Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Na een zinderend finaledebat laten Haarlemse scholieren 119 scholen achter zich

Vanuit heel Nederland kwamen zaterdag de allerbeste sprekers naar de Universiteit Utrecht, voor de grande finale van het NK Debatteren voor Scholieren. De 32 beste debatscholen scholen uit heel Nederland reisden af naar Utrecht om verbaal te strijden voor de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. In een bloedstollend slotdebat won het Mendelcollege uit Haarlem nipt van het Etty Hillesum uit Deventer. Hoewel de leerlingen uit Deventer fantastisch presenteerden, werd het debat beslecht op argumentatie: Stijn Harder, Merel Offenbeek, Rik Stokvis en Carli Kooijman mogen zich een jaar lang Landelijk Debatkampioen van noemen. Volgens Stijn werken ze al jaren toe naar dit moment: ‘’Dit was het laatste jaar dat we mee komen konden doen, en we hebben ontzettend hard gewerkt voor deze winst. We zijn echt ontzettend blij.’’ Ook de leerlingen van Etty Hillesum gaan tevreden naar huis: Ingeborg Jansen, Lucas Delfos, Mirko de Pagter, Leon van der Deure en Ruben Slingerland zijn immers tweede van Nederland geworden.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van de Rijksoverheid, Adessium Foundation en de Universiteit Utrecht. Dit jaar is het feest, want het NK Scholieren bestaat twintig jaar. Naast de landelijk debatkampioen, gingen er ook prijzen naar de Beste Individuele Spreker en Beste Nieuwkomer. Maurits Jordaan van het Driestar College bleek de allerbeste spreker van de dag, en het Beatrix College uit Tilburg verzilverde hun allereerste deelname aan het NK Scholieren ooit met de prijs voor Beste Nieuwkomer Finale.

De gehele uitslag per school en individuele sprekerspunten zijn hier te vinden.

Op zaterdag 20 januari verzamelden zich op Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben 120 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben 32 finalescholen opgeleverd, die vandaag met hun beste sprekers naar Utrecht kwamen.

Partnerschap

Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar hoorden pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke twee improvisatiestellingen over de voorbeeldfunctie van artiesten en studentenverenigingen.
De scholieren zijn over de volgende stellingen het debat aangaan:
–       Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen
–       Artiesten die vrouwonvriendelijke uitspraken doen moeten worden geboycot*
–       Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn
–       Ontgroeningen bij studentenverenigingen moeten worden verboden*
–       Er moet een robotaccijns worden ingevoerd (slotdebat)
* improvisatiestelling

 

Scroll to Top