Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Emanuel, Britt, Kaylee, Jian, Iris en Denise zijn de allerbeste sprekers van 300 vmbo-leerlingen uit heel Nederland


Op vrijdag 16 maart reisden ruim 300 vmbo-scholieren vanuit heel Nederland af naar Purmerend voor de 11e editie van het VMBO Debattoernooi. Na in totaal vijftig zinderende debatten tijdens drie debatrondes over een mileutax op vliegtickets, de terugkeer van vluchtelingen en gezond koken als vak op middelbare school was de ‘top 2’ bekend. Het Avincenna College uit Rotterdam en het PENTA College De Oude Maas uit Spijkenisse mochten onder daverend applaus en gejoel plaatsnemen op het podium. Dagvoorzitter Nick Schoemaker maakte vervolgens bekend welke van deze twee scholen de allerbeste was van de dag: het PENTA College was de allerbeste en neemt wel verdiend de wisselbeker naar huis. Emanuel, Britt, Kaylee, Jian, Iris en Denise mogen zich met trots een jaar lang debatkampioen van Nederland noemen. Naast het zilver won het Avincenna College daarnaast óók de prijs voor Beste Nieuwkomer.

<De gehele uitslag per team en school is hier te vinden>

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: “De scholieren debatteren met opgelegd standpunt. Dat betekent dus dat hun eigen mening buiten spel staat. Zo leggen we extra nadruk op wát er wordt gezegd in plaats van wie het zegt en staat luisteren naar elkaar centraal. Ook verplaatsen scholieren zich op deze manier beter in het standpunt van een ander. Onmisbare 21e-eeuwse vaardigheden.’’ Het VMBO Debattoernooi is mogelijk dankzij steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Gieskes-Strijbis Fonds, Adessium Foundation en gastlocatie de Purmerendse ScholenGroep.

Actuele onderwerpen
Op vrijdag 16 maart verzamelden zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijk debatkampioen’. Na maandenlang oefenen in de klas lieten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen: de jury was zichtbaar onder de indruk. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

  • Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt
  • Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land
  • Gezond koken moet een verplicht vak op de middelbare school worden*

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgde op de dag zelf een actuele improvisatiestelling*, die de teams extra uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden voor het debat.

Wilt u een interview met een (oud)-deelnemer (leerling of docent) van het VMBO Debattoernooi? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 20 51 of 06 49 600 640, ook voor beeldmateriaal. Voor meer informatie zie ook www.vmbodebattoernooi.nl of www.schooldebatteren.nl.

Scroll to Top