20 jaar ervaring

Over de stichting

Al meer dan twintig jaar is het onze missie om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doen we door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van nascholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. We werken op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Ons team

Bakt in haar vrije tijd graag een lekkere taart!

Josje van der Meer
Projectmanager Trainingen

Helpt jongeren graag verder: hen beter leren spreken past precies in dat straatje. Ze puzzelt met liefde om trainingen voor iedereen door ‘t hele land mogelijk te maken.

Martine Doppen
Trainer

Kent de hele ABBA biografie uit haar hoofd

Bibi Smaal
Projectmanager Toernooien

Organiseren is haar tweede naam en ze kan geen genoeg krijgen van mapjes, to do lijsten en excel bestanden. Bibi organiseert de debattoernooien en het is haar missie kansenongelijkheid aan te pakken.

Kijkt zo'n drie goede films per week

Nienke Both
Projectmanager Trainingen

Haar missie is om jongeren het zelfvertrouwen te geven om voor zichzelf op te komen. Dat doet ze door het inplannen en organiseren van debattrainingen door heel Nederland.

Alle teamleden bekijken

Leest nog voor het ontbijt drie kranten

Nadine Hoen
Senior trainer

Raakt nooit uitgepraat over debatteren! Voor Nadine is een les pas afgelopen als leerlingen net zo enthousiast zijn over debat als zijzelf. Als sfeermaker en initiatiefnemer inspireert ze klassen.

Ze houdt erg veel van kamperfoelie

Mei Li Vos
Directeur

Mei Li is een idealist die ’t wel graag praktisch houdt. Ze gelooft dat als veel mensen kunnen argumenteren en luisteren de wereld er van opknapt.

Zijn pak kent ieder toernooi een andere kleur!

Davy Kooij
Trainer

Davy werd in 2019 de beste spreker van ROC RijnIJssel en kon daarna niet meer stoppen met debatteren. Hij krijgt de meest stille scholieren aan de praat en de meest drukke scholieren stil.

Kan je alles vertellen over de nieuwste films

Severin Heuvelman
Trainer

De vrolijkste noot van ons team. Severin krijgt elke klas mee met zijn enthousiaste trainingsstijl. Als oud mbo debatkampioen is hij dan ook zeer overtuigend!

Doet in haar vrije tijd veel aan sporten

Irene Fredriks
Trainer

Heeft in haar middelbare schooltijd fanatiek meegedaan aan debattoernooien. Ze besloot uiteindelijk van haar passie haar werk te maken en is nu, naast rechtenstudent in Rotterdam, jurylid en freelance trainer.

Spreekt ook een goed woordje Turks!

Giel Wind
Trainer

Werkt al een tijd voor de stichting en heeft een passie voor politiek en debatteren. Naast zijn studie architectuur overtuigt hij scholieren van de kracht van goed spreken.

Welke stad herken je in zijn achternaam?

Noah Madretsma
Trainer

Begon in de vijfde klas met debatteren. Veertig wedstrijden, vijf toernooien en twee finales later zit de passie nog steeds even diep!

In haar vrije tijd slingert ze zo ver mogelijk kogel

Anna Jebose
Trainer

Heeft haar hele middelbare school periode gedebatteerd en kan er geen genoeg meer van krijgen. Ze vindt dat iedereen de kans moet krijgen om de magie van debatteren te ervaren. Daarom geeft ze nu door het hele land trainingen!

Doet veel vrijwilligerswerk in haar vrije tijd!

Marie-José van der Veer
Projectmanager Trainingen

Verbinding zoeken is het streven van Marie-José. Zowel in haar vrije tijd als op haar werk is zij een geweldige gesprekspartner. Vol zorg onderhoudt zij het contact met docenten en juryleden.

Treedt ook met veel plezier als juryvoorzitter op!

Freek Wolter
Trainer

Zat in onze talentenpoule en reist nu vanuit de Achterhoek het land door om jongeren te trainen. Als student Geschiedenis voegt hij graag interessante historische feitjes toe aan het debat.

Rijdt het hele land door in haar rode Mini!

Neila Bakija
Trainer

Is politiek helemaal up-to-date! Neila zat ooit in onze talentenpoule, liep eerder stage bij een ministerie en debatteert er nu op los bij de Erasmus Debating Society.

Is een echte nieuwsjunkie én gossip fan!

Sanne Scholing
Manager Educatie

Werkt al sinds 2014 voor de stichting en zet zich nog steeds met liefde in om jongeren zelfverzekerder te leren spreken. Is altijd op de hoogte en verbindt graag mensen en ideeën aan elkaar; haar creativiteit kan ze kwijt in ons lesmateriaal.

Bij haar thuis schijnt altijd het zonnetje!

Martine de Vroome
Controller

Sinds de oprichting van de stichting is Martine er al bij. Ze is onze financiële vrouw en heeft een antwoord op alle vragen over cijfers, getallen en percentages. Martine is de meest optimistische van ons allen.

Vindt het leuk om haar eigen truien te breien

Amal Maatoug
Trainer

Met altijd een lach op haar gezicht reist Amal vanuit Leiden, waar ze Rechten studeert, het hele land door. Ze wil ervoor zorgen dat jongeren net zo veel van debatteren gaan houden als zij!

‘Debatteren kun je leren’ is haar lijfspreuk

Conny Ettema
Trainer

Als leerkracht op een basisschool is Conny dé persoon met kennis over debatteren met jonge kinderen. Haar school won diverse keren het Madurodam Basisschool Debattoernooi!

Vertelt met passie over feministische boeken!

Monique Spijkers
Trainer

Zat eerder in het kantoorteam om onze debattoernooien te organiseren. Nu geeft ze vol enthousiasme debattraining in de klas. Haar missie: leerlingen out of the box laten denken.

Historie

Vanaf de oprichting van het Nederlands Debat Instituut in 1998 is het ons streven geweest om de kennis over goed spreken, luisteren en argumenteren in Nederland te verbeteren. De beste plek om dat te doen is op school. Vandaar dat wij vanaf de eerste dag van ons bestaan actief zijn binnen alle lagen van het onderwijs. Het animo van deelnemende scholen groeide met het jaar en er kwam een cultuurverandering in het onderwijs: meer en meer scholen gingen deelnemen aan debatactiviteiten. Het NK Debatteren voor Scholieren groeide uit tot een van de oudste en grootste scholierencompetities van Nederland met deelname meer dan 100 scholen per jaar.

In 2013 hebben wij onze onderwijsactiviteiten ondergebracht in een stichting. Zo kunnen we met behulp van fondsen en andere partners op steeds grotere schaal debatactiviteiten in het onderwijs organiseren. Met onze eigen activiteiten en de ondersteuning van docenten die zelfstandig met debat aan de slag willen, dragen we inmiddels bij aan debatonderwijs voor tienduizenden jongeren per jaar.

Ons bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door:

Bestuur - Roderik van Grieken

Roderik van Grieken
Voorzitter

Bestuur - Marieke Kopinsky

Marieke Kopinsky
Penningmeester

Bestuur - Catherine Dumont de Chassart

Catherine Dumont de Chassart
Secretaris

Bestuur - Pieter Idenburg

Pieter Idenburg
Algemeen bestuurslid

Bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, behalve een vergoeding voor gemaakte onkosten. De beloning van medewerkers is gebaseerd op intern ontwikkelde salaristabellen.

Samenwerking SKB

Wij willen dat alle kinderen in Nederland dezelfde kansen krijgen, ongeacht hun achtergrond.  Stichting Nederlands Debatinstituut is daarom onderdeel van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB). SKB is een samenwerkingsverband van vijf maatschappelijke organisaties gericht op het vergroten van kansengelijkheid en het geven van aanvullend burgerschapsonderwijs.

Voor echte kansengelijkheid zijn, naast goed cognitief onderwijs, aanvullende educatieve programma’s gericht op de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren essentieel. Het is van groot belang dat:

  • kinderen en jongeren toegang hebben tot het sociaal kapitaal van mentoren, rolmodellen en netwerken;
  • ze zich bewust worden van hun eigen talenten en interesses en weten hoe ze die in kunnen zetten;
  • ze toegang hebben tot een rijk cultureel leven, zowel om te beleven als om te beoefenen;
  • ze kunnen sporten, bewegen en leren hoe je gezond kunt leven;
  • ze democratische vaardigheden opdoen en nadenken over hun eigen mening, hoe je die mening goed kunt verwoorden en hoe je om kunt gaan met andersdenkenden.

Helaas is dit voor lang niet alle kinderen het geval. Daarom hebben JINC, Stichting Jong Ondernemen, Stichting Move, Stichting Nederlands Debatinstituut en Petje af de handen ineen geslagen. Gezamenlijk zetten wij ons in om:

  1. Onze projecten meer en beter op elkaar aan te laten sluiten en zo scholen effectiever te helpen met alles wat kansengelijkheid kan vergroten. In Rotterdam en Utrecht bieden we een aantal scholen in het primair en basisonderwijs een leerlijn aan die bestaat uit projecten van de partners van het SKB.
  2. De politiek te beïnvloeden om nog meer focus en geld in te zetten op kansengelijkheid voor elk kind, o.a. door middel van goed burgerschapsonderwijs. Zo zijn er gesprekken met het ministerie van OCW en de Gelijke Kansen Alliantie.
  3. Actief kennis te delen als organisaties onderling, om onze eigen bedrijfsprocessen verder te professionaliseren. Op thema’s als opleiding van personeel, impact meten en communicatie is al een ‘community of practice’ gevormd om onderling te kunnen sparren.

Heb je vragen of opmerkingen over het samenwerkingsverband? Mail dan naar skb@stichtingmove.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

ANBI-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door hier het Standaardformulier Publicatieplicht te publiceren. Voor meer informatie vind je hieronder ook de concepthoofdlijnen uit het beleidsplan 2022/2023 en het meeste actuele jaarverslag 2020/2021.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft de ANBI-status

KvK: 56978375
RSIN: 852387271

ANBI-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door de hoofdlijnen uit het beleidsplan 2020/2021 en het meeste actuele jaarverslag 2019/2020 te publiceren.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft de ANBI-status

KvK: 56978375
RSIN: 852387271

Partners

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!