fbpx
Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Debatteren over kinderrechten in stijl: op Kleine Prinsjesdag gingen jongeren met elkaar en met politici in debat in de Ridderzaal in Den Haag.

Op deze derde dinsdag van september blikken wij graag terug op het kleine broertje van Prinsjesdag: Kleine Prinsjesdag. Afgelopen vrijdagochtend 11 september vond deze heel bijzondere versie van UNICEF plaats in de Ridderzaal, waar Stichting Nederlands Debat Instituut wederom met veel plezier aan mee heeft gewerkt!

Acht debatteams uit heel het land verdedigden stellingen over kinderrechten. Kamerleden Roelof van Laar (PvdA), Michel Rog (CDA), Brigitte van der Burg (VVD), Nine Kooiman (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) haakten aan in de discussie en namen per stelling een standpunt in.

UNICEF organiseert samen met Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er zelf ook wat over te zeggen. De winnaars van dit toernooi gaan op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.  Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd beoefenen kinderen het recht hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag, dat al 25 jaar bestaat. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi al 3 jaar in samenwerking met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Stellingen

* ‘’In vakantieperiodes mogen bedrijven kinderen een onbeperkt aantal uur laten werken’’
* ‘’Bij wetsvoorstellen die minderjarigen raken, moet voortaan aan een parlement van 100 gelote jongeren goedkeuring worden gevraagd’’
* ‘’17-jarigen die een moord plegen, mogen nooit volgens het volwassenstrafrecht worden berecht’’
* ‘’Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen na hun eindexamen altijd een vervolgstudie in Nederland beginnen en afmaken, ook als ze dan al ouder dan 18 jaar zijn’’

Benieuwd naar meer debatstellingen? Bekijk www.schooldebatteren.nl/stellingen 

Bekijk hier het prachtige item dat Koffietijd op de ochtend van de ‘grote’ Prinsjesdag uitzond
Dagvoorzitter: Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut

Scroll to Top