Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Op maandag 14 september kwamen maar liefst 150 vo-scholieren & mbo-studenten van 20 scholen uit heel het land samen in Nieuwspoort, Den Haag. In dezelfde ruimte waar onze minister-president elke vrijdagmiddag een persconferentie houdt, debatteerden deze jongeren over een drietal actuele vraagstukken, ter voorbereiding op de troonrede.
De dilemma’s tijdens het Prinsjesdebat werden aan de scholieren voorgelegd door drie bijzondere gasten: politicus Jan Paternotte (fractievoorzitter D66 Amsterdam) ondernemer Symen Jansma (CEO TravelBird) en Anke Bijleveld (Commissaris van de Koning). Iedereen zat tijdens het Prinsjesdebat in de debatbanken om mee te denken: daarnaast ontving de meest overtuigende scholier een eervolle beker.

Paternotte prinsjesdebatEenVandaag van Radio 1 was tijdens het Prinsjesdebat aanwezig en vroeg Jan Paternotte naar zijn ervaringen tijdens het debat en over zijn ingebrachte stelling [Intercontinentale pleziervluchten moeten worden verboden’’], die hij bewust had gekozen om de discussie aan te wakkeren. En dit dat is gelukt! Jan Paternotte:‘’Ik zag dat er veel gedebatteerd werd en heel creatief werd nagedacht; iemand citeerde zelfs Joop den Uijl en zij hebben hem echt niet meegemaakt’’.
Radiofragment vanaf 33:00min.

 

RG prinsjesdebatOok directeur van het Nederlands Debat Instituut en debatleider Roderik van Grieken van het Prinsjesdebat licht toe waarom dit debat door het Nederlands Debat Instituut medegeorganiseerd wordt: ‘’Vanaf jaar 1 was het Prinsjesdebat een groot succes en voor volwassenen en scholieren, eigenlijk konden we de aanloop niet aan. Daarom hebben we nu de beslissing genomen om ons volledig te richten op scholieren omdat het belangrijk is dat zij betrokken raken bij Prinsjesdag – de dag van onze democratie – en dat hebben we geweten! Binnen een paar uur hadden we 150 scholieren bij elkaar uit het hele land; van Groningen tot het zuiden’’.
Radiofragment vanaf 30:00min

Het Prinsjesdebat is onderdeel van het Prinsjesfestival. Van 10-15 september vond voor de derde keer het jaarlijkse Prinsjesfestival plaats. Een bomvolle feestweek waarin de democratie gevierd wordt met o.a. een Prinsjesbal, een Prinsjescabaret en een Prinsjesboekenprijs. Bij deze viering mocht een groot debat voor de inwoners van ons land natuurlijk niet ontbreken. Het Prinsjesdebat werd medegeorganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voor meer foto’s kunt u terecht op www.facebook.com/prinsjesfestival

Scroll to Top