Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Interview met gastlocatie de Radboud Universiteit

‘Ik hoop dat deelnemers van elkaar leren, maar ook op een beetje reuring op de campus’

Op zaterdag 18 januari 2020 vindt de finale van het NK Debatteren voor Scholieren voor het eerst plaats op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Om kennis te maken met de nieuwe gastlocatie spraken we met Clarie Ramakers. Zij is als coördinator aansluitingsonderwijs betrokken bij middelbare scholieren, hun toekomst aan de universiteit én bij de organisatie van het NK Debatteren voor Scholieren 2019-2020.

We zijn blij dat de Radboud Universiteit onze nieuwe partner is voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. Kan je vertellen waarom de Radboud Universiteit zo enthousiast is over dit evenement?

“De Radboud Universiteit vindt het belangrijk dat scholieren uitdagingen opzoeken, ook naast dat wat ze in de lessen leren. Een evenement als het NK Debatteren voor Scholieren vraagt iets extra’s van jonge mensen. Er wordt van je gevraagd om na te denken, kritische vragen te stellen, argumenten te bedenken, te luisteren naar argumenten van anderen en deze te weerleggen of te onderschrijven. Het is heel nuttig om dit te oefenen, want al deze vaardigheden heb je nodig. Niet alleen tijdens je studie, maar ook op de werkvloer en zelfs daarbuiten. Juist daarvoor zijn wij er als universiteit: scholieren en studenten voorbereiden op hun toekomst. Dat kan door het volgen van een opleiding, maar ook op deze manier.

Tot slot vind ik ook het competitieve element erg aansprekend. Competitie vraagt namelijk om meer dan 100 procent concentratie om optimaal te kunnen presteren. Je beste beentje voor en op het puntje van je stoel, daar houd ik wel van. Scholieren die dit aangaan én hun supporters verwelkomen wij daarom heel graag op onze campus.”

 Wat hoop je dat het evenement teweeg gaat brengen?

“Ik hoop dat de deelnemers van elkaar leren, en ook de niet-deelnemers overigens. Ik hoop daarnaast op een spannend en bruisend evenement, en op een beetje reuring op de campus van de Radboud Universiteit. Ook dat vind ik leuk.”

 Heb je zelf een debatachtergrond?

“Ik heb helemaal geen debatachtergrond. Ik vind debatteren namelijk best wel moeilijk.” Lachend: “Presenteren gaat mij gelukkig beter af. Daarom vind ik het zo bijzonder dat jonge mensen al goed kunnen debatteren. Het is ontzettend veelzijdig. Argumenten bedenken vóór of tegen, en die dan direct op een mooie manier formuleren ten overstaan van juryleden, tegenstanders en publiek. Dat vind ik heel knap.”

Wil je de leerlingen die straks in de Radboud Universiteit in de finale staan nog wat meegeven?

“Toon lef, maar overschreeuw jezelf niet en speel vooral niet op de persoon. Kortom: blijf bij jezelf.”

Clarie Ramakers

Clarie Ramakers – coördinator aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit.

Scroll to Top