Hoe geef je een goede conclusiebeurt?

DELEN VIA

Hoe kan een leerling de conclusiebeurt het beste aanpakken? Wat moet een conclusiebeurt precies bevatten? Hoe kan een leerling in één minuut een sterke conclusiebeurt of eindspeech voorbereiden? Deze vragen krijgen onze trainers geregeld van docenten. Daarom in deze blog drie tips waarmee je je leerlingen een duwtje in de juiste richting kunt geven.

Lees de volledige drie tips over de conclusiebeurt

Bespreek wat het andere team gaat zeggen

Adviseer je leerlingen om de tijd te nemen om samen op een rijtje te zetten met welke argumenten het andere team waarschijnlijk gaat komen. Laat ze ook bedenken hoe het andere team de eigen argumenten gaat weerleggen. Als je leerlingen dit gedaan hebben zullen ze zelf al inzien wat de paar belangrijkste punten in het debat zullen zijn waar beide partijen het niet over eens zullen gaan zijn. Stimuleer je leerlingen daarom om deze punten te bedenken.

Bedenk wat de grootste meningsverschillen zijn tussen de voor- en tegenstanders en probeer deze in te delen in de twee belangrijkste vragen van het debat

Stel de leerlingen debatteren over de stelling: Gemeenten moeten alleen asielzoekers toelaten als inwoners per referendum daarmee instemmen. Er zullen dan waarschijnlijk argumenten van beide partijen komen over asielzoekers en over de inwoners van de gemeenten. De belangrijkste vragen van dit debat zijn dan:

  1. Wat is het beste voor de asielzoekers
  2. Wat is het beste voor de inwoners

Beantwoord elke vraag zo, dat jullie hem ‘winnen’

Stel; de leerling is voor de hierboven genoemde stelling: Gemeenten moeten alleen asielzoekers toelaten als inwoners per referendum daarmee instemmen. Dan moet het antwoord op elke vraag in de conclusie zo worden uitgelegd dat de belangrijkste groepen er baat bij hebben als de inwoners van gemeenten bepalen of er asielzoekers in hun gemeente komen wonen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de laatste spreker met nieuwe argumenten komt. Elk antwoord op een vraag bestaat dus uit een eigen argument, een weerlegging en een afweging.

Meer tips nodig? Wij helpen graag!

Meer uitleg?

De conclusiebeurt graag uitgelegd krijgen van trainer Walter Freeman? In deze vlog legt Walter in zes minuten uit hoe je een conclusiebeurt houdt én doet hij een conclusiespeech voor.



Ook interessant voor jou

  • Op 22 november gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je ooit een debattraining hebt gevolgd, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen een verkiezingsdebat en een speldebat in de klas of bij een debatwedstrijd. Wat de belangrijkste verschillen zijn? Dat lees je hier!

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je? In deze blog helpen we je op weg. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!