Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Het Mozaïek uit Arnhem zegeviert op Madurodam Basisschool Debattoernooi

Moeten leerkrachten verplicht mee-gymmen met hun klas? Hierover debatteerden de beste sprekers van basisscholen op zaterdag 26 mei in Den Haag

Leerlingen uit groep 7 en 9 van basisschool het Mozaïek uit Arnhem (Eimmerssingel) hebben goud gewonnen op de 12e editie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi! Na vier debatrondes fantastische debatrondes waren zij de allerbeste van de 34 teams die meededen aan de landelijke finale. Een topprestatie van Sahel, Nisrine, Shoga, Hosna, Anya en Sosan: zij mogen een jaar lang pronken met de titel van ‘Landelijk Debatkampioen’ en de 12 jaar oude wisselbeker. Helemaal leuk was dat het zilver ging naar het debatteam van een andere locatie van het Mozaïek (Zwanebloemlaan). De leerlingen van Het Mozaïek worden al jarenlang getraind in spreekvaardigheid door leerkracht Conny Ettema; dit resulteerde in 2012 en 2016 ook al in het winnen van goud! De prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’ ging welverdiend naar OJS de Bieshaar uit Hoogland; zij werden 11e. De prijzen werden uitgereikt door Amélie Mijs, burgemeester van Madurodam.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en wordt mede mogelijk dankzij steun van het Madurodam Kinderfonds. Ook Fonds 21, Adessium Foundation, Stichting Boschuysen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn partners van het Madurodam Debattoernooi.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Debatkampioen Eimerssingel en zilver Zwanebloemlaan | Wineke Onstwedder – rechtenvrij te gebruiken

Debatkampioen Eimerssingel met burgemeester Madurodam Amélie Mijs (links) | Wineke Onstwedder – rechtenvrij te gebruiken

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ‘’Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van’’.

Stellingen
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar wisten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgde ook nog een verrassingsstelling*. De deelnemers debatteerden dit jaar over de volgende uitdagende onderwerpen:

  •  Ieder Nederlands gezin moet een vluchteling opvangen
  • Debatteren drijft mensen uit elkaar
  • Het Noordpoolgebied moet een officieel natuurreservaat worden
  • Leerkrachten moeten verplicht mee-gymmen met hun klas*

De deelnemers debatteerden in teams van vijf en tijdens de vier debatrondes worden ze beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalde in die vier debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienden om op het podium te staan. Aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi deden 34 debatteams mee: 17 debatten per debatronde.

Goede doelen
Madurodam is misschien wel het meest leuke én leerzame park van Nederland. In het themapark leer je alles over de grote verhalen van Nederland door middel van miniaturen, doe-dingen en indoor attracties. En dat leer je ook met debatteren! Grote onderwerpen worden door kinderen onderzocht en besproken.

Daarnaast is Madurodam veel meer dan een themaparkpark: jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan projecten die kinderen inspireren een goed mens te zijn. Het debattoernooi is één van die projecten. Samen willen we kinderen inspireren om zich te leren verplaatsen in een ander – ongeacht wie. Zo wordt het makkelijk om met iedereen een gesprek te kunnen voeren, van elkaar te leren en om elkaar te helpen. Madurodam gelooft dat ook kinderen grote betekenis hebben voor de samenleving, bijvoorbeeld door klaar te staan voor mensen in je omgeving. Zo kun je Nederland een beetje mooier maken.

Wilt u een interview met een deelnemer of docent van het Madurodam Basisschool Debattoernooi? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie of beeldmateriaal? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 20 51 of 06 49 600 640. Voor meer informatie zie www.schooldebatteren.nl/basisschooldebattoernooi.

Scroll to Top