Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Na afloop van Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal, waarbij de Koningin van de Jeugd Sann Leisink haar Troonrede heeft voorgedragen en jongeren met elkaar in debat zijn gegaan, hebben de scholieren eerst met ministers en staatssecretarissen gesproken. Daarna kwam minister-president Rutte ook nog poolshoogte nemen.

<persbericht UNICEF>
Koningin van de Jeugd: “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn boodschap heb kunnen delen met de premier. Ik hoop dat hij nu snel meer initiatieven gaat opzetten, waardoor kinderen hun mening kunnen geven.”
Sann, die bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi op 1 april tot Koningin van de Jeugd is gekozen, heeft in de Ridderzaal haar zelfgeschreven toespraak voorgedragen. Zij nam daarmee het voortouw in een serie debatten tussen scholieren en Kamerleden van zes grote partijen (VVD, GL, CDA, PvdA, SP en D66). Debatteams van acht verschillende middelbare scholen spraken over onderwerpen die jongeren in Nederland aangaan, zoals kindermarketing, jongerenparticipatie in de vorm van een kinderparlement, kinderrechteneducatie en asielzoekersjongeren in Nederland. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium eindigde met de prijs voor het beste debatteam.

In het debat over jongerenparticipatie namen Eli, Mia, Twink en Frits van de winnende school het op tegen Aukje, Mees, Quinn en Jan van Raayland College uit Venray. De discussie over de stelling ‘Er moet een kinderparlement komen’ ging er fel aan toe. Zo vonden de Utrechtse debaters: ‘De jeugd is maar 20% van de bevolking, maar 100% van de toekomst. Kinderen moeten hun mening kunnen geven, zeker als het om henzelf gaat.’ De debaters uit Venray gingen daar tegenin met het ‘verantwoordelijkheidsargument’: ‘Kinderen zijn kinderen en kunnen zo’n last nog niet dragen. Willen we dat kinderen met bodyguards over straat moeten lopen zoals Geert Wilders?’ De debaters van het winnende team vonden dat ook geen goed idee, maar ‘Kinderen denken out of the box. Zij denken anders na dan volwassenen. Wij willen dat elk kind een stem krijgt.’

De 14-jarige Sann had haar Troonrede, die zij tussen de debatten door voordroeg, zorgvuldig om haar persoonlijke verhaal over jongerenparticipatie gevlochten. ‘Er gaat veel goed in Nederland, maar er gaat ook nog veel fout. Mijn opa heeft mij geleerd dat je stem laten horen dé manier is om iets te veranderen. Daarom wil ik mij dit jaar inzetten om de stem van jongeren te laten horen en te zorgen dat die serieus wordt genomen. Vandaag is daarvoor de eerste stap.’ Deze boodschap werd enthousiast onthaald door alle jongeren in de zaal met hoedjes, dassen, jurkjes en pakken.

Meer foto’s zien of je school heel graag aanmelden voor het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018? Dit vind je allemaal op www.unicef.nl/in-de-klas/docent/debattoernooi (foto’s staan onderaan de pagina)

Scroll to Top