Met stijlfiguren speechen!

DELEN VIA

Naast argumentatie vinden wij presentatie heel belangrijk en sinds een paar jaar zijn wij, docenten en leerlingen hier steeds meer mee bezig. De reden dat wij dit onderdeel zo belangrijk vinden, is omdat je met debatvaardigheden iederéén moet kunnen overtuigen: niet alleen je mededebaters. We zien dat de presentatie van leerlingen steeds beter wordt en daarom is het tijd om er wat extra uitdaging en verdieping aan toe te voegen onder de naam: Stijl. In het kort is dit het toevoegen van stijlfiguren en humor aan je verhaal, om je argumenten nóg sterker te maken.

Een stijlfiguur of stijlmiddel is het heel bewust gebruiken van een of meer woorden . Dit wordt vooral in de literatuur en de retorica veel gebruikt om een bepaald effect te bereiken. Vaak wil de schrijver of spreker hiermee de aandacht trekken en het publiek op een bepaalde manier naar de situatie laten kijken en op die manier extra nadruk op iets te leggen.

Dit maakt het stijlfiguur dus een heel mooi middel voor het debat! We hebben twintig stijlfiguren op een (alfabetisch) rijtje gezet, mét uitleg en voorbeelden. Een fijn geheugensteuntje om je argumenten nog meer kracht bij te zetten. Ook delen we natuurlijk een tip over hoe je kunt oefenen met stijlfiguren en debatteren.

De volledige lestip met twintig stijlfiguren vind je hier!

Laat het je uitleggen!

Hoe maak je je speech nog overtuigender? In deze clip legt trainer Walter in vijf minuten uit wat ‘stijl’ precies inhoudt en hoe je stijl kunt gebruiken in je speech. Dit doet hij aan de hand van theorie (ethos, pathos en logos) en voorbeelden uit de speech van artiest Typhoon tijdens Keti Koti 2020.

Docententraining | woensdag 13 oktober (hele dag)

Basiscursus

Tijdens de training geven wij handvatten om debatteren op alle leerjaren toe te passen; het is een combinatie van theorie en zelf doen. Het lesmateriaal dat jullie ontvangen is direct te gebruiken in de klas. De training kost € 450,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 600,-.

Docententraining | woensdag 26 januari 2022 (middag)

Argumenteren & structureren

Hoe bedenk en maak je inhoudelijk sterke argumenten? En hoe help je je leerlingen nog beter te luisteren, reageren en argumenten te weerleggen? In deze training ga je aan de slag met argumentatietheorieën en -oefeningen. De training kost €200,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 350,-.Ook interessant voor jou

  • Er is altijd een laatste beurt waarin jij in enkele minuten de jury moet overtuigen dat jouw team dit debat heeft gewonnen: of je nou meedoet aan het MBO, VMBO, NK havo/vwo of het onderbouw debattoernooi. Het hele debat bespreken vinden leerlingen vaak lastig. Wat moet je nou in die laatste beurt doen? En hoe zorg je dat jouw conclusiebeurt indruk maakt op de jury ? Dat vertellen we je in deze blog!

  • In debatten komen vaak spreekwoorden voorbij om een boodschap kracht bij te zetten. Je zult politici horen over ‘van de regen in de drup vallen’, ‘blij maken met een dode mus’ en ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’. Klinkt leuk, maar wat betekenen al die zegswijzen eigenlijk?

  • De sluiting van scholen in de coronacrisis was voor de ene leerling minder erg dan voor de andere leerling. Doorliep de ene leerling fluitend het thuisonderwijs, de andere leerling zonk weg in isolement. Docenten weten als geen ander hoe dit was voor hen, en hun leerlingen.