Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Op 20 januari debatteren scholieren havo/vwo in Utrecht om titel ‘landelijk debatkampioen’

Vanuit heel Nederland komen op zaterdag 20 januari de allerbeste sprekers naar de Universiteit Utrecht voor de grande finale van het NK Debatteren voor Scholieren. De tweeëndertig beste scholen zullen op die dag verbaal strijden om de gewilde titel ‘20e landelijk debatkampioen’.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en de Universiteit Utrecht. Dit jaar is het feest, want het NK Scholieren bestaat twintig jaar. Voorzitter en oprichter Roderik van Grieken stelt: ‘‘ in 20 jaar tijd is het scholierdebatteren in Nederland enorm gegroeid en ik ben trots op wat wij daar aan bij hebben gedragen. Het blijft fantastisch om te zien wat debatteren scholieren brengt. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”.

Op zaterdag 20 januari verzamelen 400 havo/vwo-scholieren zich op de Universiteit Utrecht  om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben 120 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben tweeëndertig finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren. U bent van harte welkom om de finale bij te wonen.

Partnerschap
Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke twee improvisatiestellingen.

De scholieren zullen o.a. over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan:

  • Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen
  • Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn
  • Er moet een robotaccijns worden ingevoerd

Programma
10:00                     Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
10:15 – 11:40     Bekendmaking stelling + debatronde 1
12.25 – 13.55     Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 2
14.00 – 15:20     Bekendmaking stelling + debatronde 3
15.50 – 16.55     Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 4
17:00 – 18:30     Finaleprogramma (incl. finaledebat 2 beste scholen + bekendmaking Nederlands Kampioen)

Einde persbericht
Wilt u de finale bijwonen of een interview met een deelnemer van het NK Debatteren voor Scholieren? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact met ons op (ook voor vragen en beeldmateriaal): Sanne Scholing, projectleider onderwijs
Sanne Scholing, projectleider
E: scholing@debatinstituut.nl
T: (035) 625 20 51 of 06 49600640.

Meer informatie: www.nkscholieren.nl of www.schooldebatteren.nl.
Twitter / Facebook

Finale:  de opening is om 10.00 uur, de debatrondes starten om 10.40, 12.50, 14.20 en 16.10 uur. Het finaleprogramma start om: 17.00 Locatie: Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8 / Leuvenlaan 19, 3584 CS Utrecht

Klaar voor de toekomst
Doel van het Nederlands Debat Instituut is het bevorderen van retorica- en debatonderwijs binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Wij ontwikkelen al negentien jaar speelse debatactiviteiten voor kinderen en jongeren die ervoor zorgen dat ze nieuwsgierig blijven, overtuigender leren spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

 

Scroll to Top