SINDS 1998

NK Debatteren voor Scholieren

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat al meer dan twintig jaar en is uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland! Meer dan honderd scholen uit heel Nederland gaan jaarlijks de verbale strijd met elkaar aan om te bepalen wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen Debatteren voor Scholieren mag noemen. Een uitdagende en energieke dag voor startende en meer ervaren debaters van havo en vwo. Ook wordt tijdens het toernooi de individuele Troublespeech-wedstrijd georganiseerd.

SINDS 1998

NK Debatteren voor Scholieren

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat al meer dan twintig jaar en is uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland! Meer dan honderd scholen uit heel Nederland gaan jaarlijks de verbale strijd met elkaar aan om te bepalen wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen Debatteren voor Scholieren mag noemen. Een uitdagende en energieke dag voor startende en meer ervaren debaters van havo en vwo. Ook is tijdens het toernooi de individuele Troublespeech Sprekerswedstrijd.

Het toernooi

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondedagen en een finaledag. Je kunt zelf kiezen met welke voorronde je mee wilt doen. Iedere voorronde bestaat uit drie debatrondes (twee voorbereid en één improvisatie). Debatteren gebeurt in de parlementaire debatvorm. Een ervaren en enthousiaste jury beoordeelt de teams op presentatie en argumentatie.

De beste 32 teams van de voorrondes én de beste deelnemers aan de individuele Troublespeech-wedstrijd kwalificeren zich voor de finaledag op een Nederlandse universiteit. Daar mogen zij strijden om de kampioenstitel. Het NK Debatteren voor Scholieren is een bruisend evenement dat je niet wilt missen!

Praktische info

Wie
Bovenbouwleerlingen havo/vwo. Iedere school vaardigt een team van vier debaters af en eventueel een leerling-jurylid (scholen worden hiervoor geselecteerd).

Wanneer
Voorronde 1: vrijdag 12 november 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Voorronde 2: zaterdag 13 november 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Voorronde 3: vrijdag 19 november 2021, 12:00 uur tot 18:00 uur
Finale: zaterdag 22 januari 2022, 9:00 uur tot 18.00 uur

Let op: data en tijden zijn onder voorbehoud. 

Waar
12, 13 en 19 november: nog niet bekend
22 januari 2022: Radboud Universiteit Nijmegen

Kosten
Deelname kost € 150,-

Stellingen
De voor te bereiden stellingen worden zes weken voor het toernooi bekendgemaakt.

Meer informatie?
Drie weken voor het toernooi ontvang je alle praktische informatie. Download voor meer informatie over de toernooidag de toernooihandleiding onderaan de pagina.

Let op: de toernooihandleiding voor schooljaar 21/22 volgt in de zomer van 2021. 

Wil je meer info of meedoen met dit toernooi?

Bel Roos via 035 – 625 20 51 of neem contact op per mail.

Roos Lingbeek

Roos Lingbeek
Projectmanager Toernooien

LEERLING
HAVO-5

“Meedoen aan het NK Debatteren is goed voor je zelfverzekerdheid en je leert je gedachtes op een respectvolle manier overbrengen.”

Slider

LEERLING
HAVO-5

“Meedoen aan het NK Debatteren is goed voor je zelfverzekerdheid en je leert je gedachtes op een respectvolle manier overbrengen.”

Slider

INDIVIDUELE WEDSTRIJD

Troublespeech-wedstrijd

Hoe krijg je binnen no-time de lachers op je hand? En hoe kun je uitleggen waarom een verschrikkelijke situatie eigenlijk best leerzaam is, of misschien zelfs wel de bedoeling? Tijdens het NK Debatteren voor Scholieren vindt ook de individuele Troublespeech-wedstrijd plaats waar je dit kunt laten zien!

Troublespeech

EXTRA INFO TOERNOOI

Troublespeech Sprekerswedstrijd

Hoe krijg je binnen no-time de lachers op je hand? En hoe kun je uitleggen waarom een verschrikkelijke situatie eigenlijk best leerzaam is, of misschien zelfs wel de bedoeling? Tijdens het NK Debatteren voor Scholieren vindt ook de Troublespeech Sprekerswedstrijd plaats waar je dit kunt laten zien! Een Troublespeech is een korte speech van maximaal twee minuten waarin de spreker zich uit een penibele situatie probeert te redden. De jury beoordeelt op structuur, presentatie, creativiteit en humor. Wie mag zich de beste Troublespeecher van het NK Debatteren voor Scholieren noemen?

Handige blogs over toernooien

Deelnemersinformatie

Toernooihandleiding

Alle praktische toernooi informatie en wedstrijdregels in één document

Juryhandleiding

Documenten om mee te oefenen als (leerling-) jurylid

Goed voorbereid de verbale strijd aangaan?

Wist je dat we ook trainingen aanbieden die specifiek bedoeld zijn om de school klaar te stomen voor een toernooi?

Handige blogs over toernooien

Handige blogs over toernooien

Blog - Debatwoordenboek

BLOG

Debatwoordenboek

Openingsspeech, definitie, AUB, aptum – in het debatwoordenboek staat de betekenis van deze woorden en meer!

Blog - Definiëren stelling

BLOG

Het definiëren van een stelling

Waarom is het definiëren van een stelling zo belangrijk? En hoe doe je dat? In deze blog lees je er alles over.

Blog - Debatteren havovwo

BLOG

Waarom debatteren met jouw havo/vwo-klas?

Hoe debatteer je met jouw havo- en vwo-leerlingen? En wat hebben ze daaraan? Versterk het analytisch vermogen van je leerlingen en laat ze nadenken over maatschappelijke onderwerpen.

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!