Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Lesmateriaal voor debatles op afstand

Hoe ga je verder met je lessen debatteren, wanneer je niet fysiek bij elkaar op school bent? Wij hebben met het oog op de huidige situatie video’s en opdrachten op een rij gezet, die leerlingen op afstand kunnen maken en bekijken – met antwoordbladen voor jou als docent. Daarnaast hebben we onze materialen gebundeld voor een les argumenteren. Handig als voorbereiding op een debat, maar ook voor het schrijven en structuren van een betoog. Hieronder de les argumenteren, hoe je een goede stelling bedenkt, wat het verschil tussen beleids- en waardestellingen is en onze stijlfigurenbingo van alliteratie tot tautologie. Heel veel succes, sterkte en debatplezier.

Ben je op zoek naar meer tips of wil je met ons sparren over de invulling van debatlessen om thuis uit te voeren? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan momenteel het beste via stichting@debatinstituut.nl, omdat ook wij op dit moment allemaal thuiswerken.

Een les argumenteren

Wat is een argument? Hoe bedenk je er zelf een? En tot slot, hoe bedenk en maak je dan zelf een sterk argument? Dat oefenen leerlingen met onze opdrachtbladen: zo opgebouwd dat elke kaart voortbouwt op de vorige en met theorie en oefening zorgt dat leerlingen de stof goed opnemen. We gebruiken hiervoor twee verschillende argumentatiemodellen (AUB en SExI) waarmee je goed kunt differentiëren per niveau. Extra fijn: er horen ook antwoordbladen bij.

Download nu onze les argumenteren en ga aan de slag met opdrachten en video’s voor je leerlingen!

De stellingentest

Wat is een goede stelling? En wat maakt een stelling goed? Antwoorden op deze vragen zijn heel belangrijk, want een goede stelling is dé basis voor een sterk debat of betoog. Daarom worden er nogal wat eisen aan zo’n stelling gesteld: zeven om precies te zijn. Deze zeven criteria voor een goede stelling hebben wij op een rijtje gezet, met een goed en fout voorbeeld: lekker duidelijk.

Je leerlingen kunnen deze theorie zelf direct oefenen met onze stellingentest: negen vragen of de voorgelegde stelling goed dan wel fout is en drie vragen waaruit ze de beste stelling moeten kiezen. Het juiste antwoord met uitleg zie je direct nadat er is er gekozen.

Ga nu naar de stellingentestpagina!

Beleids- en waardestellingen

Van de zeven criteria voor een goede stelling, naar het verschil tussen beleids- en waardestellingen. Een mooie verdieping voor je leerlingen. Dit verschil is namelijk heel belangrijk voor hoe je het debat voorbereidt. Maar, met wat voor type stelling je te maken hebt is niet altijd in één opslag duidelijk. Kort gezegd gaat het om een maatregelen vs. een oordeel.

Je leerlingen kunnen de theorie (met voorbeelden) doornemen en direct de oefening maken: acht stellingen beoordelen op beleid of waarde. Op ons antwoordblad leggen we ook direct uit waaróm het een beleids- dan wel waardestelling is. Extra de diepte in kan met de video van Walter: hierin legt legt hij in drie minuten uit hoe je verschillende type stellingen voorbereid en geeft hij tips.

Bekijk nu de hele oefening.

Stijlfigurenbingo

Verdiep jij je met jouw klas in stijlfiguren? Doe dan de stijlfigurenbingo! Stijlfiguren zijn de smaakmakers in je verhaal, en zorgen ervoor dat je méér kunt zeggen in minder woorden. Bovendien wordt wat je zegt of schrijft beter onthouden.

We hebben 21 stijlfiguren op een rij gezet, van alliteratie tot tautologie – en een heuse bingokaart gemaakt. Bekijk in vier minuten het verhaal van Spoken Word-artiest Insayno (op één van onze debattoernooien), houd de Bingokaart in aanslag en strepen maar. Uiteraard hebben we de stijlfiguren die wij vonden op een antwoordblad gezet.

Een overzicht van alle 21 stijlfiguren, bingokaart én de video van Insayno vind je hier.

YouTube

Op ons YouTube-kanaal hebben wij debatregistraties, tips en uitleg verzameld over debatteren. Neem vooral een kijkje en laat je leerlingen de video’s bekijken als voorbereiding op je debatlessen. Je vindt hieronder een overzicht per niveau.

 

Basisschool

Vmbo

Mbo

Havo/vwo

 

 

 

Scroll to Top