Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Leerlingen die durven spreken, kritisch nadenken, respect hebben voor de mening van anderen en die van henzelf goed weten te verwoorden. Dat is debat op het vmbo!

Waarom debat op het vmbo?

Meer dan de helft van de middelbare scholieren volgt een opleiding op het vmbo. Toch merken we dat een groot deel van deze scholieren nog niet of weinig debatteert in de klas. Tijd voor verandering, want wij vinden het belangrijk dat álle jongeren de vaardigheden en het zelfvertrouwen ontwikkelen om hun eigen mening te kunnen en durven geven. Bekijk de video hiernaast om te zien wat de impact van debat op het vmbo is volgens leerlingen en docenten die deelnamen aan het VMBO Debattoernooi 2019.

Vaardigheden en zelfvertrouwen

Er wordt tegenwoordig veel van leerlingen gevraagd. Vmbo-leerlingen missen daarbij soms het zelfvertrouwen of de vaardigheden om hun mening te uiten. Door ze handvatten te geven om te spreken, durven ze eerder hun mond open te doen en leren ze dat hun mening ertoe doet.

Door te debatteren vergroten leerlingen hun spreek- en luistervaardigheden. Het versterkt burgerschapsvaardigheden als kritisch denken, argumenteren en respect tonen voor de mening van anderen, en het vergroot het zelfvertrouwen. Het is daarom juist iets voor het vmbo waar jongeren vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken!

De website

Op onze nieuwe website www.debatophetvmbo.nl kunnen docenten alles vinden over onze debatactiviteiten op het vmbo. Zo is er informatie over de praktische debattrainingen, de uitbreiding van het VMBO Debattoernooi en is er gratis lesmateriaal beschikbaar om zelfstandig met debat op het vmbo aan de slag te gaan.

Wil jij weten hoe je debatteren een plek kunt geven op jouw school? Wij denken graag met je mee!

Scroll to Top