Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Vurige debatten tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2017

Vurige debatten waren vandaag te horen tijdens het UNICEF Kinderrechten debattoernooi. Ruim 300 onderbouwscholieren uit heel Nederland debatteerden tijdens dit grootste debattoernooi voor jonge scholieren.

UNICEF Nederland organiseerde de wedstrijd samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. De 8 winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.
Debatteren over kinderrechten

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium en het MBO Rijn IJssel in Arnhem. Stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals, vrijwilligerstoerisme, aanmeldcentra voor vluchtelingenkinderen en snapchat. Ruim 50 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. Tientallen vrijwilligers van de Stichting Nederlands Debat Instituut jureerden de vele debatten.

Persbericht UNICEF

De volledige uitslag van alle 54 debatteams is hier te vinden.

De volgende acht teams zijn de winnaars van het kinderrechten debattoernooi en zien we terug aan de vooravond van Prinsjesdag:

  • Raayland College uit Venray
  • Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch Team 2
  • Oranje Nassau College Zoetermeer
  • Utrechts Stedelijk Gymnasium Team 1
  • Regius College Schagen
  • Mendel College Team 2 uit Haarlem
  • Willem de Zwijgercollege Team 1 uit Papendrecht
  • Comenius College Team 2 uit Hilversum.

“Debatteren tegen onbekende mensen vond ik allerleukste vandaag, ieders mening en gedachtegang is anders. Je verwacht het onverwachte.” zegt Suleyman (15 jaar) van het Mendel College Team 2 uit Haarlem.

Nieuwe Koningin van de Jeugd

De winnende teams krijgen debattrainingen aangeboden in voorbereiding o

## VRIJE FOTO ## FOTO MAG GRATIS WORDEN GEBRUIKT ##

p het debat in de Ridderzaal op 15 september. Naast de debatwedstrijd was er ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd. Sann Leisink (14 jaar) uit Zwolle won deze wedstrijd, hij/zij was de beste en meest bevlogen spreker. Een jaar lang mag zij jongeren van Nederland een stem geven tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. De nieuwe koningin kiest zelf voor welke kinderrechten zij zich extra zal inzetten het komende jaar. Op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag, zal Sann een zelfgeschreven troonrede voordragen in de Ridderzaal voor Kamerleden en bewindslieden.

———————–
Foto’s: © UNICEF/ Guus Schoonewille

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de Verkiezing van de Koningin van de Jeugd leren kinderen over kinderrechten, zodat zij daar beter voor op kunnen opkomen. Het recht op participatie is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag.

Scroll to Top