Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

300 vmbo’ers uit heel Nederland in debat over verdubbelen kosten vliegtickets en vluchtelingen


Op vrijdag 16 maart vindt in Purmerend de elfde editie van het landelijke
VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie Purmerends ScholenGroep komen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan. Ze zullen debatteren over vragen als of vliegtickets wereldwijd extra belast moeten worden en of vluchtelingen terug moeten als de oorlog voorbij is. Uitdagende onderwerpen, maar de leerlingen zijn er helemaal klaar voor. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid: wie wordt de 11e vmbo-debatkampioen?

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ‘’Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e-eeuwse vaardigheden.’’ Het VMBO Debattoernooi is mogelijk dankzij steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Gieskes-Strijbis Fonds, Adessium Foundation en de Purmerendse ScholenGroep.

U bent van harte welkom om het debattoernooi (of een deel) bij te wonen!

Actuele onderwerpen
Op vrijdag 16 maart verzamelen zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijk debatkampioen’. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

  • Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt
  • Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

Programma
Op de toernooidag gaan in totaal 42 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 21 debatten per ronde. Na de drie debatrondes wordt er gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd. De debatten worden door zestig vrijwillige juryleden beoordeeld op presentatie, argumentatie en teamwork. De juryleden hebben diverse professionele achtergronden, getraind door debattrainers van Nederlands Debat Instituut.

De dag wordt gepresenteerd door dagvoorzitter Nick Schoemaker: de opening vindt om 12.45 uur plaats in de PSG-aula VMBO (ingang via: Flevostraat 247). De bekendmaking van de Landelijk Debatkampioen 2018 is om 17.00 uur.

Wilt u een interview met een (oud)-deelnemer (leerling of docent) van het VMBO Debattoernooi? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 20 51 of 06 49 600 640, ook voor beeldmateriaal. Voor meer informatie zie ook www.vmbodebattoernooi.nl of www.schooldebatteren.nl. De pers is bovendien van harte uitgenodigd om de toernooidag bij te wonen (aanmelden via scholing@debatinstituut.nl). De opening is om 12.45 uur in de PSG-aula VMBO van de Purmerendse ScholenGroep te Purmerend. Locatie: Purmerendse ScholenGroep, Flevostraat 247 te Purmerend.

Scroll to Top