprekers krijgen vier kaartjes voor Madurodam. De winnaar ontvangt ook nog eens twee kaartjes voor alle klasgenootjes én natuurlijk een mooie beker! En als hij/zij dat wil, wordt Speech voor de Vrijheid gedeeld op sociale media.

Lukt het opsturen van jouw filmpje niet? Mail (konings@debatinstituut.nl) of bel (06-14 56 32 28) gerust. Wij helpen je graag!

Alle andere informatie over Madurodam Speech voor de Vrijheid en alle regels vind je in deze wedstrijdhandleiding.

Waar let de jury op?

De jury bekijkt jouw filmpje en beoordeelt die op basis van presentatie en inhoud. Hieronder kan je makkelijk zien wat daarmee bedoeld wordt.

Presentatie Inhoud
Bij presentatie let de jury erop of je ogen, je stem en je houding/handgebaren bijdragen aan hoe overtuigend je bent.

Kan je met behulp van je lichaamstaal en stemgebruik de jury overtuigen dat je gelooft in je verhaal?

Bij inhoud let de jury op drie dingen:

 1. Heb je een goede structuur in je speech?
 2. Gebruik je goede voorbeelden in je speech?

Voer je de opdracht goed uit in je speech?

Wil je nog beter weten waar de jury op let? Bekijk dan de jurywijzer, die vind je hier.

 

Scroll to Top