Debatwoordenboek

DELEN VIA

Openingsspeech, definitie, AUB, aptum – binnen het debatteren bestaan er veel woorden waarvan het erg handig is om de betekenis goed van te weten. Daarom hebben wij dit ‘debatwoordenboek’ geschreven: achtendertig debatbegrippen op alfabetische volgorde.

In het ‘debatwoordenboek’ leggen we de volgende begrippen uit:

 

Aanvoerder

Analyse

Aptum

Argument

AUB-model

Be the argument

Beleidsstelling

Biased

Debat

Definitie

Dialoog

Discussie

Drogreden

Eindspeech

Ethos

Framing

Katheder

Kop-romp-staartstructuur

Label

Logos

Parlementair debat

Pathos

Point of Information

Presentatie

Reageren

Retorica

SAIL-model

SExI-model

Squirrel

Standaardgeschilpunten

Stelling

Stijlfiguur

Taakuitvoering

Teamwork

Timekeeper

Waardestelling

Download het volledige debatwoordenboek hier



Ook interessant voor jou

  • Op 22 november gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je ooit een debattraining hebt gevolgd, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen een verkiezingsdebat en een speldebat in de klas of bij een debatwedstrijd. Wat de belangrijkste verschillen zijn? Dat lees je hier!

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je? In deze blog helpen we je op weg. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!