Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

250 leerlingen basisschool in debat over de kinderombudsman en helden

Moet de kinderombudsman een kind zijn? Moeten alle landsgrenzen open voor iedereen? Wanneer ben je een held? 250 leerlingen uit het hele land gaan op zaterdag 8 april over deze onderwerpen verbaal de strijd aan tijdens de 11e editie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi in Den Haag

In de finalejury neemt ere jurylid Sosha Duysker van Het Klokhuis plaats. De winnaar mag een jaar lang pronken met de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van Stichting Madurodam Steunfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds21, Stichting Boschuysen en gastlocatie Segbroek College Den Haag.

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ‘’Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van’’.

Uitdagende stellingen
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. Van Grieken: ‘’de stellingen sluiten aan bij interesses en belevingswereld van deze leeftijdsgroep en tegelijkertijd ook bij de actualiteit. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld om hun argumenten actief en creatief te brengen.’’ De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de volgende stellingen:

  • De kinderombudsman moet een kind zijn
  • Alleen als je risico neemt, kun je een held zijn
  • Alle landsgrenzen moeten open voor iedereen

De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes en worden beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalt in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienen om in het finaledebat te staan.

Programma
De opening vindt om 10.50 plaats en wordt geleid door de ervaren dagvoorzitter Joost Hoebink. Het finaleprogramma vangt om 14.35 aan in de aula met een quiz voor alle deelnemers én het finaledebat tussen de twee beste scholen.

Goede doelen
Sinds 1952 schenkt Madurodam haar opbrengst, jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen euro, aan goede doelen. Inmiddels heeft Madurodam via het Madurodam Kinderfonds meer dan 32 miljoen euro uitgekeerd. Het Kinderfonds richt zich op projecten voor kinderen. Voorbeelden zijn Hero Town NL en Young Impact. Hero Town NL is een stichting die helden-trainingen aanbiedt. Uit onderzoek van de Amerikaanse sociaal-psycholoog Philip Zimbardo blijkt namelijk dat goed en moedig zijn aan te leren is. Young Impact is een jongerenbeweging die de wereld nú aan het veranderen is. Ze laten zien dat dingen anders kunnen. In workshops op scholen laten ze scholieren ontdekken welke talenten ze hebben en hoe ze die daadwerkelijk kunnen inzetten voor een betere wereld.
________________________________________
De pers is van harte welkom op de toernooidag bij te wonen! Wilt u een interview met een deelnemer of docent van het Madurodam Basisschool Debattoernooi? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie of beeldmateriaal? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 20 51 of 06 49 600 640. Voor meer informatie zie www.schooldebatteren.nl/basisschooldebattoernooi. De pers is van harte uitgenodigd om de toernooidag bij te wonen (aanmelden via scholing@debatinstituut.nl). Het finaleprogramma vindt plaats van 14.40 – 15.30 uur. Locatie: Segbroek College Den Haag, Klaverstraat 7.

Scroll to Top