Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

VMBO Debattoernooi

Sinds 2008

VMBO Debattoernooi – 40 scholen doen mee!

Missie: overtuigend spreken, zorgvuldig luisteren en nieuwsgierig blijven

Het VMBO Debattoernooi is een landelijk debattoernooi speciaal voor vmbo-leerlingen en bestaat sinds 2008. Elk jaar doen er meer dan 40 debatteams uit heel Nederland mee, en daar zijn we trots op. De volgende editie vindt plaats op vrijdag 16 maart 2018, voor de derde keer op gastschool PSG in Purmerend. Voor het vmbo hebben we een speciaal debatformat ontwikkeld: Freeze & Go. Door regelmatig debatten te oefenen verbeteren leerlingen niet alleen hun spreekvaardigheid, maar ook hun luistervaardigheid. In een debat is het tenslotte noodzakelijk om de argumentatie van anderen te weerleggen.

Voor dit schooljaar hebben zich al 40 debatteams (plek voor 46!) uit heel Nederland zich aangemeld! Ook meedoen met je leerlingen? Meld je aan via het inschrijfformulier of neem gerust contact op met Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl of 035 – 625 20 51.

Ik merk dat de deelname ook op andere vakken veel effect heeft: de woordenschat verbreedt enorm en de manier van reflecteren verbetert. Doordat we veel onderwerpen behandelen met debatteren, komt de actualiteit echt binnen. Ze zoeken zelf van alles op! Zo vinden ze ook kranten lezen en naar nieuwsprogramma’s kijken veel en veel leuker.
Carolien Heijstraten, vmbo-docent Wellantcollege Mavo Stek
<em>Ik zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!</em> Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst Lelystad
Ik zie dat debatteren een heel grote meerwaarde heeft. Ik kan het niet anders zeggen. De leerlingen leren op verschillende manieren kijken. Leren met de hakken in het zand iets te beargumenteren waar ze het helemaal niet mee eens zijn. En dan zie je die hersentjes kraken. En dat werkt heel goed op ze in!
Annemiek van der Meulen, vmbo-docent Groenhorst Lelystad

In eerste instantie zie ik dat vmbo’ers het moeilijk vinden om een mening toegedeeld te krijgen waar ze niet achter staan. Door ze te laten deelnemen aan het VMBO Debattoernooi dwing je ze om zich te verplaatsen in een ander. Je triggert ze om een pas op de plaats te maken en ze te laten nadenken alvorens ze hun mening geven.
Dyon Schlebos, vmbo-docent Reeshof College Tilburg

Videocompilatie: Debattips van ervaren vmbo’ers

Stelling: “Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden”

Partners

PSG logo  logo-gieskis uu Min BuZa


Inschrijving

1Vul het onderstaande formulier in. Je ontvangt onmiddellijk per e-mail een bevestiging.

2In de bevestigingsmail volgt meer informatie over het inplannen van de training op school.

3Datum en tijden van de training zullen per e-mail worden voorgesteld en bevestigd.

Naam school:

Bezoekadres + plaats school:

E-mailadres financiële afdeling: (i.v.m. digitale factuur)

Telefoon school:

Uw naam:

Uw e-mailadres:

Uw mobiele nummer:

Aantal teams:

Wij vaardigen 1 team af.Wij vaardigen 2 teams af van verschillende niveaus.

Let op: indien u twee debatteams inschrijft, dienen deze verschillend van niveau te zijn (bijvoorbeeld één team Kader en één team TL).

Let op! Als u zich korter dan 6 weken voor de toernooidag uitschrijft brengen wij €50,- in rekening.

Akkoord:
Mijn school schrijft zich in voor het debattoernooi op vrijdag 16 maart 2018 (kosteloos) en ontvangt graag een voorbereidende (beginners / gevorderden) toernooitraining op school (€ 300 + € 50 reiskosten).Mijn school schrijft zich in en doet mee op vrijdag 16 maart 2018 en wenst vrijstelling voor de toernooitraining (graag bij opmerkingen aangeven waarom).

Opmerkingen:


Informatie toernooi

Voorbereiding op school
 • Deelnemers zijn leerlingen van het vmbo.
 • Iedere school vaardigt max. twee teams (van verschillende niveaus) van vijf debaters af (en één reservedebater).
 • Iedere school vaardigt per team ook één leerling-jurylid af.
 • Deelnemers worden geselecteerd door de begeleidend docent of de debatclub.
 • De voorbereide stellingen komen zes weken voorafgaand aan toernooidagen online.
 • Leerlingen bereiden debatten inhoudelijk voor en voeren oefendebatten op school.
 • De toernooitraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is geschikt voor maximaal 25 leerlingen.
 • Voor scholen met ervaren debaters is er een gevorderdentraining.
 • Deelname is kosteloos. De training op school bedraagt € 300,- plus reiskosten van de trainer (€50,-).
Tijdens het toernooi
 • Ieder team debatteert op de toernooidag van het landelijke VMBO Debattoernooi.
 • De toernooidatum is vrijdag 16 maart 2018, te Purmerend.
 • Debatten vinden plaats in de speciaal door het debatinstituut ontwikkelde debatvorm (zie de handleiding).
 • De toernooidag omvat drie debatrondes (twee voorbereid, één improvisatie).
 • Welke teams voor- of tegenstanders zijn wordt pas vijftien minuten voor de debatronde bekend.
 • In de laatste debatronde wordt ook de (improvisatie)stelling pas twintig minuten voor de debatronde onthuld.
 • De reiskosten zijn voor ieders eigen rekening. Houd daar s.v.p. rekening mee.
 • Let op: als u uw school korter dan zes weken voor de toernooidag afmeldt brengen wij €50,- in rekening.
Wanneer ontvang ik informatie van de organisatie?

Op de volgende momenten ontvangen de ingeschreven deelnemers een e-mail van de organisatie:

 • Direct na inschrijving voor het inplannen van een debattraining.
 • 6 weken voor de toernooidag voor de bekendmaking van de debatstellingen.
 • 2 weken voor de toernooidag met de laatste informatie, het gedetailleerde dagprogramma en de oproep om de namen van uw debaters en leerling-jurylid door te geven.
 • In de week na de toernooidag voor foto’s, uitslag en evaluatie.

Mocht u geen e-mailberichten ontvangen hebben, laat dit dan z.s.m. weten aan projectleider Sanne Scholing via telefoonnummer 035-6252051 of via scholing@debatinstituut.nl

Hoe verloopt de toernooidag?

Het toernooi vindt plaats op vrijdag 16 maart 2018 in Purmerend. Twee weken voor de toernooidag ontvangt de docent per e-mail de specifieke programmering van de dag en andere praktische informatie. De lunch voor de debaters en begeleiders wordt door ons geregeld. De twee beste teams van de debatwedstrijd (drie debatrondes, waarvan één improvisatieronde) gaan door naar de finale aan het einde van de dag: de winnaar mag zich ‘VMBO Debatkampioen’ noemen. Moge de beste winnen!

Hoe plan ik een training in?

Alle deelnemende scholen wordt een training geadviseerd, om de leerlingen goed voor te bereiden op hun deelname aan het VMBO Debattoernooi. Wij bieden trainingen voor zowel beginnende, als gevorderde debaters. Een debattraining duurt 2,5 uur (klokuren, inclusief pauze) en is bedoeld voor maximaal 25 leerlingen. Één van onze trainers komt naar uw school toe om theorie uit te leggen en doet vooral veel oefeningen met de debaters. Bel naar onze planner Nicole Nibbering via 035-6252051 of stuur een mailtje naar nibbering@debatinstituut.nl om de training in te plannen (u kunt meteen voorkeursdata doorgeven).

Wat kost deelname aan het toernooi?

Deelname aan het VMBO Debattoernooi is kosteloos. Deelname inclusief debattraining kost 300 euro (plus € 50,- reiskosten van de trainer). Reiskosten voor het team, de docenten en supporters om naar de toernooidag te komen, zijn voor rekening van de school. Houd daar s.v.p. rekening mee. Voor de lunch wordt wel gezorgd.

Debatvorm

Belangrijkste punten debatvorm
 • De debatten worden gevoerd tussen twee teams: voorstanders (regering) en tegenstanders (oppositie).
 • Beide teams bestaan uit vijf sprekers (aangeduid als 1e voorstander, 1e tegenstander, 2e voorstander etc.), waarvan er een de aanvoerder is.
 • De aanvoerders van elk team krijgen in de opzetfase twee minuten om de stelling te verdedigen of aan te vallen*.
 • Dan volgt de reactiefase: een periode van zes minuten waarin alle debaters van beide teams argumenten aandragen en op elkaar reageren.
 • De debatleider van het jurypanel geeft deelnemers in de reactiefase het woord en zorgt ervoor dat beide teams evenveel aan het woord komen.
 • In de conclusiefase van het debat (laatste fase) geeft een debater van zowel de voor- als tegenstanders een individuele conclusiespeech van twee minuten. De tegenstanders geven deze speech als eerste en vervolgens sluiten de voorstanders het debat af. Let op! De conclusiefase wijkt dus af van voorgaande edities, waarbij elke debater een ‘final statement’ gaf.
 • *Let op! De conclusiespeech mag niet door de aanvoerder gegeven worden.


Toernooitraining

Om scholen goed voorbereid aan het VMBO Debattoernooi te laten deelnemen, bieden wij speciale toernooitrainingen aan. Elk jaar geven wij meer dan 200 trainingen in de klas, die docenten tot nu toe met een 8,8 beoordelen. Onze trainers zijn dan ook ervaren debaters en vaak zelfs oud-winnaars van onze landelijke debattoernooien. Hierdoor geven zij met een grote glimlach kundige, actieve en leerzame debattrainingen. Een training duurt 2,5 uur (max. 25 leerlingen) en is een goede mix van oefening en theorie. Afhankelijk van het niveau en de ervaring van de leerlingen zal de trainer in overleg met de docent invulling aan de training geven.

Graag een training in de klas speciaal voor het VMBO Debattoernooi? Stuur een mailtje naar onze planner Nicole Nibbering (nibbering@debatinstituut.nl) of geef het aan op het inschrijfformulier.

Wij bieden ook nascholing voor begeleidende docenten: ‘Doceren in Debatteren’. Zowel op school als ‘open trainingen’ bij ons op kantoor (voor deze laatste kun je je individueel aanmelden + gratis een collega meenemen!).

Klik hier voor informatie over nascholing


Dagprogramma

Dit is het programma van vorige editie, ter informatie.

Tijd VMBO Debattoernooi 2017
Vanaf 12:00 Inloop teams
12:25 Sluittijd ontvangst teams
12:45 Opening
13:00 Bekendmaking stelling 1 (voorbereid)
13:20 Debatronde 1
14:05 Bekendmaking stelling 2 (voorbereid)
14:20 Debatronde 2
15:00 Pauze (incl. drinken & snacks)
15.30 Bekendmaking stelling 3 (improvisatie)
15:50 Debatronde 3
16:35 Finaleprogramma met quiz
 17:00  Bekendmaking Debatkampioen + einde


Locatie

PSG logo

Voor een gedetailleerde routebeschrijving kunt u hier terecht. 

Locatie VMBO Debattoernooi 2018, vrijdag 16 maart – PSG Antoni Gaudí
Spinnekop 1, Purmerend


Stellingen

De voorbereide stellingen voor het VMBO Debattoernooi 2018 worden ongeveer 6 weken van te voren bekend gemaakt. Natuurlijk hier op de toernooipagina, maar we sturen ze ook per e-mail naar de docenten toe.

Stellingen voorgaande edities (2013 - 2017)
Voorbereide stellingen 2017
 • Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument
 • Op elke school moet coming-out dag gevierd worden
 • Jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen
Voorbereide stellingen 2016
 • Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool
 • Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven
 • Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben
 • Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden.
Voorbereide stellingen 2015
 • Leerlingen die gemiddeld een 7 staan, moeten vrijstelling van lessen kunnen krijgen
 • Gewortelde minderjarige vreemdelingen moeten altijd kunnen blijven, ook als hun asielaanvraag onterecht blijkt
 • Scholieren met overgewicht moeten verplicht iedere dag nablijven voor extra gymlessen
 • Docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les
Voorbereide stellingen 2014
 • Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden
 • Professionele voetbalclubs moeten voortaan de politie-inzet rondom wedstrijden geheel zelf betalen
 • Asielopvang in Nederland moet altijd sober zijn
Voorbereide stellingen 2013
 • Consumentenvuurwerk moet ook met Oud en Nieuw verboden worden
 • Nederland moet zich kandidaat stellen voor het organiseren van de Olympische Spelen
 • Asielkinderen die minimaal 5 jaar in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen

Klik hier voor meer stellingen


Juryleden

De jurering op het VMBO Debattoernooi wordt verzorgd door een selecte poule juryleden die speciaal door ons getraind zijn. Vrijwilligers met een bewezen staat van ‘debatdienst’: oud-debaters, debattrainers, ervaren juryleden etc. Door middel van een online module en het organiseren van oefenavonden leiden wij onze juryleden op om debatten zo zorgvuldig mogelijk te jureren. Hierbij ligt de nadruk ook op het geven van feedback, want dat is natuurlijk een kunst op zich.

Meer weten over de jurypoule? Ga dan naar onze jurypagina!

Naar de jurypagina


Updates

Facebookpagina

Like onze Facebookpage om op de hoogte te blijven van:

 • Uitslagen
 • Toernooifoto’s
 • Debatevenementen
 • Publicaties in de media

Klik hier voor onze officiële Facebook Page


Contact


Uw naam:

Uw e-mailadres:

Uw bericht:

Uw contactpersoon:

Sanne Scholing

Projectleider
035 625 20 51


Hall of fame

2017

Revius Wijk – Wijk bij Duurstede

Sanne Tammenga
Jaimy Groenen
Anouk Dorrestein
Amber Jager
Carry Miltenburg
Tarik Abadi

Finalisten: Markenhage – Breda

Riad Haouati
Samir Mrozinski
Sebastiaan Majoor
Quinty Kroonen
Liwia Czapiewska
Sterre Stevens
Ceyenne van Arkel
Daisy van Gemert

 

2016

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Mailika Kleinmij
Logan Appelboom
Diante Gijsberts
Femke van der Linde
Fenke Veringa
Leon van der Geus

Finalisten: Revius Lyceum – Doorn

2015

Christelijk Lyceum Apeldoorn

Charlain Imla
Isa Waalewijn
Lieke Rourbroeks
Storm van Donselaar
Lotte Eickhof

Finalisten: Buitenhout College – Almere

2014

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Matthijs van der Sijde
Nigel Appelboom
Laura van Trappe
Gosse Bosma
Wessel Seepers

Finalisten: Haarlemmermeerlyceum – Hoofddorp

2013

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Aniesa Tuncer
Lorena Dijkema
Jonathan de Lijster
Anne van der Ent
Gosse Bosma

Finalisten: Udens College – Uden

2012

Francois Vatelschool – Den Haag

Besma
Damian
Romek
Antara
Bart
Semih

Finalisten: Rientjes Mavo – Maarssen

2011

Wellant College Mavo Stek – Dordrecht

Marije
Anna
Cecile
Laura
Erica

Finalisten: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2010

Vakschool Tilburg

Dominique
Brenda
Ivana
Maud
Yaleel

Finalisten: Haarlemmermeer Lyceum – Hoofddorp

2009

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

2008

PENTA college CSG De Oude Maas – Spijkenisse

Scroll to Top