Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019: acht winnaars en een nieuwe Koning van de Jeugd

Ruim tweehonderd kinderen uit heel Nederland debatteerden tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Het toernooi dat voor de negende keer door de stichting en UNICEF werd georganiseerd is voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op het Stedelijk Gymnasium te Arnhem debatteerden 45 teams over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn.

Winnaars

De volgende acht teams zijn de winnaars en zien we terug op Kleine Prinsjesdag:

  • Mendelcollege uit Haarlem (vmbo)
  • Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand uit Hoofddorp (havo)
  • Willem de Zwijger College uit Papendrecht (havo)
  • Emmaus College uit Rotterdam (vwo)
  • Stedelijk Gymnasium uit Arnhem (vwo)
  • Kalsbeek College uit Woerden (vwo)
  • Vossius Gymnasium uit Amsterdam (vwo)
  • Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp (vwo)

Het team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton (havo) uit Hoofddorp was de Beste Brugklas. Zij krijgen een VIP-behandeling tijdens Kleine Prinsjesdag. Bekijk de volledige uitslag hier!

‘Zó leuk, dat hadden we echt niet verwacht’

Het Haarlemmermeer havo-team was dolblij met de winst. “Superleuk dat we gewonnen hebben! We hebben ook de hoogste puntenscore van alle teams, hoe vet is dat? En we debatteren nog niet eens zo lang.” De Hoofddorpse jongeren maakten indruk op de jury. De school won namelijk vorig jaar al de debatfinale op Kleine Prinsjesdag en leverde dit jaar twee winnende teams af, zowel een havo- als een vwo-team. Ook kreeg het brugklasteam de aanmoedigingsprijs. “Zó leuk, dat hadden we echt niet verwacht,” reageerde een brugklasser uit het team.

Yusuf Khalid is nieuwe Koning van de Jeugd

Tijdens het toernooi kozen alle aanwezige jongeren hun nieuwe Koning van de Jeugd. De veertienjarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium in Amsterdam hield zijn speech vol passie en overtuiging. Een jaar lang vertegenwoordigt hij de kinderen en jongeren in Nederland tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. Hij volgt Koningin Chris Heidstra op. 13 september tijdens Kleine Prinsjesdag zal hij een troonrede houden over zijn missie in de Ridderzaal.

Missie

De nieuwe koning speechte over de 150.000 kinderen in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. “Dat zijn drie Johan Cruijff ArenA’s vol; dat zijn er veel te veel,” sprak Yusuf. “Kinderen hebben het recht om vrij te leven, om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Maar als jij met mentale problemen kampt, is er vrijwel niets meer van deze vrijheid over.” Het komende jaar wil Yusuf het welzijn van jongeren bespreekbaar maken en kinderen aanmoedigen om hulp te zoeken.

Op de hoogte blijven over het volgende UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2020? Klik dan hier!

Scroll to Top