Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

ROC Tilburg heeft de beste sprekers in huis: studenten winnen 12e landelijk MBO Debattoernooi

In een zinderende finale wonnen de studenten van het ROC Tilburg, opleiding zorg en welzijn.

<de gehele uitslag is hier te vinden>

200 mbo-studenten van opleidingen uit heel Nederland kwamen vandaag verbaal in actie voor de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Na drie spannende debatrondes met indrukwekkende speeches kwam het finaledebat. Het was een spannend finaledebat en de argumenten vlogen over en weer. Uiteindelijk gingen de studenten van het ROC Tilburg, zorg en welzijn met de winst naar huis: volgens de jury was hun argumentatie, presentatie en teamwork het beste. Daarnaast werd er ook een Beste Debater aangewezen: Dirkje van Dijk, uit het winnende team mag deze prijs mee naar huis nemen.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het MBO Debattoernooi is mogelijk door steun van Fonds21, Adessium Foundation, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en de Janivo Stichting. Als zevenvoudig landelijk debatkampioen was het ROC Tilburg dit jaar gastlocatie.
Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’
Verplaatsen in het standpunt van een ander
200 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteerden tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgde er in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes werd bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden.
Stellingen
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:
  • Vanaf dag 1 moeten alle asielzoekers taalles krijgen
  • Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan landen die een deel van het geld investeren in zonnepanelen (finalestelling)
  • Je hebt alleen het recht om reacties te plaatsen op sociale media als je zelf regelmatig iets post
  • De politie moet voor 50% uit vrouwen bestaan (improvisatiestelling)

Einde persbericht

Wilt u een interview met de gastlocatie of deelnemers van het MBO Debattoernooi? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 21 51 of 06 49 600 640. Voor meer informatie zie ook www.mbodebattoernooi.nl of www.schooldebatteren.nl.Alle foto’s volgen maandagmiddag 12 februari op onze facebookpagina schooldebatteren en zijn vrij te gebruiken (fotograaf is Wineke Onstwedder)

Scroll to Top