Met stijlfiguren speechen!

DELEN VIA

Naast argumentatie vinden wij presentatie heel belangrijk en sinds een paar jaar zijn wij, docenten en leerlingen hier steeds meer mee bezig. De reden dat wij dit onderdeel zo belangrijk vinden, is omdat je met debatvaardigheden iederéén moet kunnen overtuigen: niet alleen je mededebaters. We zien dat de presentatie van leerlingen steeds beter wordt en daarom is het tijd om er wat extra uitdaging en verdieping aan toe te voegen onder de naam: Stijl. In het kort is dit het toevoegen van stijlfiguren en humor aan je verhaal, om je argumenten nóg sterker te maken.

Een stijlfiguur of stijlmiddel is het heel bewust gebruiken van een of meer woorden . Dit wordt vooral in de literatuur en de retorica veel gebruikt om een bepaald effect te bereiken. Vaak wil de schrijver of spreker hiermee de aandacht trekken en het publiek op een bepaalde manier naar de situatie laten kijken en op die manier extra nadruk op iets te leggen.

Dit maakt het stijlfiguur dus een heel mooi middel voor het debat! We hebben twintig stijlfiguren op een (alfabetisch) rijtje gezet, mét uitleg en voorbeelden. Een fijn geheugensteuntje om je argumenten nog meer kracht bij te zetten. Ook delen we natuurlijk een tip over hoe je kunt oefenen met stijlfiguren en debatteren.

De volledige lestip met twintig stijlfiguren vind je hier!

Laat het je uitleggen!

Hoe maak je je speech nog overtuigender? In deze clip legt trainer Walter in vijf minuten uit wat ‘stijl’ precies inhoudt en hoe je stijl kunt gebruiken in je speech. Dit doet hij aan de hand van theorie (ethos, pathos en logos) en voorbeelden uit de speech van artiest Typhoon tijdens Keti Koti 2020.

Docententraining | woensdag 13 oktober (hele dag)

Basiscursus

Tijdens de training geven wij handvatten om debatteren op alle leerjaren toe te passen; het is een combinatie van theorie en zelf doen. Het lesmateriaal dat jullie ontvangen is direct te gebruiken in de klas. De training kost € 450,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 600,-.

Docententraining | woensdag 26 januari 2022 (middag)

Argumenteren & structureren

Hoe bedenk en maak je inhoudelijk sterke argumenten? En hoe help je je leerlingen nog beter te luisteren, reageren en argumenten te weerleggen? In deze training ga je aan de slag met argumentatietheorieën en -oefeningen. De training kost €200,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 350,-.Ook interessant voor jou

  • Tijdens een parlementair debat brengen de eerste twee sprekers van beide teams veel verschillende argumenten en weerleggingen in. Het is aan de derde sprekers om hierin orde te scheppen, en duidelijk uit te leggen waarom de andere partij geen gelijk heeft. Best lastig, want je kan er nooit helemaal op voorbereid zijn. Dus, wat moet je nu precies doen? En hoe zorg je voor een goed en gestructureerd verhaal? Dat vertellen we je in deze blog!

  • Janny van der Veen (64) is docente Nederlands op het Segbroek College in Den Haag, waar ze inmiddels al 24 (!) jaar werkt. In die jaren is er veel veranderd, zo ook de rol van debatonderwijs op haar school. Deze groeide en groeide, met als ultieme kers op de taart dat het (debuterende) debatteam van het Segbroek College onder leiding van Janny en haar collega Joeri Jacobs afgelopen schooljaar het ‘NK Debatteren vmbo’ won. We spraken haar over de waarde van debatteren op school.

  • Het schooljaar is begonnen, en daarbij ook het proces van (positieve) groepsvorming en groepsdynamiek. Zelfs wanneer de samenstelling van je klas onveranderd is, moeten leerlingen het veilige en fijne groepsgevoel na zes weken vakantie toch weer terug vinden. In deze blog lichten we drie debatvormen uit die jou daarbij kunnen helpen!