Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Op de François Vatelschool in Den Haag werd gisteren het BZK Jongerendebat gehouden. Drie Haagse scholen debatteerden in een carousseldebat met als doel om het team van rechters te overtuigen van hun standpunt. Het resulteerde in een middag vol vuur en passie!

Directeur-Generaal

Met ondersteuning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zet Stichting Nederlands Debat Instituut debatteren onder jongeren op de kaart. Vandaar dat vanuit het Ministerie directeur-generaal Chris Kuijpers aanwezig was om zich aan te sluiten bij het rechtersvak. “Nederland is een democratie en door je te laten horen, doe je daaraan mee.” Samen met de leerlingen van de François Vatelschool, Veurs Voorburg en Adelbert College luisterde hij naar twee van de drie debatten over maatschappelijke stellingen.

  • De leeftijdsgrens voor stemmen moet worden verlaagd naar 16 jaar
  • Op middelbare scholen moet er een verplicht vak komen over de Europese Unie
  • De politie moet toegang krijgen tot alle privéberichten op social media

De leerlingen staken meteen vol vuur van wal en wisten daarmee indruk te maken. Zo zorgden ze ervoor dat de rechters diverse malen hun mening herzagen!

Gepassioneerde uitspraken

De vmbo-leerlingen van de scholen streden om prijzen binnen de categorieën: beste spreker, spreker met de meest gepeperde uitspraak en leerling met de meest opvallende uitspraak. De jury had er een hele kluif aan om de winnaars van de prijzen te kiezen. Alle drie de debatten zaten namelijk vol met gepassioneerde sprekers die zich fel inzetten voor hun partij en zich bewezen in teamwork en argumentatie. Een knappe prestatie! Uiteindelijk won iedereen een golden ticket naar het Democratiefestival dat plaatsvindt in eind augustus.

Meer weten over debatteren op het vmbo? Kijk voor onze trainingen voor docenten op onze (na)scholingspagina; ontvang een herinnering om in te schrijven voor het VMBO Debattoernooi 2020 en kijk verder naar onze debattrainingen in de klas.

 

 

 

Scroll to Top