Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

VMBO Debattoernooi

Sinds 2008

VMBO Debattoernooi

Missie: overtuigend spreken, zorgvuldig luisteren en nieuwsgierig blijven

Het VMBO Debattoernooi is het jongste, maar ook het snelst groeiende debattoernooi dat de Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert (sinds 2008). De volgende editie vindt plaats op vrijdag 16 maart 2018, voor de derde keer op gastschool PSG in Purmerend. Voor het vmbo heeft Stichting Nederlands Debat Instituut een speciaal debatformat ontwikkeld: Freeze & Go. Door regelmatig debatten te oefenen verbeteren leerlingen niet alleen hun spreekvaardigheid, maar ook hun luistervaardigheid. In een debat is het tenslotte noodzakelijk om de argumentatie van anderen te weerleggen.

Vragen? Neem gerust contact op met Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl of 035 – 625 20 51.

Ik merk dat de deelname ook op andere vakken veel effect heeft: de woordenschat verbreedt enorm en de manier van reflecteren verbetert. Doordat we veel onderwerpen behandelen met debatteren, komt de actualiteit echt binnen. Ze zoeken zelf van alles op! Zo vinden ze ook kranten lezen en naar nieuwsprogramma’s kijken veel en veel leuker.
Carolien Heijstraten, vmbo-docent Wellantcollege Mavo Stek
<em>Ik zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!</em> Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst Lelystad
Ik zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!
Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst Lelystad

In eerste instantie zie ik dat vmbo’ers het moeilijk vinden om een mening toegedeeld te krijgen waar ze niet achter staan. Door ze te laten deelnemen aan het VMBO Debattoernooi dwing je ze om zich te verplaatsen in een ander. Je triggert ze om een pas op de plaats te maken en ze te laten nadenken alvorens ze hun mening geven.
Dyon Schlebos, vmbo-docent Reeshof College Tilburg

Videocompilatie: Debattips van ervaren vmbo’ers

Stelling: “Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden”

Partners

PSG logo logo gemeente purmerend 2 logo-gieskis


Inschrijving

1Vul het onderstaande formulier in. Je ontvangt onmiddellijk per e-mail een bevestiging.

2In de bevestigingsmail volgt meer informatie over het inplannen van de training op school.

3Datum en tijden van de training zullen per e-mail worden voorgesteld en bevestigd.

Naam school:

Bezoekadres + plaats school:

E-mailadres financiële afdeling: (i.v.m. digitale factuur)

Telefoon school:

Uw naam:

Uw e-mailadres:

Uw mobiele nummer:

Aantal teams:

Wij vaardigen 1 team af.Wij vaardigen 2 teams af van verschillende niveaus.

Let op: indien u twee debatteams inschrijft, dienen deze verschillend van niveau te zijn (bijvoorbeeld één team Kader en één team TL).

Let op! Als u zich korter dan 6 weken voor de toernooidag uitschrijft brengen wij €50,- in rekening.

Akkoord:
Mijn school schrijft zich in voor het debattoernooi op vrijdag 16 maart 2018 (kosteloos) en ontvangt graag een toernooitraining op school (€ 300 + € 50 reiskosten).Mijn school schrijft zich in en doet mee op vrijdag 16 maart 2018 en wenst geen voorbereidende training (voor scholen die in een eerder jaar reeds een debattraining hebben gehad).

Mocht u tevens een dummyteam willen afvaardigen, dan kunt u dit hieronder aangeven. Een dummyteam heeft een belangrijke rol voor de andere debatteams: met een oneven aantal teams worden zij namelijk ingezet. Dit horen ze pas op de toernooidag zelf. Tegelijkertijd is het ook een ondankbare rol, omdat het dummyteam (de naam zegt het al) niet meedingt naar een prijs. Wel ontvangen ze natuurlijk een groot applaus van iedereen! Wij nemen nog contact met u op wanneer u heeft aangegeven geinteresseerd te zijn in het afvaardigen van een dummyteam.

Opmerkingen:


Informatie toernooi

Voorbereiding op school
 • Deelnemers zijn leerlingen van het vmbo.
 • Iedere school vaardigt max. twee teams (van verschillende niveaus) van vijf debaters af (en één reservedebater).
 • Iedere school vaardigt per team ook één leerling-jurylid af.
 • Deelnemers worden geselecteerd door de begeleidend docent of de debatclub.
 • De voorbereide stellingen komen zes weken voorafgaand aan toernooidagen online.
 • Leerlingen bereiden debatten inhoudelijk voor en voeren oefendebatten op school.
 • De toernooitraining duurt twee en een half uur (klokuren, inclusief pauze) en is geschikt voor maximaal vijfentwintig leerlingen.
 • Voor scholen met ervaren debaters is er een gevorderdentraining.
 • Deelname is kosteloos. De training op school bedraagt € 300,- plus reiskosten van de trainer (€50,-).
Tijdens het toernooi
 • Ieder team debatteert op de toernooidag van het landelijke VMBO Debattoernooi.
 • De toernooidatum is vrijdag 16 maart 2018, te Purmerend.
 • Debatten vinden plaats in de speciaal door het debatinstituut ontwikkelde debatvorm (zie de handleiding).
 • De toernooidag omvat drie debatrondes (twee voorbereid, één improvisatie).
 • Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt pas vijftien minuten voor de debatronde bekend.
 • In de laatste debatronde wordt ook de (improvisatie)stelling pas twintig minuten voor de debatronde onthuld.
 • De reiskosten zijn voor ieders eigen rekening. Houd daar s.v.p. rekening mee.
 • Let op: als u uw school korter dan zes weken voor de toernooidag afmeldt brengen wij €50,- in rekening.
Wanneer ontvang ik informatie van de organisatie?

Op de volgende momenten ontvangen de ingeschreven deelnemers een e-mail van de organisatie:

 • Direct na inschrijving voor het inplannen van een debattraining.
 • 6 weken voor de toernooidag voor de bekendmaking van de debatstellingen.
 • 2 weken voor de toernooidag met de laatste informatie, het gedetailleerde dagprogramma en de oproep om de namen van uw debaters en leerling-jurylid door te geven.
 • In de week na de toernooidag voor foto’s, uitslag en evaluatie.

Mocht u geen e-mailberichten ontvangen hebben, laat dit dan z.s.m. weten aan projectleider Sanne Scholing via telefoonnummer 035-6252051 of via scholing@debatinstituut.nl

Hoe verloopt de toernooidag?

Het toernooi vindt plaats op vrijdag 17 maart 2017. De locatie is nog niet bekend. Twee weken voor de toernooidag ontvangt de docent per e-mail de specifieke programmering van de dag en andere praktische informatie. De lunch voor de debaters en begeleiders wordt door ons geregeld. De twee beste teams van de debatwedstrijd (drie debatrondes, waarvan één improvisatieronde) gaan door naar de finale aan het einde van de dag: de winnaar mag zich ‘VMBO Debatkampioen’ noemen. Moge de beste winnen!

Hoe plan ik een training in?

Voor nieuwe scholen is een debattraining verplicht, voor scholen die al bekend zijn met het VMBO Debattoernooi is deze optioneel. Een debattraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is bedoeld voor maximaal 25 leerlingen. Een van onze trainers komt naar uw school toe om daar uw leerlingen wegwijs (of wegwijzer) te maken in het debatteren. Bel naar onze planner (Maria van Tol) via 035-6252051 of stuur een mailtje naar stichting@debatinstituut.nl om de training in te plannen (u kunt meteen een voorkeursdatum doorgeven).

Wat kost deelname aan het toernooi?

Deelname aan het VMBO Debattoernooi is kosteloos. Deelname inclusief debattraining kost 300 euro (plus € 50,- reiskosten van de trainer). Reiskosten voor het team, de docenten en supporters om naar de toernooidag te komen, zijn voor rekening van de school. Houd daar s.v.p. rekening mee. Voor de lunch wordt wel gezorgd.

Debatvorm

Belangrijkste punten debatvorm
 • De debatten worden gevoerd tussen twee teams: voorstanders (regering) en tegenstanders (oppositie).
 • Beide teams bestaan uit vijf sprekers (aangeduid als 1e voorstander, 1e tegenstander, 2e voorstander etc.), waarvan er een de aanvoerder is.
 • De aanvoerders van elk team krijgen in de opzetfase twee minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen*.
 • Dan volgt de reactiefase: een periode van zes minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren.
 • De debatleider van het jurypanel geeft deelnemers in de reactiefase het woord en zorgt ervoor dat beide teams evenveel aan het woord komen.
 • In de conclusiefase van het debat (laatste fase) geeft een debater van zowel de voor- als tegenstanders een individuele conclusiespeech van twee minuten. De tegenstanders geven deze speech als eerste en vervolgens sluiten de voorstanders het debat af. Let op! De conclusiefase wijkt dus af van voorgaande edities, waarbij elke debater een ‘final statement’ gaf.
 • *Let op! De conclusiespeech mag niet door de aanvoerder gegeven worden.


Toernooitraining

Om scholen goed voorbereid aan het VMBO Debattoernooi te laten deelnemen, bieden wij speciale toernooitrainingen aan. Deze debattraining is geschikt voor maximaal vijfentwintig leerlingen en duurt twee en een half (klok)uur. De training wordt verzorgd op de deelnemende school.

Wij geven toernooitrainingen voor zowel beginnende als ervaren leerlingen. Onze trainers zijn zelf ervaren wedstrijddebaters en kunnen als geen ander de vaardigheden aanscherpen die het verschil maken op het toernooi.

De planning van toernooitrainingen gebeurt in overleg. Docenten ontvangen na inschrijving direct een uitnodiging om een planningsformulier in te vullen. Onze planner Maria van Tol verwerkt deze informatie en communiceert vervolgens datumvoorstellen per e-mail.

Wij bieden ook nascholing voor begeleidende docenten.

Klik hier voor meer informatie over nascholing


Dagprogramma

Dit is het programma van vorige editie, ter informatie.

Tijd VMBO Debattoernooi 2017
Vanaf 12:00 Inloop teams
12:25 Sluittijd ontvangst teams
12:45 Opening
13:00 Bekendmaking stelling 1 (voorbereid)
13:20 Debatronde 1
14:05 Bekendmaking stelling 2 (voorbereid)
14:20 Debatronde 2
15:00 Pauze (incl. drinken & snacks)
15.30 Bekendmaking stelling 3 (improvisatie)
15:50 Debatronde 3
16:35 Finaleprogramma met quiz
 17:00  Bekendmaking Debatkampioen + einde


Locatie

PSG logo

Voor een gedetailleerde routebeschrijving kunt u hier terecht. 

Locatie VMBO Debattoernooi 2018, vrijdag 16 maart – PSG Antoni Gaudí
Spinnekop 1, Purmerend

Stellingen

De voorbereide stellingen voor het VMBO Debattoernooi 2017 zijn bekend!

Stellingen voorgaande edities (2013 - 2017)
Voorbereide stellingen 2017
 • Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument
 • Op elke school moet coming-out dag gevierd worden
 • Jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen
Voorbereide stellingen 2016
 • Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool
 • Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven
 • Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben
 • Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden.
Voorbereide stellingen 2015
 • Leerlingen die gemiddeld een 7 staan, moeten vrijstelling van lessen kunnen krijgen
 • Gewortelde minderjarige vreemdelingen moeten altijd kunnen blijven, ook als hun asielaanvraag onterecht blijkt
 • Scholieren met overgewicht moeten verplicht iedere dag nablijven voor extra gymlessen
 • Docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les
Voorbereide stellingen 2014
 • Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden
 • Professionele voetbalclubs moeten voortaan de politie-inzet rondom wedstrijden geheel zelf betalen
 • Asielopvang in Nederland moet altijd sober zijn
Voorbereide stellingen 2013
 • Consumentenvuurwerk moet ook met Oud en Nieuw verboden worden
 • Nederland moet zich kandidaat stellen voor het organiseren van de Olympische Spelen
 • Asielkinderen die minimaal 5 jaar in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen

Klik hier voor meer stellingen


Juryleden

De jurering op het VMBO Debattoernooi wordt verzorgd door gemotiveerde vrijwilligers. Zonder hun inzet zou het toernooi niet mogelijk zijn.

Juryleden ontvangen voorafgaand aan de toernooidagen een briefing over jurymethodiek. Tijdens de debatrondes bepalen zij de uitslag, waarna zij de deelnemers van gedetailleerde feedback voorzien.


Updates

Facebookpagina

Like onze Facebookpage om op de hoogte te blijven van:

 • Uitslagen
 • Toernooifoto’s
 • Debatevenementen
 • Publicaties in de media

Klik hier voor onze officiële Facebook Page


Contact


Uw naam:

Uw e-mailadres:

Uw bericht:

Uw contactpersoon:

Sanne Scholing

Projectleider
035 625 20 51


Hall of fame

2016

Wellant College Mavo Stek

Mailika Kleinmij
Logan Appelboom
Diante Gijsberts
Femke van der Linde
Fenke Veringa
Leon van der Geus

Finalisten: Revius Lyceum – Doorn

2015

Christelijk Lyceum Apeldoorn

Charlain Imla
Isa Waalewijn
Lieke Rourbroeks
Storm van Donselaar
Lotte Eickhof

Finalisten: Buitenhout College – Almere

2014

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Matthijs van der Sijde
Nigel Appelboom
Laura van Trappe
Gosse Bosma
Wessel Seepers

Finalisten: Haarlemmermeerlyceum – Hoofddorp

2013

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Aniesa Tuncer
Lorena Dijkema
Jonathan de Lijster
Anne van der Ent
Gosse Bosma

Finalisten: Udens College – Uden

2012

Francois Vatelschool – Den Haag

Besma
Damian
Romek
Antara
Bart
Semih

Finalisten: Rientjes Mavo – Maarssen

2011

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Marije
Anna
Cecile
Laura
Erica

Finalisten: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2010

Vakschool Tilburg

Dominique
Brenda
Ivana
Maud
Yaleel

Finalisten: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2009

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

2008

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

Scroll to Top