Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Labelen en weerleggen

Tijdens een debat is reageren op het andere team één van de belangrijkste taken. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk de argumenten van het andere team te herkennen en vervolgens te weerleggen. Daarom hierbij twee lestips die in het teken staan van ‘labelen’ en ‘weerleggen’. Beide lessen bevatten theorie, oefeningen en uitgewerkte voorbeelden om het jou en de leerlingen zo gemakkelijk mogelijk te maken. De oefeningen zijn ook heel geschikt voor lessen op afstand, dus ideaal om direct te gebruiken. Heel veel succes en debatplezier!

Labelen

Een belangrijke manier om een speech of betoog te structureren, is door argumenten te ‘labelen’: het geven van een naam aan je argumenten. In deze lestip leggen we uit wat goede labels zijn, doen we het voor aan de hand van een AUB-model en hebben we twee oefeningen bedacht om zelf met labelen aan de slag te gaan!

Download de lestip labelen.

 

Weerleggen

Je doel in een debat is om de jury en het publiek te overtuigen dat jouw team gelijk heeft. Dit doe je onder andere door argumenten van het andere team te weerleggen. In deze lestip leggen we uit waarom dit belangrijk is en welke stappen je daarvoor moet nemen. Met een voorbeeld, oefening én werkblad om het zelf onder de knie te krijgen!

Bekijk de lestip weerleggen!

 

Scroll to Top