Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Scholieren en mbo’ers opgelet: speech jij straks voor de leden van het Kabinet en de Staten-Generaal?

De Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn samen de Staten-Generaal. Zij bestaan in oktober 200 jaar en dat gaat gevierd worden! Onderdeel van de viering is een bijzondere Verenigde Vergadering op vrijdag 16 oktober 2015 in de Ridderzaal met alle Kamerleden en het kabinet – met vooraf een lunch in de Grote Kerk.

Het mooie nieuws: jij kunt als middelbare scholier of mbo’er bij die lunch en vergadering zijn! Tijdens de lunch krijgen namelijk drie jongeren het woord om te vertellen wat jullie – als nieuwe generatie – vinden dat er veranderd moet worden in Nederland. Stichting Nederlands Debat Instituut is gevraagd om deze drie jongeren te helpen selecteren.

Waarom de viering?
De viering van 200 jaar Staten-Generaal draait om de betekenis van het instituut voor de Nederlandse samenleving in de afgelopen twee eeuwen, de huidige staat van de parlementaire democratie en de uitdagingen die er liggen in de toekomst. Deze toekomst wordt bepaald door de jongeren en daarom hopen de Staten-Generaal dat juist zij op deze manier een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan deze viering.

Wat gaat er gebeuren?
Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Ridderzaal is er een lunchbijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag. De Staten-Generaal geven tijdens die lunch drie jongeren de gelegenheid om in een korte speech te vertellen hoe zij de toekomst van de Nederlandse politiek en het Nederlandse parlement, of wellicht de toekomst van Nederland, zien. De jongeren zijn de gehele dag de gast van de Staten-Generaal en wonen na afloop van de lunchbijeenkomst ook de vergadering in de Ridderzaal bij. Van de speeches worden filmpjes gemaakt die na afloop op internet te zien zullen zijn.

Hoe kun je hierbij zijn?
Stuur ons een korte video van maximaal 45 seconden waarin je jezelf kort voorstelt en toelicht wat jij wilt aankaarten tijdens deze bijzondere lunch. Je speech mag over van alles gaan: als het maar heel belangrijk voor jou is en je goed kunt uitleggen waarom jou dat zo raakt.

Bijvoorbeeld: Mijn naam is Shanna Scholing, 16 jaar oud en ik zit in 3 havo op het Jan Arentsz in Alkmaar. Ik wil graag de volgende stelling aankaarten bij onze volksvertegenwoordigers: ‘Het internet moet één dag per week onbereikbaar zijn.’ Ik kies deze stelling, omdat… Let op: het is dus nog niet nodig je hele speech met argumenten uit te werken. Ook goed om te weten is dat wij de enigen zijn die jouw inzending zullen zien, we verspreiden die verder niet.

Stuur je video via WeTransfer vóór donderdag 24 september naar lenior@debatinstituut.nl. Je hoort dan uiterlijk donderdag 24 september om 17.00 uur of je behoort tot de beste 12 inzendingen. Vervolgens organiseren we op zaterdag 3 oktober een selectiedag in Hilversum waar we samen met medewerkers van de Staten-Generaal uit deze twaalf leerlingen de beste drie gaan kiezen.

Mocht je vragen hebben of meer willen weten, dan kun je mailen naar Shanna Lenior via lenior@debatinstituut.nl of bellen naar 035 -625 20 50.

We kijken uit naar jullie inzendingen!

Scroll to Top