Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Afgelopen vrijdag was het Kleine Prinsjesdag! De dag waarop de Koning van de Jeugd Yusuf Khalid zijn troonrede voorlas en scholen in debat gingen over vier verschillende stellingen.

De troonrede

De negende editie van Kleine Prinsjesdag begon met de troonrede van de Koning van de Jeugd. Yusuf Khalid besteedde daarin aandacht aan depressie onder jongeren. Eén op de twintig jongeren tussen de twaalf en achttien leden in 2018 aan een depressie.

‘Mijn oplossing is dat we er meer over moeten praten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich niet alleen voelen en naar buiten durven te komen’, aldus Yusuf.

Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beloofde na afloop van de dag dat hij psychische zorg aan jongeren grotere prioriteit wil geven.

Debatteren

Na afloop van de troonrede debatteerden acht verschillende debatteams over vier stellingen. Zij waren de finalisten van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi Kamerleden Martin Wörsdörfer (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) deden ook actief mee met het debat. De vier stellingen dit jaar waren:

  • Supermarkten hebben de verantwoordelijkheid om jongeren voorlichting te geven over de gevolgen van suiker in voedselproducten;
  • Alle middelbare scholieren moeten verplicht twee keer per jaar naar de psycholoog;
  • De Nederlandse regering moet kinderen van Nederlandse uitreizigers naar Syrië per direct naar Nederland halen en
  • Het is goed als Nederlandse scholen elke vijf jaar een uitwisseling organiseren met een school in de Nederlandse Cariben.

Na de vier debatten gaven ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hun reactie op het debat. Juryleden Robbe van Hulst (UNICEF Jongerenpanel), Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland) en Jacco van Mersbergen (directeur Stichting Nederlands Debat Instituut) wezen het Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit als winnaars van de dag.

De foto’s van de dag zijn te vinden op de website van UNICEF.

Scroll to Top