Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt winnaar 21e NK Debatteren voor Scholieren

Na drie voorrondes en een finaledag laten de debaters van het Stedelijk Gymnasium JvO bijna 110 scholen achter zich

Vanuit alle hoeken van het land kwamen afgelopen zaterdag de 32 beste debatscholen van Nederland naar de Universiteit Utrecht voor de grote ontknoping van het NK Debatteren voor Scholieren 2018/2019. Na vier debatrondes – met in 64 debatten in totaal – kwamen het Haarlemmermeer Lyceum TTO uit Hoofddorp en het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort het beste uit de bus. Tijdens het finaledebat over partnerschapsverlof, won het Stedelijk Gymnasium JvO nipt van het Haarlemmermeer Lyceum. Karlijn, Ellis, Bas, Heleen en Inge mogen zichzelf een jaar lang ‘Nederlands kampioen debatteren’ noemen. 

Naast de twee finalisten, vielen er ook andere debaters in de prijzen. Mila Smit van het Utrechts Stedelijk Gymnasium werd met een ontzettend hoge sprekersscore, de beste debater van de dag en ging er vandoor met de titel ‘Beste Individuele Debater’. Het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam mocht de prijs ‘Beste Nieuwkomer’ in ontvangst nemen. Dit is een prijs voor de best presterende school die de afgelopen 5 jaar niet in de finale heeft gestaan.

De gehele uitslag is hier te vinden

Over het toernooi
In 21 jaar is het NK Debatteren voor Scholieren uitgegroeid tot de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw van havo/vwo. In totaal deden er bijna 110 verschillende scholen mee, waar – na 3 spannende voorrondes – er slechts 32 door mochten naar de finale in Utrecht.

De Universiteit Utrecht stelde voor het vierde jaar op rij haar locatie beschikbaar voor de finaledag. Ze juichen het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen, die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heeft de Universiteit zowel tijdens de voorrondes, als tijdens de finale verschillende honoursstudenten afgevaardigd die de debatten hebben gejureerd.

Partners
Naast de Universiteit Utrecht, is het NK Debatteren voor Scholieren 2018/2019 mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Adessium Foundation, het D/M Fonds voor Goed Spreken én uiteraard de gastlocaties van de voorrondes: het Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem.

Stellingen
Zodra de debatstellingen bekend zijn, hebben de debaters 6 weken de tijd om zich voor te bereiden. Ze dienen zich zowel in te lezen in de argumenten voor de stelling, als in de argumenten tegen de stelling. Ze horen namelijk pas 20 minuten voor het debat welke positie ze zullen gaan innemen. Daarnaast volgden er op de dag nog twee improvisatiestellingen, over foodtrucks en de lerarenstaking.

De scholieren gingen over de volgende stellingen het debat aan:

  • Seksuele voorlichting leidt tot economische groei
  • Het moet verboden worden voor foodtrucks om in de buurt van scholen te staan*
  • In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn
  • Het moet verboden worden voor docenten en leerkrachten om te staken*
  • Als een moeder na de bevalling weer gaat werken, moet de partner 3 maanden thuisblijven (finaledebat)

* Improvisatiestellingen

Volgende editie
In het najaar van 2019 vindt de volgende editie van het NK Scholieren plaats. De inschrijving start rond april. Scholen kunnen zich nu alvast inschrijven voor de reminder, zodat ze na de opening van de inschrijving een mailtje krijgen en ze zich gelijk kunnen inschrijven om zo een plekje in een van de voorrondes te bemachtigen.

Scroll to Top