Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51

Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2018? Op vrijdag 9 februari strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Tilburg om deze felbegeerde titel. Wethouder Marcelle Hendrickx van de Gemeente Tilburg zal alle debaters, docenten en juryleden welkom heten en de eerste stelling bekendmaken. 22 mbo debatteams uit het hele land komen op deze dag in actie.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het MBO Debattoernooi is mogelijk door steun van Fonds21, Adessium Foundation, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en de Janivo Stichting. Als zevenvoudig landelijk debatkampioen is het ROC Tilburg dit jaar gastlocatie.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren  vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’

Verplaatsen in het standpunt van een ander
200 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen.
Stellingen
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:

  • Vanaf dag 1 moeten alle asielzoekers taalles krijgen
  • Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan landen die een deel van het geld investeren in zonnepanelen
  • Je hebt alleen het recht om reacties te plaatsen op sociale media als je zelf regelmatig iets post


Programma vrijdag 9 februari
13:00                   Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
13:15 – 14:15      Bekendmaking stelling + debatronde 1
14.20 – 15.30     Bekendmaking stelling + debatronde 2
15.35 – 16:40     Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 3
16.45 – 17.30     Finaleprogramma + finaledebat (beste twee teams)

Succesformule
De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie, twintig jaar geleden, werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
Wilt u een interview met de gastlocatie of deelnemers van het MBO Debattoernooi? Neem dan contact op met projectleider Sanne Scholing via scholing@debatinstituut.nl, (035) 625 21 51 of 06 49 600 640. Voor meer informatie zie ook www.mbodebattoernooi.nl of www.schooldebatteren.nl. De pers is bovendien van harte uitgenodigd om de toernooidag 9 februari 2018 bij te wonen. Voel de zenuwen, hoor de speeches en zie de debatten: u zult versteld staan van het talent.

 ROC Tilburg, locatie Wandelboslaan
Wandelboslaan 28
5042 PD Tilburg

Scroll to Top