Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

250 leerlingen op VMBO Debattoernooi in debat over kinderarbeid & coming-out dag op school

Op vrijdag 17 maart vindt in Purmerend de tiende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats

Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld komen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals kinderarbeid, een coming-out dag op school en betaald worden om te stemmen. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid. Het VMBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Gieskes-Strijbis Fonds, de Gemeente Purmerend en de Purmerendse ScholenGroep.

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2008 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ‘’Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e eeuwse vaardigheden.’’

Een overzicht van alle deelnemende scholen vind je hier.

Actuele onderwerpen
Op vrijdag 17 maart verzamelen zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijk debatkampioen’. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

• Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument
• Op elke school moet coming-out dag gevierd worden
• Jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

Programma
Op de toernooidag gaan in totaal 40 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 20 debatten per ronde. Na de drie debatrondes wordt er gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd. De debatten worden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut.

De dag wordt gepresenteerd door dagvoorzitter Joost Hoebink: de opening vindt om 12.45 uur plaats in de aula van het Gerrit Rietveld te Purmerend (Spinnekop 1). De bekendmaking van de Landelijk Debatkampioen is om 17.00 uur.


Wilt u een interview met een (oud)-deelnemer (leerling of docent) van het VMBO Debattoernooi? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 20 51 of 06 49 600 640, ook voor beeldmateriaal. Voor meer informatie zie ook www.vmbodebattoernooi.nl of www.schooldebatteren.nl.

Scroll to Top