Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Nederland heeft een nieuwe ‘Koningin van de Jeugd’ | UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

ARNHEM – De 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk is de nieuwe Koningin van de Jeugd. Zij gaf de beste speech tijdens de sprekerswedstrijd die plaatsvond op het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, dit weekend (21 april) in Arnhem. Zij zal het komende jaar Nederlandse jongeren een stem geven, onder andere door een zelfgeschreven troonrede te houden tijdens Kleine Prinsjesdag op 14 september in de Ridderzaal. Ruim 200 vmbo-, havo- en vwo- scholieren deden mee aan het grootste debattoernooi voor leerlingen in de onderbouw, dat UNICEF en de Stichting Nederlands Debat Instituut samen organiseerden.

Mag iemand zonder het te vragen een foto van jou op Instagram plaatsen? Mogen kinderen zelf thuis de regels bepalen? En hebben kinderen en jongeren te weinig vrije tijd? 46 teams met leerlingen uit de onderbouw debatteerden over deze onderwerpen met elkaar op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en ROC Rijn IJssel. Dankzij hun deelname zijn ze goed op de hoogte van welke rechten zij en alle andere kinderen hebben. En dát is natuurlijk precies de bedoeling!

Het toernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en ROC Rijn IJssel, waar 24 jongeren om de titel van Koning(in) van de Jeugd streden. Chris Heidstra van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, was de meest bevlogen spreker. Zij kreeg na haar verkiezing de kroon opgezet door de Koningin van de Jeugd van 2017, de 15-jarige Sann Leisink uit Zwolle. Sann voerde afgelopen jaar meerdere gesprekken met bewindslieden en politici over jongerenparticipatie en sprak onder andere met VWS-minister Hugo de Jonge en minister-president Mark Rutte.

Chris Heidstra neemt nu het stokje over en wil zich vooral sterk maken voor een beter milieu. ‘Veel kinderen denken dat het milieuprobleem te groot is om zelf op te lossen. Maar als Koningin van de Jeugd wil ik laten zien dat elk steentje bijdraagt aan één grote kei. Samen zijn we de oplossing’, aldus Chris. Opgroeien in een gezonde leefomgeving is een belangrijk thema in het Kinderrechtenverdrag en stond centraal in de speech van Chris.

‘Amy kreeg alle vrijheid’

Tijdens het debattoernooi ging het er minstens even bevlogen aan toe. Stellingen waar de scholieren over debatteerden gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals jongerenparticipatie, het recht op privacy en op vrije tijd. Ondanks het mooie weer gingen maar liefst 46 debatteams de woordenstrijd met elkaar aan. De debatten werden gejureerd door ruim 100 vrijwilligers en werden getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Op het debattoernooi debatteren de leerlingen met een opgelegde mening; van te voren bereiden ze dus zowel voor- als tegenargumenten voor. Tijdens een debat over de stelling ‘kinderen moeten 50 procent van de huisregels zelf bepalen’, zei een van de tegenstanders: “Als een kind dat mag, dan gaat het misschien wel aan de drugs. Neem Amy Winehouse, die heeft tijdens haar opvoeding alle vrijheid gekregen. En we weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen.” De voorstanders van de stelling waren niet onder de indruk. “Kinderen die mogen meedenken over de regels, hebben het gevoel dat ze ertoe doen,” vonden zij.

Acht teams naar Kleine Prinsjesdag

De acht beste teams mogen op Kleine Prinsjesdag in debat met Kamerleden in de Ridderzaal. Dit zijn het Coornhert Gymnasium uit Gouda, het Raayland College uit Venray, het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, het Revius Lyceum uit Doorn en het Spinoza20first en Calandlyceum uit Amsterdam. Deze scholieren gingen supertrots naar huis. ‘We hebben geleerd om als team goed samen te werken en we hebben genoten van alle debatten’, aldus de 14-jarige Janne uit Venray.

Ook het Regius College uit Schagen kreeg een eervolle vermelding, want zij waren het Beste Brugklas-team! De gehele uitslag is hier te vinden: http://bit.ly/UNICEF2018

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen over kinderrechten, zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten en die van anderen. UNICEF vindt het belangrijk dat alle kinderen in Nederland hun kinderrechten leren kennen.

 

Willem de Zwijger – Papendrecht

Werkplaats Kindergemeenschap – Bilthoven

Spinoza20first – Amsterdam

Revius Lyceum – Doorn

Raayland College – Venray

Haarlemmermeerlyceum – Hoofddorp

Coornhert Gymnasium – Gouda

Calandlyceum – Amsterdam

ARNHEM – Chris Heidstra (14) is verkozen tot koningin van de jeugd.  FOTO’S GUUS SCHOONEWILLE

 

 

Scroll to Top