Vragen? Bel ons gerust op 035 625 20 51
19e Landelijk Debatkampioen NK Scholieren bekend: Utrechts Stedelijk Gymnasium wint de finale!

De 32 topscholen die het tot de finale hebben geschopt streden gisteren om de 19e titel Nederlands Debatkampioen. Uiteindelijk ging na een zinderend finaledebat tegen het Christelijk Lyceum Zeist het Utrechts Stedelijk Gymnasium voor de vierde keer op rij welverdiend met de winst naar huis. Volgens juryvoorzitter en wedstrijdleider Nickey Smits was het een waardig finaledebat; hoewel het Christelijk Lyceum Zeist door de jury werd gecomplimenteerd met de goede presentatie gaf de sterke argumentatie van het Utrechts Stedelijk Gymnasium de doorslag.

<De volledige uitslag van alle scholen is hier te vinden>

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus directeur Else van Nieuwkerk.


Op zaterdag 21 januari bood Universiteit Utrecht het podium aan 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes kwam een recordaantal van in totaal 124 scholen uit heel Nederland in actie.

Partnerschap
Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben 20 honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.

Het NK Debatteren voor Scholieren werd dit jaar georganiseerd in samen werking met het Ministerie van Onderwijs, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken, Prins Bernhard Cultuurfonds, StudentsPlus, Gemeente Utrecht, Utrechts Stedelijk Gymnasium (gastlocatie voorrondes) en de Universiteit Utrecht.

Verschillende standpunten
De scholieren bereiden een deel van de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke 2 improvisatiestellingen: deze werden minuten voor de debatronde bekend gemaakt.

De scholieren hebben gedebatteerd over de volgende voorbereide en improvisatiestellingen:
• Ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt
• De publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten
• Mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen (finalestelling)
• De wereld is beter af zonder Facebook *
• Stemmen moet voortaan gebeuren door het invullen van een vragenlijst *
*Improvisatiestelling

<De volledige uitslag van alle scholen is hier te vinden>

 

 

Einde persbericht
Noot voor de pers
Een interview met de winnaars of andere deelnemers van het NK Debatteren voor Scholieren? Of wilt u een interview met iemand van de organisatie? Neem dan contact met ons op (ook voor vragen en beeldmateriaal). Op onze Facebookpagina publiceren wij maandag 12.00 uur de foto’s.
Sanne Scholing, projectleider
E: scholing@debatinstituut.nl
T: (035) 625 20 51 of 06 49600640.
Meer informatie: www.nkscholieren.nl of www.schooldebatteren.nl.
Twitter / Facebook

Scroll to Top