Vijf tips voor de reactiefase in een debat

DELEN VIA

Een belangrijk onderdeel van debatteren is het reageren op het andere team. Daarom delen wij vijf tips voor de leerlingen om een open debat – Lagerhuisstijl – goed te laten verlopen. Gebruik de tips als handvatten voor een debat in de klas of ter voorbereiding op één van onze toernooien met de Freeze & Go-debatvorm.

Lees de volledige lestip over spreekangst hier

Kort maar krachtig

Tijdens een open debat is het belangrijk om de reactie kort te houden. Hiermee zorg je dat je punt voor iedereen duidelijk is en er geen verwarring over kan ontstaan wat je bedoelt. Het zorgt voor een beter en ook leuker debat. Ook zorgt het ervoor dat er tijdens de reactiefase meer ruimte is voor verschillende argumenten, waardoor het debat minder snel een ‘welles-nietes’-strijd wordt.

Zeg wat je doet

Als je ergens op reageert tijdens een debat is het belangrijk dat je duidelijk maakt op welk punt je reageert. Dit kun je doen door voordat je de reactie geeft, eerst te vertellen op welk punt je reageert en door kort samen te vatten wat dit punt precies was. Zeg dus niet: ‘Ik wil reageren op wat Lisa zei’ maar liever: ‘Ik wil reageren op het argument dat door een coming-out dag meer mensen gepest zouden worden’.

Werk als een team

Tijdens een open debat is het heel belangrijk dat je als team goed samenwerkt. Dit doe je als eerste door te zorgen dat iedereen iets inbrengt in het debat. Leerlingen kun je hier bewust van maken door bij te houden wie er spreekt en ook hoe vaak. Als één leerling al een aantal keer wat gezegd heeft kan zij of hij in plaats van zelf op te staan ook een mede-debater die minder heeft gezegd helpen. Bijvoorbeeld door het argument zacht fluisterend of via een papiertje te delen. Ook is het goed voor het team als een leerling die al veel gesproken heeft gaat zitten als een leerling die nog minder gezegd heeft opstaat. Zo laat je zien dat je samenwerkt en rekening met elkaar houdt.

Blijf bij de stelling

Houd de stelling tijdens het debat erbij, bijvoorbeeld op een blaadje. Het komt namelijk wel eens voor dat in het heetst van de strijd en door alle verschillende argumenten er eigenlijk niet meer over de stelling wordt gedebatteerd. Bijvoorbeeld doordat het over een onnodig voorbeeld gaat of over slechts één argument. Om het debat goed te kunnen volgen is het van belang dat alle debaters het over de(zelfde) stelling hebben.

Voorkom stilvallen

Soms gebeurt het namelijk dat een debat op één punt blijft steken en het een heen-en-weer wordt over één argument. Het is belangrijk voor een goed verloop van het debat dat dit niet gebeurt. Die verantwoordelijk ligt natuurlijk bij alle debaters; zowel bij de voor- als tegenstanders. Het debat kan worden aangezwengeld door een nieuw argument, maar ook door een punt te benoemen of te herhalen waarop de andere partij nog niet (voldoende) gereageerd heeft.

Meer tips nodig? Wij helpen graag!

Debattraining
Start met debat - Waarom debatteren

DOE MEE!

Start nu met debat

Ben je al begonnen met debatteren in de klas? Wij geven drie tips om nu te starten met debatteren!



Ook interessant voor jou

  • Op 22 november gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je ooit een debattraining hebt gevolgd, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen een verkiezingsdebat en een speldebat in de klas of bij een debatwedstrijd. Wat de belangrijkste verschillen zijn? Dat lees je hier!

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je? In deze blog helpen we je op weg. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!