Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Meer dan 500 scholieren in debat over immigratie en genderneutrale toiletten

Vrijdag 10 november en zaterdag 11 novemver kwamen de eerste 80 scholen in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Spannende debatrondes en meer dan honderd debatten verder konden de op beide dagen de beste tien scholen aangewezen worden, die doorgaan naar de grande finale op zaterdag 20 januari op Universiteit Utrecht. Zij maken nog steeds kans om debatkampioen van Nederland te worden.
Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

Voorronde 1 | Tien finalisten
1. Niftarlake College uit Maarssen
2. Dr.-Knippenbergcollege uit Helmond
3. Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort
4. Wartburg College locatie Guido de Brès uit Dordrecht
5. Christelijk Lyceum Zeist
6. Etty Hillesum Lyceum uit Deventer
7. Stedelijk Gymnasium Den Bosch
8. Corderius College uit Amersfoort
9. Erfgooiers College uit Huizen
10. GSR Rotterdam

<De complete uitslag van voorronde 1 per school is hier te vinden>

Voorronde 2 | Tien finalisten
1. Driestar College Gouda
2. Raayland College uit Venray
3. Stedelijk Gymnasium Leiden
4. Beatrix College uit Tilburg (Beste Nieuwkomer!)
5. Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven
6. Utrechts Stedelijk Gymnasium
7. Stedelijk Gymnasium Arnhem
8. Stedelijk Gymnasium Nijmegen
9. Coornhert Gymnasium uit Gouda
10. Carmel College Salland uit Raalte

<De complete uitslag van voorronde 2 per school is hier te vinden>

 

 

Op 1 december vindt de derde en laatste voorronde plaats en proberen de laatste 40 scholen zich te plaatsen voor de finale. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 20 januari op de Universiteit Utrecht.

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

  • Palmolie moet verboden worden
  • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
  • Alcoholreclame moet verboden worden
  • De media mogen pas verhalen over seksueel misbruik publiceren als de daders veroordeeld zijn*
  • Alle wc’s op scholen moeten genderneutraal worden*
    *Improvisatiestelling

Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Einde persbericht

Noot voor de pers:

Wilt u een NK-voorronde bij te wonen, dan kunt u dit doorgeven aan via onderstaande contactpersoon. Welke scholen er meedoen en aan welke voorronde vindt u hier. Wilt u een interview met een deelnemer van het NK Debatteren voor Scholieren? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact met ons op (ook voor vragen en beeldmateriaal): Sanne Scholing, projectleider onderwijs
E: scholing@debatinstituut.nl
T: (035) 625 20 51 of 06 49 600 640.
Meer informatie: www.schooldebatteren.nl/nkscholieren

Twitter / Facebook

Klaar voor de toekomst
Doel van het Nederlands Debat Instituut is het bevorderen van retorica- en debatonderwijs binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Wij ontwikkelen al twintig jaar speelse debatactiviteiten voor kinderen en jongeren die ervoor zorgen dat ze nieuwsgierig blijven, overtuigender leren spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Scroll to Top