Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

500 leerlingen in debat op Gymnasium Camphusianum tijdens voorrondes 1&2 op 20e NK Scholieren

Scholieren debatteren over immigratie en alcoholreclame op 10 en 11 november in Gorinchem

Dit jaar nemen 124 vo-scholen uit heel Nederland deel aan de moeder der debattoernooien voor scholieren: het NK Debatteren voor Scholieren. De leerlingen gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

U bent van harte welkom om bij één van deze voorrondes in Gorinchem aanwezig te zijn en deze topdebaters in actie te zien. ‘Wie leert debatteren leert de ander beter te begrijpen én zijn eigen mening goed te verwoorden’ aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Het Camphusianum is dit jaar gastlocatie. Docent klassieke talen en debatcoach Michel den Uijl: “In deze tijd is het hard nodig om elkaar met argumenten te kunnen overtuigen, in plaats van met wapengekletter en bruut geweld. Wij hechten erg aan de debatkunst, die al ontwikkeld is door de Grieken en Romeinen, en zijn daarom dit jaar graag gastlocatie bij de voorrondes.”

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van Catalonië, de Sleepwet en #metoo. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s zeker niet uit de weg.’’

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

  • Palmolie moet verboden worden
  • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
  • Alcoholreclame moet verboden worden

Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Programma

Vrijdag 10 november – voorronde 1 Zaterdag 11 november – voorronde 2
13:10 Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker 11:45 Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker
13:30 Debatronde 1 (in debatlokalen) 12:25 Debatronde 1 (in debatlokalen)
14:55 Debatronde 2 (in debatlokalen) 14:00 Debatronde 2 (in debatlokalen)
16:10 Debatronde 3 (in debatlokalen) 15:15 Debatronde 3 (in debatlokalen)
18:00 Bekendmaking tien finalisten plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker 17:15 Bekendmaking tien finalisten plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker

Einde persbericht

Noot voor de pers:

Wilt u een NK-voorronde bij te wonen, dan kunt u dit doorgeven aan via onderstaande contactpersoon. Welke scholen er meedoen en aan welke voorronde vindt u hier. Wilt u een interview met een deelnemer van het NK Debatteren voor Scholieren? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact met ons op (ook voor vragen en beeldmateriaal): Sanne Scholing, projectleider onderwijs
E: scholing@debatinstituut.nl
T: (035) 625 20 51 of 06 49 600 640.
Meer informatie: www.schooldebatteren.nl/nkscholieren

Twitter / Facebook

Klaar voor de toekomst
Doel van het Nederlands Debat Instituut is het bevorderen van retorica- en debatonderwijs binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Wij ontwikkelen al twintig jaar speelse debatactiviteiten voor kinderen en jongeren die ervoor zorgen dat ze nieuwsgierig blijven, overtuigender leren spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Scroll to Top